Öne Çıkanlar esed chp DAEŞ son dakika haberleri ahmet davutoğlu

Putin Beşar Esed'den kurtulmaya hazır!
Independent gazetesine konuşan diplomatlara göre Putin, Suriye'de 5 yıldır süren iç savaşa son verecek bir barış anlaşması kapsamında Esad'ı gözden çıkarma niyetinde.

Gazetenin bugünkü manşeti, "Rusya, Esad'dan kurtulmaya hazır".

Independent'ın Cenevre'deki muhabiri Laura Pitel'in imzasını taşıyan haberde, Putin'in sürpriz bir kararla, ülkesinin Rusya'daki askeri misyonunu başarıyla tamamladığını duyurduğu hatırlatılıyor.

Gazeteye konuşan ancak adları açıklanmayan Batılı diplomatların tahmini ise "Putin'in Esad'ı feda etmeye hazır olduğu" şeklinde.

ESAD GÖREVDE KALMAYACAK

Bu diplomatlardan biri şunları söylemiş:

"Putin'in Esad'a sürekli bir bağlılığı olmadığını anlıyoruz. Ruslar, Esad'ın istikrarsızlaştırıcı bir güç olduğunu biliyorlar. Eğer Suriye'de barışçıl bir geçiş dönemi olacaksa, Esad görevde kalmayacak."

Batılı yetkililer bu duruma karşın Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığının, hava saldırılarına başladığı Eylül ayından önceye kıyasla daha fazla olacağını tahmin ediyor.

Independent'taki haberde vurgulanan diğer noktalar; Rusya'nin Suriye'de, Hmeymim'deki hava ve Tartus'taki deniz üssünü muhafazası ile güçlü füze savunma sistemi S-400'le ülkenin hava sahasını kontrol edecek olması.

BM ASKERLERİ 6 AY İÇİNDE...

Cenevre'de Pazartesi günü başlayan Birleşmiş Milletler yetklilileri son gelişmelerden memnun.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de, dünyanın Suriye'de barış yolunda "çok önemli bir aşamaya" geldiği kanısında ve önümüzdeki hafta Moskova'ya gidecek.

Bu noktaların da vurgulandığı Independent'taki haber, şu satırlarla noktalanmış:

"Cenevre'deki yetkililerin ve katılımcıların, Rusya'nın sürpriz açıklaması karşısında serseme döndükleri yönünde işaretler vardı. Muhaliflerin kaldığı dört yıldızlı otelde delegasyonun bazı üyeleri Putin'in Pazartesi günü yaptığı açıklamayı duıyduklarında gözyaşlarına boğuldu.

"Bir yetkili, uluslararası barış gücü askerlerinin 6 ay içinde bile Suriye'de olabilecekleri ihtimalininden bahsetti."

RUS BÜYÜKELÇİDEN İDDİALI AÇIKLAMA

İngiliz gazetelerinde bugün konuyla ilgili diğer bazı yorumlar da şöyle:

Independent gazetesinin tecrübeli Orta Doğu muhabiri Patrick Cockburn: Ne kadar karışık ve gergin şekilde olursa olsun, Rusya ve ABD'nin ağırlığı, Suriye'de şiddetin azaltılmasına yardımcı oldu.

Independent gazetesine yazan Rusya'nın İngiltere Büyükelçisi Alexander Yakovenko: Teröristleri Suriye'den attık ve barış görüşmelerinin başlamasına yardımcı olduk.

Guardian gazetesinin Moskova muhabiri Shaun Walker: Rusya'nın Suriye'deki girişimi, Putin'in reformdan geçirdiği ordu açısından bir başarı olarak görüldü ve göklere çıkarıldı.

Guardian'ın başyazısından: Rusya zafer ilan ediyor ancak eylemleri (IŞİD'le mücadeleye) büyük zarar verdi.

Guardian'a yazan gazeteci Jonathan Steel: Putin'in Suriye'deki büyük kumarı Moskova için sonuç getirdi. Top artık Şam'ın sahasında ve Rusya artık Orta Doğu'da belirleyici bir aktör.

PUTİN BATI'YI ŞAŞIRTTI

Financial Times gazetesinin dış haberler editörü David Gardner: Değişken Putin, Suriye'de Batı'yı şaşırttı. Rus lider, Esad'ın Suriye'de uzun vadede bir geleceği olmadığı sonucunu çıkarmış olabilir.

Times gazetesinin diplomasi editörü Roger Boyes: Rus liderin Suriye'deki 180 derecelik dönüşü hedeflerde değil sadece taktikte bir değişime işaret ediyor. Putin'in barış getiren bir kişi olduğunu düşünüp ona güvenmeyin.

Daily Telegraph gazetesinin başyazısından: Putin'in hareketi, Suriye'de barış anlaşmasına engel olmamalı." 

Daily Telegraph'ın savunma editörü Con Coughlan: Rusya'nın çekilmesi, IŞİD'in durdurulmasını sağlamıyor. Moskova kendi askeri çıkarlarını koruyor. Ancak terörizmle mücadelede başarısız olunması, bölgeyi istikrarsız şekilde bırakyor."  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.