Öne Çıkanlar abd terör örgütü terörist açıklama PKK

Nedir bu bitcoin?

Sanal para olan Bitcoin, dünyada giderek kullanımı yaygınlaşan bir para birimi haline dönüştü. Bugünkü yazısında bu konuyu gündemine alan dünya.com yazarı Tevfik Güngör, kısa sürede bu kadar değer kazanan başka bir para birimi olmadığını belirterek ''Parasını Bitcoin’e bağlayanlar, sisteme nasıl güveniyor? Sistem bir gün çöker mi? Yoksa bu saadet zinciri böyle devam eder mi? Bileni yok'' dedi.

İşte Güngör’ün o yazısı;

Geçen yıl bu günlerde 750 dolardan işlem görüyordu. Eylülde 4.950 dolar oldu. Hafta sonu fiyatı 8.100 dolara kadar yükselmişti, dün sabaha 7.980 dolardan başladı.

Kısa sürede bu kadar değer kazanan başka bir para birimi olmadığı için de Bitcoin’e ilgi giderek artıyor. Kim çıkarır? Kim alır, kim satar? Kim buna sanal paraya güvenerek hakiki parasını Bitcoin’e bağlar? Anlaşılması zor.

KURUCUSU ORTADAN KAYBOLDU

Bilgisayar çağında, bilgisayar ortamında çok sayıda sanal para programları işleme konuldu. Bunların içinden Bitcoin öne çıktı... 2009 yılında kendini Satoshi Nakamoto diye tanıtan ve daha sonra ortalıktan yok olan bir dahi Bitcoin sistemini kurdu.

MERKEZİ NEREDE?

Nasıl ki, kurucusu “gölge” kurucu ise sistem de bütünü ile “gölge” sistem. Sistemin sorumlusu kim, merkezi nerede, hesaplarını kim denetliyor, paralar nereye gidiyor belli değil.

Bitcoin sistemi kurulduğunda havuza belli miktarda sanal para konuldu. Sistem yönetimi (kimler ise)  zaman zaman internet aracılığı ile çok zor bilgisayar bilmeceleri-sistem soruları yayınlıyor. Bunları çözenlere ödül olarak Bitcoin veriliyor. Böylece Bitcoin miktarı (para miktarı-para arzı gibi) artıyor.

Bitcoin miktarı 21 milyon adet olarak sınırlandırılmış durumda. Şimdilerde 16 milyonu aşan Bitcoin dolaşımda.

Yeni Bitcoin’lerin dolaşıma girebilmesi için 16 haneli bir şifreyi çözmek gerekiyor. Bu şifreyi çözmek profesyonel bilgi ve teknik donanım gerektiriyor. Şifreyi çözen kişi belli adet Bitcoin kazanıyor. Şifre ile uğraşamayanlar günlük fiyat ile internetten Bitcoin satan sitelerden para ile Bitcoin satın alıyor.

FİYATI SÜREKLİ DEĞİŞİYOR

Arz ve talebe göre Bitcoin’in fiyatı devamlı değişiyor. Bitcoin’in fiyatı altın fiyatından daha oynak. Spekülasyon sevenler bu sanal para sistemini yaşatıyor.

NASIL GÜVENİYORLAR?

Bitcoin miktarı sınırlı sayıda olması nedeniyle değeri yükseliyor. Değeri yükseldikçe bu kez bu yükselen değere bakarak bu paraları yatırım aracı olarak kullanmayı hedefleyenlerin talebi artıyor ve bu talep artışı sonucu bu paraların değeri daha da yükseliyor. Parasını Bitcoin’e bağlayanlar, sisteme nasıl güveniyor? Sistem bir gün çöker mi? Yoksa bu saadet zinciri böyle devam eder mi? Bileni yok.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.