Öne Çıkanlar MI6 METİN UCA mali THY görevlileri rehine DHKP-C Sözleşmeli Bordo Bereli

Dünya, Geminid meteor yağmuruna kilitlendi

NASIL OLUŞUYOR?

Söz konusu meteor yağmuru, 3200 Phaethon adlı sönük bir kuyrukluyıldızın, Güneş etrafındaki yörüngesinde dönerken arkasında bıraktığı kaya parçaları sonucunda oluşuyor. Dünya bu parçaların arasından geçerken, bazıları atmosferde parçalanıyor ve bu olay dünyadan da izlenebiliyor. İkizler (Geminid) takımyıldızından saçılıyormuş gibi göründüğü için adını da bu yıldız grubundan alır.

TÜRKİYE'DEN DE GÖRÜLECEK Mİ?

Dünya üzerinde, hem Güney Yarımküre hem de Kuzey Yarımküre'den izlenebilecek. Havanın bulutsuz ve temiz olması, ışık yoğunluğu az olan bir bölgede bulunmanız yeterli. Ancak İstanbul gibi metropollerin, ikinci kriteri karşılama ihtimali maalesef mümkün değil.

YILIN HANGİ DÖNEMİNDE GÖRÜLÜYOR?

Her sene 4-17 Aralık tarihleri arasında görülüyor. Zirve yaptığı 13-14 Aralık'ta, saatte yaklaşık 120 meteor gözlemlenebiliyor. Saniyedeki hızı 35 kilometre olan meteorları 1-2 saniye boyunca çizgi halinde görmek mümkün. Genellikle beyaz görünseler de sarı, yeşil ve mavi renklerde de karşınıza çıkabilir.


Meteor yağmuru, dün gece Van'da böyle gözlemlendi. 

EN NE HANGİ SAATLERDE GÖRÜLÜYOR?

En net görüldüğü saatler, tam karanlığın başlamasından tam karanlığın bitişine kadar. Yani güneş battıktan 1.5 saat sonra başlayan ve güneş doğmadan 1.5 saat öncesine kadar süren periyotta meteorlar daha net seçilebilecek.


Meteor yağmurunun izlendiği Van'dan bir başka kare 



Geminid meteor yağmuru, Antalya'nın Serik ilçesinde, amfi tiyatrosuyla ünlenen Aspendos Antik Kenti'nde bulunan tarihi su kemerleri bölgesinde de gözemlendi.

Hürriyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.