Öne Çıkanlar rusya ahmet davutoğlu Aykurt Nuhoğlu fransa operasyon başlattı g20 erdoğan

ABD'den İsrail'e dinleme şoku!

ABD'nin Almanya başta olmak üzere Batılı devletlerin üst düzey yetkililerine yönelik dinleme faaliyetlerini ortaya çıkarmasıyla dünya gündemine oturan eski Ulusal Güvenlik Teşkilatı (NSA) çalışanı Edward Snowden, şimdi de ABD ve İngiltere'nin İsrail'e yönelik casusluk faaliyetlerini ortaya çıkardı.

Başka ülkeleri de dinlediler

Snowden'a ait The Intercept sitesinde yayımlanan belgelere göre NSA ve İngiltere'deki muadili GCHQ, İsrail'e yönelik ortak operasyonlarında İsrail Hava Kuvvetleri'nin gizli operasyonlarını ve ve kurum içi iletişimini izledi. "Anarşist" adı verilen operasyonun Kıbrıs'ta bulunan bir merkezden yapıldığı ve hedefleri arasında başka Orta Doğu ülkelerinin de olduğu kaydedildi.


Gazze'ye yapılan bir operasyonun görüntüleri


Drone'ları hack'lediler

The Intercept'e yapılan izleme faaliyetlerinde İsrail'in silahlı insansız hava araçlarıyla (drone) düzenlediği operasyonlara ait görüntüler NSA ve GCHQ tarafından ele geçirildi. Sitede ele geçirilen fotoğraflar da yayımlandı.

ABD ve İngiltere'nin ayrıca Gazze'ye yapılan operasyonlar ve İran'a yönelik muhtemel saldırı planlarını da takip ettiği belirtildi.

Dinleme faaliyetlerinin, ABD ile İsrail'in ilişkileri İran'la yapılan nükleer anlaşma nedeniyle bozulduğu bir dönemde ortaya çıkması dikkat çekti.

İsrail'in İran'a ilişkin planları da ABD'nin gözünden kaçmamış.

Reuters, konuyla ilgili bilgi almak üzere ABD ve İngiltere'nin diplomatik misyonlarına ulaştı. Elçilikler, istihbarat meselelerini kamuoyu önünde tartışmadıklarını belirterek açıklama yapmayı reddetti.

İsrail: ABD'nin bütün dünyayı dinlediğini biliyoruz

ABD'nin 1998 yılından beri İsrail'e yönelik izleme faaliyetlerinde bulunduğu belirtilirken, İsrail Savunma Bakanı Yuval Steinitz, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Amerikalıların, dostları da dahil bütün ülkelere yönelik casusluk faaliyetlerinde bulunduğunu biliyoruz. Ama yine de üzücü bir durum" diye konuştu.

ABD'nin Almanya Başbakanı Angela Merkel de dahil birçok Batılı ülkenin üst düzey yetkilileri ve vatandaşlarına yönelik belgeleri ortaya çıkarmasıyla dünya çapında tanınmıştı. ABD'nin ECHELON programıyla Soğuk Savaş döneminden beri müttefiklerini dinlediğini de kanıtlayan Snowden, halen Rusya'da yaşıyor. 

Anahtar Kelimeler:
AbdIsrailNSATelekulak
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.