Öne Çıkanlar son dakika PKK rusya haber terör

Hillary Clinton Yahudi lobisinde coştu
ABD'nin en güçlü Yahudi lobilerinden olan Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi'ne hitap eden Clinton, nükleer anlaşma kurallarına uymaması halinde İran'a yaptırımların en güçlü ve hızlı şekilde geri geleceğini belirtti

ABD'deki en güçlü Yahudi lobilerinden olan Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi'nin (AIPAC) yıllık toplantısında konuşan eski Dışişleri Bakanı ve Demokrat aday adaylarından Hillary Clinton, nükleer anlaşma kurallarına uymaması halinde İran'a yaptırımların en güçlü ve hızlı şekilde yeniden uygulamaya konulacağını vurguladı.

Başkanlık için yarışan Demokrat aday adaylarından Clinton, AIPACA'nın Washington'da düzenlediği "2016 Politika Konferansı"na katıldı.

ABD ile İsrail arasındaki ilişkilerin önemine değinen eski Dışişleri Bakanı Clinton, ikili ilişkileri bir sonraki seviyeye taşımaya hazır olduğunu kaydederek ön seçim sürecinde Amerikan Yahudilerine bir bakıma "güvence" verdi.

Clinton'ın konuşması boyunca üzerinde en çok durduğu konulardan biri de İran'a yönelik yaptırımlar, nükleer füze anlaşması ve İran'ın son dönemdeki füze testleri oldu.

İran'ı, ABD-İsrail ilişkileri bakımından "en öncelikli düşmanlık kaynağı" olarak tanımlayan Clinton, bu ülkeye nükleer yaptırımların uygulanması için gerekli diplomatik adımları kendi Dışişleri Bakanlığı döneminde attığını hatırlattı.

- "İran, hala güvenilir değil"

Mevcut nükleer anlaşma çerçevesinde İran'ın nükleer kapasitesinin büyük ölçüde kontrol altına alındığını ifade eden Clinton, "Yine de bu adımlar İran'a güvenmemiz için yeterli değil." dedi.

Nükleer anlaşmanın adımlarının sıkı bir şekilde takip edilmesi gerektiğine işaret eden Clinton, "Suriye'den Lübnan'a kadar Ortadoğu'daki hemen her çatışmada İran'ın ayak izlerinin bulunduğunu" kaydetti.

Clinton, İran'ın son balistik füze testleri gibi adımları "provokatif" olarak nitelendirdi ve "Daha fazla yaptırımı da kapsayacak şekilde bunlara hızlıca cevap verilmesi gerekir." ifadelerini kullandı.

- "Hizbullah, Avrupa'da da 'terör örgütü' olarak kabul edilmeli"

İran'a ve Devrim Muhafızları'na "terörizm sponsorluğu, yasadışı silah transferi, insan hakları ihlalleri ve siber saldırılar" sebebiyle mevcut yaptırımların sürmesi ve gerektiğinde yeni yaptırımların konması gerektiğini savunan Clinton, (kısa bir süre önce Arap Birliği tarafından "terör örgütü" olarak kabul edilen) Hizbullah'ın hem Avrupalı ülkeler hem de uluslararası kamuoyu nezdinde "terörist örgüt" olarak kabul edilmesi gerektiğini kaydetti.

- Clinton, Trump'ın Ortadoğu'ya yaklaşımını eleştirdi

Cumhuriyetçi aday adaylarından emlak milyarderi Donald Trump'a da yüklenen Clinton, çok sıcak ve netameli dış politika konularında "Trump gibi bir başkana güvenilemeyeceğini" ifade etti.

Trump'ı İsrail ile ilgili konularda "tutarsız" olmakla suçlayan Clinton, "Pazartesi tarafsız, salı İsrail tarafında, çarşamba günü ise kimsenin ne söyleyeceğini bilmediği birine güvenilemez." şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz şubat ayında "İsrail üzerine tarafsız olmaya çalışıyorum" diyen Trump'ı eleştiren Clinton, "İsrail'in güvenliği müzakere edilemez." dedi.

Trump'ın bu akşamki konuşmasında İsrail ve Ortadoğu ile ilgili daha kapsamlı açıklamalarda bulunması bekleniyor.

Diğer Demokrat aday adayı Vermont Senatörü Bernie Sanders'ın katılmayacağı AIPAC toplantısına, şu an yarışa devam eden tüm Cumhuriyetçi aday adaylarının katılması bekleniyor. Gün içinde Teksas Senatörü Ted Cruz ve Ohio Valisi John Kasich'in, akşam da Trump'ın konuşma yapması beklenen AIPAC 2016 Politika Konferansı, ABD içinde ve dışındaki Yahudi toplumunun önde gelen isimlerinin en önemli buluşma noktalarından biri olarak görülüyor.


Yeniakit

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.