Öne Çıkanlar esed chp DAEŞ komplohaber Birand

Trump'ın IQ seviyesi bakın kaç çıktı!
Pennsylvania / Pittsburgh'da bulunan Carnegie Mellon Üniversitesi'nin yaptığı bir çalışma Donald Trump'ın seçim kampanyası konuşmalarında kullandığı lisanın 11 yaş altındaki çocukların kullandığı lisan ile aynı niteliklere sahip olduğunu gösterdi.

2016 seçim yarışına katılan beş adayın konuşmalarını inceleyen ekip değerlendirmeyi iki kategori altında gerçekleştirdi, ''sözcük kullanımı'' ve ''gramer bilgisi'' gibi unsurlar kriter alındı.

Çalışmanın yapısı hakkında bir örnek vermek gerekirse, geçmişte incelenen okul öğrencilerinin el yazılarından oluşan belgelerde üçüncü sınıfa giden bir öğrencinin sık aralıklar ile 'win', yani kazanmak sözcüğünü kullandıklarına tanık olunmuş, 'successful', yani başarılı gibi daha komplike bir sözcük ise genelde yedinci sınıf öğrencilerinin yazılarında karşımıza çıkıyor.

Şimdi tahmin edin bakalım, sizce ABD'nin başkan adayları içerisinde konuşmalarında 'win' sözcüğünü en sık kullanan aday hangisi olabilir? Hepimiz aynı kişiyi düşünmüş olmalıyız.

Araştırmacılar adayların gerçekleştirdikleri bazı konuşmaların metinlerini çıkarıp bu dokümanlar üzerinde çalıştılar, Ted Cruz'un beş ayrı konuşması, Hillary Clinton'un yedi ayrı konuşma metini, Marco Rubio'nın altı, Bernie Sanders'in altı ve Donald Trump'ın yedi konuşma metininin içeriği incelendi. Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton, Ronald reagan ve Abraham Lincoln'ün konuşma metinleri de incelemeye alındı, iki farklı analiz düzeyinin uygulandığı değerlendirmelerde konuşma içeriğinde kullanılan farklı kelime sayısı ve gramer yapıları gözlendi.

Başkan adaylarından Cruz, Clinton, Rubio ve Sanders'in konuşmaları arasında gramer bilgisi bakımından pek bir fark olmadığı ve adayların yedinci sınıf ve üzeri öğrencilerinin bilgisine uygun konuşma içeriklerine sahip oldukları gözlendi, sıra Trump'a gelince seviye beşinci sınıf öğrencisinin durumuna kadar indi ve adayın on ya da on bir yaşlarındaki bir çocuğun gramer bilgisine uygun konuşmalar yaptığı sonucuna ulaşıldı.

Trump'ın durumunu bir nebze olsun düzelten ise Bush'un yaptığı konuşmaların tüm denekler arasında en düşük seviyedeki içerikleri olması ile mümkün hale gelebildi, Lincoln ise en iyi gramer bilgisi ve en çok sözcük kullanan kişi olarak listenin en üst sırasında yer almayı hak etti.

SFGATE.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.