Öne Çıkanlar rusya haber abd ferhat yüksel terörist başı

Rusya Suriye'yi bölmek istiyor

Suriye iç savaşına çözüm bulmak adına Birleşmiş Milletler (BM) sponsorluğunda gerçekleşen barış görüşmelerine dahil olan dünya güçleri, Suriye’nin, ‘toprak bütünlüğünü koruyan ancak bölgesel yönetimlere geniş özerklik veren bir federasyon’ haline gelmesini tartışıyor.

RUSYA ETNİK BÖLGELERE AYIRMAK İSTİYOR

İtalyan gazetesi La Stampa “Moskova’nın sessiz bir şekilde Suriye’yi mezhep ve etnik kökene dayanan özerk bölgelere ayıracak bir federasyon modeli üzerinde çalıştığını” yazdı.

La Stampa, Rusya’nın bu planı Balkanlardan ders alarak hazırladığını belirtti. Gazeteye göre, Moskova’nın planı, 1995’te Bosna krizinin çözümü için imzalanan Dayton Anlaşması’ndan ilham alıyor. Anlaşma ile Bosna, gevşek bir merkezi yönetim ile birlikte yönetim açısından Bosna-Hersek Federasyonu ve Sırp Cumhuriyeti olarak iki devletçiğe ayrılmıştı.

İLK HARİTA ÇİZİLDİ




La Stampa, Rusya’nın planlarına yönelik bir harita yayınlarken, Suriye’nin üçe bölünmesinin gündemde olduğunu iddia etti. Buna göre, kuzey ve kuzeydoğu Kürtlerin, merkez ve doğu Sünnilerin özerk bölgesi olacak. Halep’ten Şam’a uzanan sahil kesimi ise Şii Nusayriler, Dürziler, Sünniler ve diğer azınlıkların yaşayacağı üçüncü özerk bölge olacak. Türkiye’nin kırmızı çizgi ilan ettiği Azez-Cerablus hattının ise Sünni bölgesine dahil edildiği iddia edildi. Böylece batıdaki Afrin, diğer Kürt kantonlarıyla birleşmezken tüm özerk bölgelerin Türkiye ile sınırı bulunacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.