Öne Çıkanlar rusya ahmet davutoğlu haber Robert Hockett İGA

Wikileaks'in kurucusu: 'teslim olabilirim'

Assange, İngiltere ve İsveç'i 2014 yılında şikayet ettiği BM'nin vereceği karar öncesinde açıklamada bulunmuş Twitter'daki Wikileaks hesabından, "Eğer cuma günü BM aleyhimde karar verirse İngiliz polisinin beni tutuklamasını kabulleneceğim" yazmıştı.

"TESLİM OLURUM"

Açıklamasında Assange, "BM bugün Birleşik Krallık ve İsveç'e açtığım davayı kaybettiğime hükmederse cuma günü öğlen elçilik binasından çıkıp İngiliz polisinin beni tutuklamasına izin vereceğim. Çünkü artık temyize gitmek için anlamlı bir sebep bulunmuyor. Ancak benim galip gelmem ve devlet tarafların (İngiltere ve İsveç) yasa dışı hareket ettikleri sonucuna varılması halinde ise,pasaportumun tarafıma derhal iadesi ile hakkımdaki tutuklama girişimlerine son verilmesini bekliyorum" ifadelerini kullandı.

İNGİLİZ BASINI: BM LEHTE KARAR VERDİ

Birleşmiş Milletler'in (BM) keyfi tutuklamalarla ilgili çalışma grubunun bugün açıklamasını beklediği kararına ilişkin İngiliz basını, "BM paneli, Assange'ın Londra'daki Ekvador Büyükelçiliğinde kalışının, Assange'ın 'keyfi olarak tutulduğu' anlamına geldiği kararına vardı" yazdı.

ASSANGE'IN AVUKATI KONUŞTU

Gelişmelere ilişkin ada basınına açıklamada bulunan Assange'ın İsveçli avukatı Per Samuelson, BM grubunun kararının, Assange'ın lehinde çıkması halinde, "tek çözümün, Assange'ın davasına bakan İsveçli savcı Marianne Ny'ın Assange'ı serbest bırakması ve davayı düşürmesi" olduğunu dile getirdi.

Samuelson, "Eğer karar, Assange'ın tutuklu olduğu şeklinde görülürse, o zaman bu, Assange'ın hapis cezasını çektiği anlamına geliyor. Yani bu nedenle, İsveç'in davayı kapatmasından başka seçeneği olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Çalışma grubunun kararının bir yaptırımı bulunmuyor ancak Assange'ın yasa dışı olarak tutulduğuna karar verilirse, BM'nin İngiltere ve İsveç'e Assange'ın serbest bırakılması çağrısında bulunması bekleniyor.

BM grubunun, bulgularını 22 Ocak'ta İngiliz ve İsveç hükümetleriyle paylaştığı kaydedildi. İngiliz basını, BM grubuna yakın kaynakların, eğer İngiliz ve İsveç hükümetlerinin grubun kararını görmezden gelmesi halinde, gelecekte insan hakları ihlalleriyle ilgili diğer ülkelere baskı yapmakta zorlanacaklarını söylediklerini bildirdi.

BM KESİN KARARINI DUYURDU

Birleşmiş Milletler'in (BM) ilgili çalışma grubu, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange lehinde karar alarak İngiltere'deki tutukluluk halinin "keyfi olduğuna" bildirdi.

BM'nin keyfi tutuklamalarla ilgili çalışma grubunundan yapılan yazılı açıklamada, "BM paneli, Assange'ın Londra'daki Ekvador Büyükelçiliğinde kalışının, Assange'ın 'keyfi olarak tutulduğu' anlamına geldiği kararına vardı" ifadesi kullanıldı.

"ASSANGE TAZMİNAT TALEP EDEBİLİR"

Açıklamada, Assange'ın özgürce seyahat etme ve İsveç ve İngiltere'den tazminat talebinde bulunma hakkının olduğu ifade edildi.

İNGİLTERE: KARAR HİÇBİR ŞEYİ DEĞİŞTİRMEZ

İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Bu hiçbir şeyi değiştirmiyor. Julian Assange'ın keyfi tutukluluk mağduru olduğu yönündeki her iddiayı tamamıyla reddediyoruz" ifadesi kullanıldı.

Julian Assange'ın, Birleşik Krallık'ta hiçbir zaman keyfi olarak tutulmadığına vurgu yapılan açıklamada, "Birleşik Krallık, grubun kararına resmi yollardan itirazda bulunulacağını BM'ye açıkça bildirdi. BM grubunun kararı, tüm gerçekleri ve İngiliz adalet sisteminin iyi bilinen korumalarını görmezden geliyor. Assange aslında Ekvador Büyükelçiliğinde kalmaya devam etmeyi seçerek, yasal gözaltıdan gönüllü olarak kaçınıyor" görüşüne yer verildi.

NE OLMUŞTU?

Assange, 2014 yılının eylül ayında İsveç ve İngiltere'yi BM'ye şikayet etmişti. Yasal uzmanlardan oluşan çalışma grubunun daha önce verdiği yasa dışı tutuklama kararlarının ardından, bu kişilerin çoğunun serbest bırakıldığı biliniyor.

Çalışma grubunun kararının bir yaptırımı bulunmuyor ancak Assange'ın yasa dışı olarak tutulduğuna karar verilirse, BM'nin İngiltere ve İsveç'e Assange'ın serbest bırakılması çağrısında bulunması bekleniyor.

3 YILDAN FAZLA ZAMANDIR 1 ODADA YAŞIYOR

Londra polisi, Ekvador Büyükelçiliği önündeki nöbetine ekim ayında son vermişti. 19 Haziran 2012'de İngiltere'deyken, hakkındaki İsveç'e iade kararının ardından Ekvador Büyükelçiliğine sığınan Assange, üç yıldan fazla süredir diplomatik misyonun bir odasında yaşıyor. 

Anahtar Kelimeler:
BMWikileaksJulian Assange
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.