Öne Çıkanlar türkiye terör Isaac Liev Schreiber MI6 METİN UCA

İsrail Şam'da Hizbullah'ın üst düzey ismini öldürdü

İsrail’in dün Şam'ın Ceramana banliyösünde aralarında Hizbullah komutanlarından Samir Kuntar’ın bulunduğu aracı füze saldırısıyla hedef alması sonucu Kuntar ve 8 adamının öldürüldüğü bildirildi.

Kuntar 1979 yılında 5 İsrailliyi öldüren Hizbullah'ın en üst lideri Samir Kuntar olarak tanınıyordu. Öldürülenler arasında Esed rejiminin Şam komutanı Farhan Issam'ın da bulunduğu aktarıldı.

Ayrıca Kuntar ABD tarafından terör listesine alınan Hizbullah lideri olarak biliniyordu.


Samir Kuntar

Samir Kuntar kimdir?

Semir Kuntar, 1979 yılında henüz 16 yaşındayken Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’ne (FHKC) bağlı üç kişiyle bu kez İsrail’e sızarak bazı İsraillileri rehin aldı.

İsrail polisinin müdahalesi sonucu yaşanan çatışmada bir İsrailli polisle Semir Kuntar’la beraber olan Abdulmecid Aslan ve Mehna el-Muveyyid ölürken, Semir Kuntar ve arkadaşı Ahmed Abras, yakalandı.

İsrail, rehin aldığı 5 İsrailliyi öldürdüğü bir İsrailliyi de yaraladığı suçlamasıyla Semir Kuntar hakkında 47 yıl hapis cezası, ayrıca 4 kez de müebbet hapis cezası verdi.

Semir Kuntar’la birlikte yakalanan Ahmed Abras’ın, 21 Mayıs 1985’te Filistin’in Kurtuluşu için Halk Cephesi ile İsrail arasındaki bir esir mübadelesi kapsamında serbest bırakılmasına rağmen Semir Kuntar, 2008’e kadar İsrail’in “Hedarim” cezaevinde tutuldu.


Samir Kuntar ve adamları bu arabada vuruldu.

Cezaevinden üniversite bitirdi

İsrail’de cezaevinde bulunduğu dönemde öğrenim faaliyetlerinden geri durmayan Samir Kuntar, Tel Aviv Üniversitesi’nin açık öğrenim bölümüne başvurarak tahsil hayatını sürdürdü ve 1998 yılında bu üniversitenin Edebiyat ve Sosyal Bilimler bölümünden lisans diploması almayı başardı.


Hizbullah’ın, 2004 yılında yine Almanya’nın arabuluculuğunda İsrail’le yaptığı esir mübadelesinde Samir Kuntar’ın serbest bırakılmasını istemiş olmasına rağmen İsrail, bu teklifi reddetmiş, Kuntar’ın serbest bırakılmasına karşılık 1986 yılında Lübnan’da kaybolan İsrailli pilot Ron Arad hakkında bilgi verilmesi şartını ileri sürmüştü.
Kuntar'ın yakalanışı ve serbest kalışı.



Bunun üzerine Hizbullah Genel Sekreteri Nasrullah, Samir Kuntar’ı kurtarmayı vaat etti ve Semir Kuntar’ın serbest bırakılmasını sağlamak için 2006 yılında iki İsrail askerinin ele geçirilmesiyle sonuçlanan Hizbullah operasyonuna ‘Doğru Vaat’ adını verdi.

İsrail, Hizbullah’ın ‘Doğru Vaat’ operasyonu ile ele geçirdiği 2 askerini Semir Kuntar’la takas etmek yerine Lübnan’a karşı tarihe ‘Temmuz Savaşı’ adı ile geçen 33 günlük bir savaş başlattı; ancak savaştan ağır bir yenilgiyle çıktı.


Savaş sonrasında İsrail’de kurulan Winograd Komisyonu, İsrail’in başarısızlığını itiraf etti. Dönemin Genelkurmay Başkanı Dan Halutz ve Kuzey Birlikleri Komutanı Udi Adam, görevden alındı; savunma Bakanı Amir Peretz’in siyasi hayatı sona erdi.

Temmuz Savaşı'ndan iki yıl sonra serbest kaldı

İsrail, savaştan 2 yıl sonra Hizbullah’ın Doğru Vaat operasyonunda ele geçirdiği İsrailli askerlere karşılık Semir Kuntar’ı serbest bırakmaya razı oldu.

Hizbullah operasyonda ele geçirdiği İsrail askerlerinin hayatta olup olmadıklarını takasın gerçekleştiği son saatlere kadar açıklamadı.

Dolaylı yürütülen görüşmeler sonunda varılan anlaşmayla operasyon sırasında ölü olarak ele geçirilen 2 İsrail askerinin cesetlerine karşılık Semir Kuntar’la birlikte Temmuz Savaşı’nda İsrail’e esir düşen 4 Hizbullah askeri 16 Temmuz 2008’de özgürlüğüne kavuştu.

Özgürlüğüne kavuştuktan sonra Hizbullah’a katılan Semir Kuntar’ın Golan bölgesindeki savaşını örgütlediği öne sürülüyordu. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.