Öne Çıkanlar esed chp DAEŞ ahmet davutoğlu esad

Rusya Suriye'ye "Gladiator" yerleştirdi

ABD ile Rusya arasındaki ilişkilerin Suriye'deki gelişmeler nedeniyle gerildiği günlerde Washington'dan flaş bir iddia geldi. ABD'den üst düzey askeri yetkililer, Rusya'nın Suriye'ye ilk kez SA-23 Gladiator (S-300VM) gelişmiş füze savunma sistemi yerleştirdiğini öne sürdü. Öte yandan İngiliz basınının iddiasına göre, Rusya, Batı'nın olası bir nükleer saldırısına karşılık, hazırlık yapmaya başladı.

Amerikan Fox News kanalına açıklama yapan üst düzey üç askeri yetkili, SA-23 Gladiator olarak adlandırılan anti-balistik füze savunma sisteminin geçen hafta sonu Suriye'nin Tartus Limanı'na ulaştığını bildirdi.

Açıklama yapan yetkililerden biri, geçen haftalarda Rusya içinde SA-23 Gladiator füze sistemi parçalarının taşınmasıyla ilgili bazı istihbarat bilgilerine sahip olduklarını ifade etti. ABD ile Rusya arasındaki Suriye kapsamlı ikili temasların durdurulduğu gün gelen bu açıklama, Rusya'nın Esed rejimine askeri desteğini sürdüreceğinin açık bir göstergesi olarak değerlendirildi.

150 mil menzili bulunan SA-23 Gladiator sisteminin, Rusya sınırları dışında ilk kez yerleştirildiği belirtildi.

YENİ FÜZE SİSTEMİNİN AMACI 'BELİRSİZ'

Henüz aktif olmadığı kaydedilen füze savunma sisteminin hangi amaçla Suriye'ye getirildiği netlik kazanmazken, bölgede DEAŞ ve el-Nusra gibi unsurların hava gücüne sahip olmaması nedeniyle yeni füze savunma sisteminin amacı sorgulanıyor. Yeni sistemin, muhtemel bir Amerikan "Cruise" füze saldırısına karşı "tedbir" amaçlı olup olmadığı ise şu aşamada bilinmiyor.

Moskova yönetimi, geçen yıl kasım ayında, sınırlarını ihlal etmesi dolayısıyla Türkiye tarafından bir savaş uçağının düşürülmesinin ardından Suriye'ye S-400 füze savunma sistemi konuşlandırmıştı.

SURİYE GÖRÜŞMELERİNİ DURDURDULAR

Suriye'de 12 Eylül'de bir haftalığına başlayan ateşkesin sürdürülemesinin ardından ABD ile Rusya karşılıklı suçlamalarda bulunmuş, dün de iki ülke Suriye kapsamındaki görüşmeleri durdurduklarını açıklamıştı.

RUSYA'DA 'NÜKLEER' HAZIRLIK

İngiliz The Mirror gazetesinin haberine göre ise Rus medyası ve yetkililer, ABD’nin, Suriye’deki faaliyetleri nedeniyle Rusya’ya saldırı düzenlemek istediğini iddia etti.

Gazetenin haberine göre, yetkililer Cuma günü, olası bir saldırı halinde Moskova’nın 12 milyonluk nüfusunu barındırabilecek yeraltı sığınakları sahip olduğunu açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı’na ait Zvezda (Yıldız) televizyonunun geçen haftaki başlıklarından birinde, “Amerikalı şizofrenler, Moskova için nükleer silahlarını geliştiriyor” ifadesini kullandı.

PUTİN 'PLÜTONYUM' ANLAŞMASINI ASKIYA ALDI

Bu arada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya ile ABD arasında plütonyum imhasına yönelik anlaşmanın askıya alınmasını öngören kararı imzaladı.

Devletin resmi internet sitesinde yayımlanan Putin'in imzaladığı karara gerekçe olarak "koşullarda yaşanan köklü değişiklikler ve ABD'nin Rusya'ya düşmanca davranması sonucu stratejik istikrara karşı oluşan tehditler" gösterildi.

Bir diğer gerekçe olarak da "ABD'nin plütonyum imhası konusundaki taahhütlerini yerine getirmediği" öne sürüldü. Rusya ve ABD, 29 Ağustos 2000'de plütonyum stoklarını azaltma konusunda anlaşmıştı.

Hürriyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.