Öne Çıkanlar esed chp DAEŞ esad komplohaber

Ankara'dan Berlin’e ‘hatayı düzelt’ çağrısı
Türkiye, sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısını parlamentosundan geçiren Almanya'ya karşı hangi adımların atılacağı konusunda yol haritasını hazırladı.
Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu'nu istişarelerde bulunmak üzere Türkiye'ye çağıran Dışişleri Bakanlığı, gerekli talimatları verdi. Almanya Parlamentosu'ndaki oylamaya Almanya Başbakanı Merkel ile Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanları katılmadı. Ancak Türkiye, bunun yeterli olmadığını düşünüyor.

İNANDIRICI DEĞİL
Türkiye, Almanya Parlamentosu'na sevkedilen yasa tasarısının sadece bir partinin girişimi olarak izah edilemeyeceğini vurguluyor. Tasarının Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın tasarı üzerindeki rezervini kaldırması sonucu parlamentoya geldiğine işaret edilerek, hükümet üyelerinin sadece oylamaya katılmayarak tasarıyı desteklemedikleri görüntüsü vermiş olmaları inandırıcı bulunmuyor.

AÇIKLAMA BEKLENİYOR
Sahip olduğu bu düşünceleri Alman muhataplarıyla da paylaşan Türkiye, Alman hükümetinden bu hatanın düzeltilmesini bekliyor. Bu doğrultuda Alman hükümetinden beklenen ilk adım, devletin ve hükümetin resmi tutumunun ve görüşünün tasarıyla örtüşmediğini ve kendilerini bağlamadığını Türkiye'ye ve kamuoyuna açıklamaları. Daha önce Avusturya ve Lüksemburg da parlamentolarından çıkan karar karşısında aynı yöntemle açıklama yaptı.
YAPILANLAR PLANLI
Konuya ilişkin olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya'nın söz konusu tasarıyla Türkiye'ye bir mesaj, bir ders verme amacı güttüğünü belirterek, “Almanya'da hiçbir şey tesadüf değildir. Yapılan herşey sistematiktir. Bu tasarı da parlamentoya bu sistematik içerisinde getirilmiştir” diye konuştu.

GURBETÇİLER TEYAKKUZDA
Tasarının Alman Parlamentosu'nda kabul edilmesi, özellikle Almanya'daki gurbetçilerde rahatsızlığa neden oldu. Bu doğrultuda sözde soykırımın eğitim müfredatına alınma çabalarına karşı hazırlıklı olunacak. Ermeni anlatısının eğitim yoluyla dikte ettirilme girişimlerine karşı Türk vatandaşları bireysel hak ve hukuk yollarını kullanacak. Yine söz konusu tasarının Avrupa hukukuna aykırı olduğu diplomatik arenada her platformda dile getirilecek. AİHM'in, “Bu konudaki Ermeni anlatısının mutlak gerçek olmadığına ve özgürce tartışılabileceği, Ermeni anlatısını sorgulayan görüşlerin ifade özgürlüğünün mutlak koruması altında bulunduğu, 1915 olayları ile Holokost arasında benzerlik kurulamayacağı”na dair hukuken bağlayıcı tespitleri diplomatik temaslarda ısrarla vurgulanacak.
ERMENİSTAN YANLIŞ YAPIYOR
Almanya Başbakanı Angela Merkel, resmi ziyaret için Berlin'de bulunan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. Merkel, başbakanlıkta gerçekleşen görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, “Türkiye ile Ermenistan arasındaki tarihin, bir tarihçiler komisyonu kurularak ele alınmasına katkı sağlamamız gerekir. Hem Ermeni hem de Türk tarafıyla bu konuyu konuşmaya devam edeceğim” dedi. Aliyev ile Dağlık Karabağ sorununun barışçıl şekilde çözülmesi gerektiği konusunda görüş birliği içinde olduklarını ifade eden Merkel, “Bu nedenle Dağlık Karabağ sorununun çözümünün Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin düzeltilmesine de katkı sağlayacağına inanıyoruz. Orada 2005 ile 2009 yılları arasında bu konuda çabaların olduğunu biliyoruz. Ancak bunlar sonunda durma aşamasına geldi” diye konuştu. Aliyev ise Ermenistan'ın sürekli şekilde Azerbaycanı kışkırttığını, mezarları ve camileri yıktığını, sivil halka da saldırdığını ifade eden Aliyev, ''Ermenistan yanlış hesaplar yapıyor. Dağlık Karabağ'da soykırım yaşandı. Bu belgelenmiş bir olaydır. Delillerin olmadığı yüzlerce yıl önce yaşanan bir olay değildir. Uluslararası toplumun gözleri önünde gerçekleşmiştir” ifadelerini kullandı.

Yeniakit

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.