Öne Çıkanlar ışid Ebu Bekir El Bağdadi CNN muhabiri Galatasarayın teknik direktörü belli oldu Moira Orfei

Türk Astrofizikçi yeni gezegen keşfetti
Ülkemizde gurur mimarileri olarak yeni bir yapı taşı daha yükseldi. Dünya'dan 359 milyon ışık yılı uzaklıkta bir galaksi keşfedildi. Üstelik bu galaksiyi başörtülü bir Türk Astrofizikçi Burçin Mutlu Pakdil tarafından keşfedildiği gibi, fotoğrafları çekilip modellenen galaksiye Burçin adı verildi.

Gök Bilimciler tarafından daha önce hiç karşılaşmadıkları türde PCG 1000714 adını verdikler yeni bir galaksi türü keşfedildi. Yapılan araştırmalardan sonra seyrek görüldüğü anlaşılan Hoag tipi galaksilerin bir sınıfına ait görüntülere ulaşıldı. Eliptik yapısı ile detaylar ortaya çıkarken, çalışmalar Minnesota Duluth Üniversitesi ve Kuzey Carolina Doğal Bilimler Müzesi'nde bulunan Bilim Adamları tarafından yapıldı.



Olaylar buraya kadar normal bir şekilde seyrediyor aslında. Bundan sonrasında ise Minnesota Astrofizik Enstitüsü'nde lisansüstü öğrencisi olarak okuyan Burçin Mutlu Pakdil bu gezegeni keşfetti. Bulduğu gezegen hakkında konuşan Burcu "Hoag tipi galaksiler dairesel bir şekilde yuvarlak çekirdeklere sahiplerdir. Gözle görünür şekilde onları bağlayan hiç bir şey bulunmamaktadır. Büyük çoğunluğu ise samanyolu gibi disk şeklinde bulunur. Sıra dışı görünümleri bir kenara, gök bilimcilere galaksilerin nasıl oluştuğu konusunda önemli bilgiler verir." dedi.



Burçin Mutlu ve ekip Şili dağlarında geniş çaplı kullandıkları teleskop sayesinde Güney Yarım Küre üzerinde kolayca gözlemlenebilen galaksilere yoğunlaştı. Sonrasında ise görüntüler toplanırken bu galaksinin iki ana özelliklerini (yaş, dış halka tipi, merkez gövdesi) belirlediler.

Araştırmaların sonunda ise kırmızı ve yaklaşık olarak 5.5 milyar yıllık yeni gezegeni keşfettiklerini doğruladılar. Araştırmacılar fotoğraflarını çektiği modelin ikinci iç yapısını gözlemledi ve ölçümledi. Sonrasında ise yeni bulunan gezegene Burçin adı verildi. Şimdi ise yeni gezegene "Burcin's Galaxy" adı ile hitap ediliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.