Öne Çıkanlar son dakika PKK rusya haber terör

Rusya'da 4 Türk bankasına 'kara para aklama' baskını

Rusya ile Türkiye arasında ‘uçak’ krizinden kaynaklanan gerginlik Rusya’daki Türk bankalarına da sıçradı.

Türkiye’nin, hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle bir Rus jetini 24 Kasım’da düşürmesinden bu yana iki ülke arasında süren siyasi gerginlik, Rusya’nın Türkiye’ye yönelik bazı ekonomik ambargolar uygulamasına neden olmuştu. İki ülke arasında yürüyen büyük altyapı projelerini askıya alan, birçok kalemde Türkiye’den ithalatı kesen ve işi Türk işçilerinin çalışma iznini kaldırmaya kadar vardıran Rusya’nın aldığı bu ekonomik tedbirlerde bankacılık sektörü kapsam dışı bırakılmıştı.

Ancak dün Rusya’da faaliyet gösteren 4 Türk bankasının şubelerine eski adı KGB olan Rusya’nın İç İstihbarat Örgütü’nün (FSB) baskın yaptığı öğrenildi. Rusya’da faaliyetleri bulunan 3 ayrı kaynaktan teyid ettiğimiz bilgiye göre, FSB’nin mali işlemler alanında uzman ekipleri şubelerde kara para aklama incelemesi yaptı. FSB ekiplerinin dün öğle saatlerinde Türk bankalarının şubelerine gittikleri ve bir Türk işadamının şirketi ile alakalı işlemler başta olmak üzere bankaların tüm işlemlerini tek tek inceledikleri belirtildi.

Bu sırada Türk bankacılar konuyla ilgili genel merkezlerini bilgilendirirken, Rus ekiplerin inceleme sonucunda yasal çerçeve dışında herhangi bir işleme rastlamadığı öğrenildi. Geçtiğimiz haftalarda iki ülke arasındaki bankacılık faaliyetlerine ilişkin bir sorun olmadığı kamuoyuna açıklanmıştı. Ziraat’in tek şubeyle, Garanti’nin Garanti Bank Moscov, Rus Sofia Bank’ı alan İş Bankası’nın İşBank, Fiba Holding’in Credit Europe, Yapı Kredi’nin Yapı Kredi Bank Moscov adıyla Rusya’da faaliyetleri var. Ana iştiraki Rus Sberbank olan Denizbank’ın da Rusya’da bankacılık faaliyetleri bulunuyor.

RUS BANKALAR DA BASILDI

RUSYA’da bankacılık faaliyeti yürüten bir yetkilinin verdiği bilgilere göre, FSB’nin hedefinde sadece Türk bankaları yoktu. Türk bankalarının yanı sıra 20 Rus bankasına da baskın yapılan operasyonda asıl hedefin kamuoyunun pek tanımadığı bir Türk işadamının kara para aklama faaliyetlerini ortaya çıkarmak olduğu iddia edildi. Rus bankalarında da yasa dışı bir işleme rastlanmazken operasyon bankacılık kesiminde ‘Amaç Türk bankalarını ve işadamlarını taciz etmek. Kara para incelemesi bahanesiyle bankaları rahatsız ediyorlar’ şeklinde yorumlandı.

Kaynak : Hürriyet 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.