Öne Çıkanlar türkiye yunus mallı türkiye ışid Tanap terörist başı

"Putin bize komplo kuruyor"
Alman Dış İlişkiler Konseyi (DGAP) Doğu Avrupa, Rusya ve Orta Asya Bölüm Başkan Dr. Stefan Meister, Ukrayna ve Polonya’yı baypas edecek Kuzey Akım-2 doğalgaz boru hattı projesine ilişkin, "Bu bir tuzak. Rusya bu tür projelerle bizim üzerimizde etkisini arttırmaya çalışıyor" dedi.

Meister, AA’ya yaptığı değerlendirmede, Almanya’da bazı siyasetçilerin Rusya ile enerji ve ekonomide iş birliği yaparak Putinyönetimi üzerinde siyasi etkiyi artırmaya çalıştıklarını söyledi. 

Bu stratejinin sonuç vermediğine dikkati çeken Meister, "Enerji ve ekonomi projeleriyle siyasi etkiyi artırma stratejisi, Rusya’da şu anda söz sahibi elitler üzerinde etkili olmuyor. Bugüne kadar hep aksi oldu. Rusya bu tür projeleri, kendi kurallarını, ilkelerini, gayriresmi ilişkilerini, yolsuzluklarını bizlere ihraç etmek için kullandı. Almanya’da lobi yapmak, Rusya yanlısı kamp üzerinde etkide bulunmak için suistimal etti" diye konuştu.

Meister, Başbakan Angela Merkel’in iktidarında koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) lideri Sigmar Gabriel ile partisinde bir kesimin, Rusya ile enerji ve ekonomi alanında daha yakın ilişkiler yoluyla Moskova ile bir ölçüde yeniden güvenin inşa edilebileceğini, siyasi etkinin artırılabileceğini düşündüğünü anlattı.

"Başbakan Merkel’in bu projeden memnuniyet duyduğunu düşünmüyorum"diyen Meister, hem iktidar partilerinde hem de muhalefetteki Yeşiller Partisi’nde Kuzey Akım-2 projesini şu anda doğru bulmayanlar olduğunu vurguladı.

Meister, "Bu bir ticari proje dolaysıyla devam etsin" yaklaşımının Alman siyasetinde çok olağan karşılandığını ancak projenin, Almanya’nın Rusya’ya yönelik politikalarında köklü değişim ifade ettiği yorumlarına katılmadığını aktardı.

RUSYA İKİLİ OYNUYOR

Rusya’nın enerji projelerinde ikili oynadığını, konjonktüre göre farklı alternatifleri öne çıkardığını, bu yolla elini daha da güçlendirmeye çalıştığını savunan Meister, Moskova’nın Rus doğalgazını Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya taşıyacak Kuzey Akım-2 projesi ile Karadeniz üzerinden geçmesi planlanan Türk Akımı projesi konusunda da benzer taktikleri uyguladığının altını çizdi.

Anahtar Kelimeler:
KomploPutinTuzak
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.