Öne Çıkanlar flaş haber Fenerbahçe başakşehir California diyarbakır tam tasdik

İşte Paris saldırılarının planlayıcısı! Abaaoud nereye kaçtı?
Fransa’nın başkenti Paris’te 132 kişinin hayatını kaybettiği saldırılarla ilgili operasyonlar sürerken saldırıları Belçika vatandaşı Abdelhamid Abaaoud’un planladığı belirlendi. Abaaoud’u yakalamak için ‘Belçika’nın Rakka’sı olarak nitelendirilen Molenbeek’te operasyon yapıldı. Parlamenterleri özel oturumda toplayan Cumhurbaşkanı Hollande ise ilan edilen olağanüstü halin 3 ay uzatılmasını istedi.

Fransa’nın başkenti Paris’te 13 Kasım’da düzenlenen terör saldırılarının ardından, saldırıların sorumlularını ve işbirlikçilerini yakalamak için başlatılan büyük operasyon sürüyor. Güvenlik güçleri özellikle “S Fişi” olarak anılan terör şüphelileri listesindekilerin ev ve işyerlerine baskınlar düzenliyor.

İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, 168 baskın düzenlenerek şüpheli 23 kişinin gözaltına alındığını, “S Fişi”nde adı geçen 104 kişinin ise ev hapsine alındığını açıkladı. Cazeneuve, aramalarda “roketatar dahil 31 silah ve bir cephanelik dolusu mühimmat” bulunduğunu açıkladı. Fransa Başbakanı Manuel Vals, baskın ve gözaltıların süreceğini açıklarken, “Gelecek günler yeni saldırılar olabilir. Bunları engellemeye çalışıyoruz” dedi.

SALDIRILARIN BEYNİ

Bu açıklamaların ardından, Belçika vatandaşı Abdelhamid Abaaoud’un saldırıların planlayıcısı olarak arandığı açıklandı. Belçika polisi Abaaoud’u yakalamak için Molenbeek’te operasyon yaptı ancak bulamadı. Abaaoud’un Suriye’de olduğu tahmin ediliyor.

Abdelhamid Abaaoud, Fransız ve Belçika istihbaratı tarafından yakından tanınıyor. 27 yaşındaki Molenbeek’li Abaaoud, Belçika’da terör örgütü IŞİD’e mali kaynak, militan ve silah temin eden “Sharia4Belgium” adlı örgütün de önde gelen üyelerindendi. Abaaoud’un adı Paris’te ocak ayında yaşanan saldırıların ardından da geçmişti

ABDESLAM’IN ARKADAŞI

IŞİD’e 2013’te katılan ve örgütün Fransızca konuşan üyeleri arasında popüler bir isim olan Abaaoud’un IŞİD’in Fransızca dergisi Dabıq’a “Ebu Ömer el Susi” kod adı ile röportaj verdiği de belirlendi. Abaaoud’un Türkiye-Suriye sınırındaki Karkamış Sınır Kapısı önünde silahıyla verdiği bir poz da sosyal medyaya yansıdı. Abaaoud halen aranan 13 Kasım şüphelilerinden Salah Abdeslam ile de yakın arkadaş. İki terörist 2010’da bir hırsızlık olayından ötürü hapis yatmıştı. Saldırıların sorumlularından biri olduğu iddiasıyla kırmızı bültenle aranan Salah Abdeslam’ı bulmak için Brüksel’de düzenlenen operasyonlarda da sonuç elde edilemedi.

3. KARDEŞ SERBEST

Cuma gününden beri yapılan operasyonlarda gözaltına alınan 7 kişiden 5’i ise serbest bırakıldı. Serbest kalanlar arasında Paris saldırılarına katılan Salah ve İbrahim Abdeslam kardeşlerin 3. kardeşi Muhammed Abdeslam da yer alıyor. Muhammed’in saldırı gecesi Liege’de olduğu ve kardeşleri ile irtibatının olmadığı belirlendi. Muhammed Abdeslam yaptığı açıklamada, “Hiçbir şeyden haberimiz yok. Annemiz yıkılmış durumda. Elbette ki kurbanların ailelerini düşünüyoruz’’ dedi. Gözaltında tutulan 2 kişiden birinin ise Paris saldırıları sonrası zanlıları Belçika’ya geri getiren kişi olduğu açıklandı.

HOLLANDE, OHAL’İN UZATILMASINI İSTEDİ

Öte yandan parlamentoyu Versay Sarayı’ndaki özel oturumda toplayan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ilan edilen olağanüstü halin 3 ay uzatılması için yasal değişiklik istedi. “Fransızları cuma akşamı başka Fransızlar vurdu” ifadesini kullanan Hollande “Mülteci akınına uğrayan ülkelere destek olmalıyız... AB sınırları kontrol edilmeli; ulusal sınırlara dönüş AB’nin sonu olur” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.