Öne Çıkanlar ışid Ebu Bekir El Bağdadi Galatasarayın teknik direktörü belli oldu Moira Orfei KPSS

Türkiye kendi güçlü silahını geliştiriyor!
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Dünyada sadece birkaç ülkede bulunan Yüksek Güçlü Lazer Sistemi Projesi ile milli lazer sistemlerini, altyapılarını ve lazer silahını geliştiriyoruz" dedi.


Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığına bağlı kuruluşların 2016 yılı bütçesinin görüşmelerinde sunum yapan Bakan Işık önemli açıklamalar yaptı; İşte o başlıklar... 

- "Lazer silahını geliştiriyoruz"

TÜBİTAK enstitülerinde başta savunma sanayi olmak üzere, kritik teknolojilerde birçok proje yürüttüklerini belirten Işık, şöyle devam etti:

"TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) bünyesinde geliştirdiğimiz Hassas Güdüm Kiti, Nüfuz Edici Bomba ve Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmatın (SOM) seri üretimine başladık. TÜBİTAK BİLGEM’de ise e-Devletin anahtarı olan Elektronik T.C Kimlik Kartı’nı kullanıma hazır hale getirdik. Dünyada sadece birkaç ülkede bulunan Yüksek Güçlü Lazer Sistemi Projesi ile milli lazer sistemlerini, altyapılarını ve lazer silahını geliştiriyoruz. Yazılımlarınız milli olmazsa, savunma sanayii projeleriniz de milli olamaz. Bu nedenle yerli uçak, helikopter, gemi gibi araçlarımızda beyin işlevi gören Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi’ni geliştirdik."

- Milli işletim sistemi

Yazılım geliştirme projesi olan "PARDUS" kapsamında, kamu kurumları, KOBİ'ler ve yurttaşların güvenle kullanabileceği, yüksek performanslı ve düşük maliyetli milli bir işletim sistemi geliştirdiklerini vurgulayan Işık, Bakanlık olarak yakın gelecekte "PARDUS" göçünü tamamlayacaklarını, zaman içinde diğer kurumların da bu milli işletim sistemine geçmeleri için çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Işık, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinde (MAM) milli kanser ilacı ve gribe karşı pandemik ilaç projelerini de yürüttüklerini söyledi.

- "TÜRKSAT 6A’yı da 2020’den önce uzaya fırlatmayı hedefliyoruz"

TÜBİTAK Uzay Enstitüsü tarafından geliştirilen "RASAT" uydusunun sağladığı görüntülerin; afet yönetimi, haritacılık, şehir bölge planlama ve çevre alanlarında kullanıldığını anımsatan Işık, "İlk milli yer gözlem uydumuz olan GÖKTÜRK 2 ise uzaydaki 3’üncü yılını başarıyla tamamladı. Göktürk 2’yi daha da geliştirerek metre altı çözünürlüğe sahip bir yer gözlem uydusu için çalışmalara da başladık. Yer gözlem uydularımız için başlattığımız Milli Yer İstasyonu Geliştirme Projesi’ni de 2019 yılında tamamlayacağız. İlk milli haberleşme uydumuz olacak olan TÜRKSAT 6A’yı da 2020’den önce uzaya fırlatmayı hedefliyoruz" diye konuştu. Işık, TÜBİTAK'ı yeniden yapılandırmak için de çalışmalar başlattıklarını, hedeflerinin desteklerin etkinliğini artırmak ve TÜBİTAK’ı reel sektör ile rekabet eden değil, işbirliği yapan bir yapıya kavuşturmak olduğunu söyledi.

- KOBİ destekleri

KOBİ'lerin rekabet güçlerini arttırmaya büyük önem verdiklerinin altını çizen Işık, 2010 yılında devreye alınan proje esaslı yeni destek programlarıyla, KOSGEB’i ucuz finansman sağlayan bir kurum olmanın ötesinde, nitelikli projelere etkin destekler sağlayan bir yapıya kavuşturduklarını vurguladı.

Işık, geride kalan 5 yılda, bu programlardan yararlanan 84 bin işletmeye 1,48 milyar TL destek sağladıklarını belirterek, şu bilgiyi verdi:

"KOBİ Finansman Destek Kredi Programları kapsamında, işletmelerimize, 2003-2015 döneminde, 1,14 milyar TL kaynak aktardık ve böylece 11,9 milyar TL tutarında kredi hacmi oluşturduk. 2003 yılından 2015 sonuna kadar KOBİ’lere aktardığımız toplam kaynak ise yaklaşık 3 milyar TL’dir. Dikkatinizi çekiyorum, 1990-2002 yılları arasındaki dönemde KOBİ’lere aktarılan kaynak sadece 14,5 milyon TL’ydi. 2015 yılında, KOBİ Proje Destek Programı kapsamında, KOBİ’lerin kurumsallaşmaları ve markalaşmaları için iki yeni çağrıya çıktık."

Bakan Fikri Işık, bu yıl başlattıkları "Uluslararası Kuluçka Merkezi Programı" ve "Hızlandırıcı Destek Programı" ile artık sadece yurt içinde değil, yurt dışında da teknoloji tabanlı KOBİ’lerin ve girişimcilerin yanında olduklarını kaydetti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Duha Yesilkaya 8 yıl önce

Harika