Öne Çıkanlar flaş haber Fenerbahçe başakşehir afrika athena kimyasal silah

Lise ve üniversite öğrencencilerinin GSS borçları silinecek

Hükümetin eylem planında lise ve üniversiteli öğrencinin Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarının silinmesi de var. Peki gençlerin ve üniveritelilerin GSS borçları ne zaman silinecek? Hükümet GSS prim borçlarının silinmesini ne zaman gerçekleştirecek. Kaç milyon gencin prim borcu silinecek? GSS prim borcu olanlar ne yapmalı? Ayrıntılar haberimizde.

Başbakan Davutoğlu, 64. Hükümet'in Eylem Planı'nı açıklarken gençlere ve üniversite öğrencilerine Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarının silineceği müjdesini verdi. Toplam 5 milyon gencin GSS prim borçları silinecek. Peki kimlerin GSS prim borçları silinecek? Üniversite öğrencileri ve gençlerin GSS prim borçları ne zaman silinecek?

Başbakan Davutoğlu 64. Hükümet eylem planında gençlerin genel sağlık sigortası borçlarının sıfırlanacağını söyledi. Davutoğlu "Gençlerin Genel Sağlık Sigortası prim borçlarını sıfırlıyoruz. Meslek lisesi ve üniversite öğrencilerinin staj yapmalarını özendirici tedbirler alıyoruz. Lise veya üniversite mezunu gençlerimizin Genel Sağlık Sigortası giderlerine destek oluyoruz. Buna göre primler iki yıl süreyle gelir testi yapmaksızın ve prim alınmaksızın devlet tarafından karşılanacak" dedi.


Kimlerin GSS prim boçları silinecek

Aslında Başbakan Davutoğlu prim borçlarının silineceği müjdesini 1 Kasım seçim sürecinde vaat etmişti. Bu vaatler hükümet programına da girmişti. Gençlerin GSS prim borçlarının silineceği ile ilgili hükümet programında şöyle deniyor:

"Lise veya üniversite mezunu gençlerimizin Genel Sağlık Sigortası (GSS) giderlerinin iki yıl süreyle gelir testi yapmaksızın ve prim alınmaksızın devlet tarafından karşılanmasını sağlayacağız. Böylece gençlerimize ücretsiz sağlık hizmeti sunmuş olacağız. Ayrıca, gençlerimizin genel sigorta borçlarını sıfırlayacağız."


5 milyon gencin GSS borçları 1 hafta içinde silinecek

Buradan da anlaşıldığı üzere gençlerden kasıt lisede okuyan ve üniversiteye giden öğrenciler. Yani üniversite ve lise öğrencilerinin GSS prim borçları silinecek. Peki kaç kişinin prim borçları silinecek? Başbakan Davutoğlu 1 Kasım seçim sürecinde gençlerle biraraya geldiğinde ayrıntıları vermişti. Başbakan genel sağlık sigortası nedeniyle gelir testi yaptırmayan ve çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu yaklaşık 5 milyon kişiye seçim öncesi 7 milyar liraya ulaşan borçların silineceği sözü verdi. Davutoğlu, "Strese girmeyin seçim sonrası ilk işimiz o borçları silmek" dedi.

GSS prim borçları nasıl yapılandırılacak?

Davutoğlu gençlere "Borç sıkıntısı içinde strese girmeyin. 1 Kasım'dan sonra ilk işimiz, bütün o borçları silmek olacak. Sistem daha sonra oturacak. Okulu bitirince iki yıl içinde de müddet vereceğiz. İş güç sahibi olur, ondan sonra da ödersiniz" diyerek GSS borçlarının mezun olunduktan sonra ödenmeye başlayacağını ya da yapılandırılacağını belirtmişti.

GSS prim borcu olanlar ne yapmalı?

Hükümet gençlerin prim borçlarını silecek. Bu durumda GSS prim borcu olanlar ödeme yapmak zorunda değil. Yapılandırmayı veya borcun silinmesini bekleyecek. Hükümet GSS prim borcunu silme ve yapılandırmayı 1 hafta içinde yapılacak eylem planları içine aldı. Yani 1 hafta içinde lise ve üniversite öğrencilerinin toplamda 5 milyon kişinin GSS prim borcu silinecek.

GSS prim borcu nedir?

GSS prim borcu Genel Sağlık Sigortası yapılan gelir testinin sonuçlarına göre ortaya çıkmaktadır, eğer geliriniz asgari ücretin üç de birinden düşük ise bu primleri devlet ödüyor. Genel Sağlık Sigortası (GSS) vatandaşların gelir miktarına göre farklılık göstermektedir. Gelir testi sonuçlandıktan sonra (C-1), (G-1), (G-2), (G-3) gelir seviyesi üzerinden primler ayarlanır. GSS prim tutarları (60/G-1) 50,94 TL (60/G-2) 152,82 TL, (60/G-3) (305,64 TL) olarak belirlenmiştir.

GSS prib borcu nasıl sorgulanır?

Prim borcu sorgulama işlemleri hem aylık gelir hem de asgari gelire göre hesaplanır. İnternet üzerinden artık bu bilgilere ulaşmak kolay olduğu için GSS prim borcu sorgulama işlemleri için de sıra beklemek ve zaman kaybetmek gibi bir durum söz konusu değil. Fakat bunun için e-devlet şifresi almanız gerekiyor, eğer yoksa bu şifreyi en yakın PTT'ye giderek 2 TL karşılığında almanız mümkün. Sorgulama işlemi için ilk önce e-devlet yani 'www.turkiye.gov.tr' ya da 'http://www.sgk.gov.tr' sitesine girmek gerekiyor, daha sonra e-hizmetlere tıklayarak SGK kısmına tıklamanız gerekiyor. Daha sonra ekrana diğer hizmetler GSS prim borcu sorgulama kısmına tıklayıp kimlik numaranızı girdikten sonra sayfada ekrana gelecek olan güvenlik kodunu girerek borçlarınızı sorgulamanız mümkün. Hatta dilerseniz borçlarınızı bu sayfa üzerinden kredi kartı ile de ödeyebilirsiniz.En son 31 Martta yapılan GSS borç sildirme 2016 yılında ne zaman yapılacağı henüz netleşmedi.

GSS prim borcu nasıl sorgulanır tıkla öğren 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.