Öne Çıkanlar eray ucuzal barbaros şansaş ittihat terakki salyangoz kremi gün zileli

Venezuella'da orta boy patates kızarması 362 lira!
 

Venezuela'da patates ithalatının durma noktasına gelmesi en çok fast food sevenleri üzdü. Mc Donald's gibi fast food restoran zincirleri menülerinden patetes kızartmasını çıkarmıştı. Ancak aldıkları son bir kararla patates kızartmalarını tekrar menüye koymaya karar verdiler. Fast food severler bu durumu memnuniyetle karşılasa da sevinçleri kursaklarında kalacak. Çünkü standart bir patates kızartması 79 dolar yani yaklaşık 230 lira olacak. Büyük boy ise 362 lira...

AP’nin haberine göre, Venezuela'da geçen yıl patates ithalatının yüzde 85 azalmasından dolayı McDonald's, Ocak ayında patates kızartmalarını ülkedeki 100’den fazla şubesinde menüsünden çıkarmıştı. Şirket, hafta başında sosyal medya üzerinden ve sokaklardaki büyük billboardlardan satışların yeniden başlayacağını duyurdu.

Hatta sosyal medya üzerinden geri sayımlara bile başladılar.

BÜYÜK HEYECAN YARATTI

AP’nin haberine göre, Venezuela’nın başkenti Caracas’ta öğle yemeğine çıkan çalışanlar fast-food zinciri önünde uzun kuyruklar oluşturup, patates kızartmasının gerçekten yeniden satılıp satılmayacağını sordu.

Fast-food zincirinin satışçılarından biri ise şöyle konuştu: 
“Müşteriler gerçekten çok heyecanlı ama onlara fiyatları söylediğimizde çok sevinmeyecekler.”

YEREL ÜRÜNDEN YÜZDE 20 DAHA PAHALI

Caracas’da, ABD’li şirketin ürününe alternatif olarak yine patates benzeri “Cassava” adı verilen kökü nişastalı olmasından dolayı kızartılabilen bir ürün var. Türkçe’de “Monyak” adıyla geçen bu ürün, patatese yakın tada sahip. Bu ürünün fiyatı standart patates kızartması fiyatlarına çok yakın. 

KARA BORSADA AYLIK KAZANCIN YÜZDE 10’U

Resmi rakamlar denmesinin nedeni ise Venezuela’da kara borsanın ticarette neredeyse standart haline gelmesinden kaynaklanıyor. Kara borsada bu patates kızartmaları standart ölçü için 64 cent, büyük boy içinse 1,15 dolardan satışa çıkıyor. Karaborsa fiyatlarına göre, Venezuelalı bir vatandaşın aylık asgari ücreti 13 dolar.

Bu da yine kara borsa fiyatlarına göre normal bir vatandaşın aylık ücretinin yüzde 10’nunu patates kızartmasına vermesi anlamına geliyor.

DİĞER ÜLKELERDE NE KADAR?

Dünyanın en büyük ekonomilerine bakıldığında fast-food zincirinin patates fiyatları ülkelerin kendi para birimlerine göre belirli bir standartta.

Örneğin yaşamın en pahalı olduğu şehirler listesinde her zaman ilk sırada yer alan Londra’da patates kızartmasının fiyatları küçük, orta ve büyük boylar için sırasıyla 0.99, 1.09, 1.39 İngiliz Sterlini.

Dünyanın en büyük ekonomisi ve McDonald’s’ın ana vatanı ABD’de ise fiyatlara bakıldığında, New York’ta sırasıyla, 1,39,1,69,1,89 dolar olarak satışa sunuluyor.

Avrupa’ya bakıldığında, Paris’te standart bir patates kızartması için 1,9 Euro’nun ödendiği görülüyor. Türkiye’de standart patates kızartması fiyatı 4,5 lira.

NEDEN BU KADAR PAHALI?

Venezuela’da belli başlı yiyeceklerde fiyatın bu kadar yüksek olmasının tek nedeni ülkedeki stokların neredeyse tükenmesi ve ülkedeki sıkı kur kontrolleri. Para politikasının sıkı olması dolar üzerinden ithali neredeyse imkansız hale getiriyor. Bu da belli ürünlerde ithalatı durma noktasına getirdi. 2014 yılında, patates ithalatı yüzde 85 oranında azaldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.