Öne Çıkanlar rusya haber abd Yasemin Öney Cankurtaran ferhat yüksel

Akkuyu karmaşası! Reuters: Akkuyu iptal, CNNTürk: Akkuyu devam
 Reuters ajansı, Mersin Akkuyu Nükleer Santrali Projesi'nde inşaat çalışmalarını durdurduğunu öne sürdü. CNN Türk ise Enerji Bakanlığı yetkililerinin haberi yalanladığını açıkladı. Son olarak Rus RIA Novosti de santralde çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinden sonra Rusya'nın Türkiye'ye yönelik yaptırımları sürüyor. Reuters'in haberine göre, Rus Rosatom şirketine bağlı Akkuyu NGS, Mersin'in Akkuyu ilçesinde süren nükleer santral inşaatını durdurdu. Buna karşın Rusların anlaşmayı feshetmekten kaçındığı ifade edildi.

Tazminat nedeniyle feshedemiyorlar

Reuters'e konuşan adı açıklanmayan bir üst düzey yetkili, konuyla igili "Rus jetinin düşürülmesinden sonra proje büyük bir belirsizliğe girdi. Ancak Rus şirket projeye şu ana kadar 3.5 milyar dolar civarında bir yatırım yaptı. Sözleşme hükümlerinde tek taraflı fesihte ağır tazminat koşulları var. O nedenle Ruslar şu anda fesih konusunda adım atamıyor" ifadelerini kullandı.

CNN Türk: Enerji Bakanlığı yalanladı

CNN Türk ise adını açıklamadığı Enerji Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberde iptalin sözkonusu olmadığını bildirdi.

RIA Novosti: Çalışmalar sürüyor

Rus resmi haber ajansı Ria Novosti'nin resmi kaynaklara dayandırdığı haberinde, Akkuyu NGS çalışmalarının, medyada yer alan "çalışmalar durduruldu" iddialarının aksine, devam ettiği ifade edildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Akkuyu NGS yetkilileri de Mersin'deki çalışmaların kesintiye uğradığı yönünde kendilerine ulaşan bilgi bulunmadığını, Akkuyu'da liman inşaatı için devam eden çalışmaların olağan seyrinde ilerlediğini kaydetti.

Uluslararası basında Rus uçağının düşürülmesinin ardından Moskova'nın projeyi durdurduğuna dair bazı iddialar yer almış ve Türk Akımı doğalgaz projesinin ardından Rusya ile Türkiye arasındaki ikinci büyük enerji projesinin de askıya alındığı öne sürülmüştü.

Türkiye'nin ilk nükleer santrali

Türkiye ile Rusya arasındaki mutabakat kapsamında Rusya, dört üniteden oluşacak toplam 4,800 MW kurulu güce sahip Akkuyu Nükleer Santralini 20 milyar dolarlık yatırımla yapacak.

Bu santral Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak.

Konu hakkında bilgi sahibi üst düzey bir yetkili, "Rus jetinin düşürülmesinden sonra proje büyük bir belirsizliğe girdi. Ancak Rus şirket projeye şu ana kadar 3.5 milyar dolar civarında bir yatırım yaptı. Sözleşme hükümlerinde tek taraflı fesihte ağır tazminat koşulları var. O nedenle Ruslar şu anda fesih konusunda adım atamıyor" dedi.

Türkiye ile Rusya arasında, jetin düşürüldüğü 24 Kasım'dan bu yana karşılıklı ağır suçlamalar devam ederken, Rusya'nın gündeme getirdiği Türk Akımı Doğalgaz Projesi askıya alındı.

Bunun yanı sıra Rusya 1 Ocak'tan geçerli olacak şekilde Türkiye'ye karşı bazı yaptırımlar uygulayacağını açıkladı.


Projedeki belirsizlik nedeniyle sahada çalışmalar durdu

Projeye yakın bir kaynak, "Projedeki belirsizlik nedeniyle inşaat sahasında herhangi bir faaliyet yürütülemiyor. Ağır tazminat koşulları da proje sözleşmesinin feshinin önünde büyük engel" dedi.

Yetkililer ve kaynaklar, sözleşmedeki fesih hükümlerinin ne kadarlık bir tazminatı içerdiğine dair herhangi bir bilgi vermedi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, "Yaşanan olaydan sonra mevcut tüm projeler yakından incelenecektir" demiş ancak Akkuyu Projesi'ne özel bir değerlendirme yapamayacağını açıklamıştı.

Projenin bir belirsizliğe girdiğini ve beklenen gecikmenin artık daha da ileri bir tarihi kapsayabileceğini kaydeden üst düzey bir yetkili, "Kriz ne kadar sürer bilemiyoruz. Rusya projeden çekilmek de isteyebilir. Ama 2022'de santralin devreye alınması artık kolay olmayabilir" dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.