Öne Çıkanlar eray ucuzal barbaros şansaş gün zileli cizrede yangın rus tırları

10 soruda Soçi'den sonra ne olacak

10 SORUDA SOÇİ'DEN SONRA NE OLACAK

Soçi'deki Suriye zirvesinde Türkiye - Rusya ve İran mutabık kaldı. Önemli kararlar alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, PKK-PYD terör örgütünü kast ederek, "milli güvenliğimize kast eden terör örgütüyle aynı çatı altında olmamızı, aynı platformda yer almamızı bizden kimse beklememelidir" dedi. Peki Soçi'de Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin açıklamaları ne anlama geliyor, zirve sonrası Suriye düğümü nasıl çözülecek, Türkiye Afrin'e operasyon yapacak mı, Taha Dağlı sabah.com.tr'ye değerlendirdi.


TÜRKİYE'NİN SOÇİ'DEKİ PKK TAVRINI NASIL DEĞERLENDİRMEK GEREK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "milli güvenliğimize kast eden terör örgütüyle aynı çatı altında olmamızı, aynı platformda yer almamızı bizden kimse beklememelidir" diyerek, Suriye'deki PKK uzantısı PYD terör örgütünü kastetti ve PKK konusunda Türkiye'nin tavrının çok net olduğunu vurguladı, PKK'nın Türkiye için bir kırmızı çizgi olduğunu belirtti.


PKK-PYD KONUSUNDA NELER YAPILDI?

2016'da Fırat Kalkanı ile Azez-Cerablus'taki DAİŞ teröristleri imha edildi, bölgeye PKK-PYD teröristlerinin girmesi engellendi. Afrin-Kobani hattının birleşmesinin önü kesildi. PKK-PYD şu an sınırımızda Afrin'de. Bunun dışında Azez-Cerablus hattının doğusunda da devamı var. İdlib operasyonuyla PKK-PYD'nin Afrin'e sıkıştırıldığını görüyoruz, Türk askerinin İdlib'de bulunması ayrıca PKK-PYD teröristlerinin Afrin'den çıkıp, İdlib'e koridor açmalarının ve Akdeniz'e inmelerinin de önüne geçiyor.
 

10 soruda Soçi'den sonra ne olacak

AFRİN'E OPERASYON OLUR MU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan bunu daha önce söylemişti. PKK-PYD teröristleri birkaç gün önce Afrin'den, İdlib'teki Türk askerlerine saldırdı, orada yakın mesafedeler. Türkiye'nin sınırında böyle bir terör yapılanmasına müsaade etmeyeceği gözüküyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunu bir çok kez vurguladı.

10 soruda Soçi'den sonra ne olacak

RUSYA PYD KONUSUNDA NE DÜŞÜNÜYOR?

PYD, ABD'nin güdümünde ama Rusların da ilişkide olduğu bir terör örgütü. Rusya bunları daha önce Moskova'da kongreye çağırmıştı. Türkiye'nin tepkisiyle o kongre ertelendi. Şimdi Soçi'den sonra Aralık ayında kongre yeniden gündemde.

PYD'NİN RUSYA VE ABD ARASINDAKİ KONUMLANMASI NEDİR?

ABD, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "müttefikiniz biz miyiz yoksa terör örgütü mü" sorusuna, PYD'den yana yanıt verdi. Rusya, PYD ile irtibatlı ama Türkiye'yi yüzde yüz düzeyde karşısına alacak şekilde seçim yapma noktasında, PYD'yi tercih edecek değil.

RUSYA'NIN PYD İLİŞKİSİ NE DÜZEYDE?

ABD kadar PYD konusunda etkin değiller. Uçak krizi sonrası Moskova'da ofis açtılar, terör örgütü olarak tanımadıklarını söylediler. Ama ABD, PYD ne zaman Ruslarla flört etse bundan rahatsızlık duyuyor. O nedenle Rusya zaten PYD terör örgütüyle ABD kadar yakın ilişki kuramaz. ABD buna daha önce izin vermedi.

10 soruda Soçi'den sonra ne olacak

O HALDE RUSYA SOÇİ'DE NEDEN PYD KONUSUNDA GERİ ADIM ATMADI?

Rusların PYD konusundaki tavrı Türkiye'den ziyade Rusya ABD denklemi için önem taşıyor. ABD'nin mutlak kontrol altında tuttuğu bir terör örgütü Suriye'de olacaksa, Rusya burada kendine ait bir kontrol mekanizması kurmak istiyor. Suriye'de PYD konusundaki tüm inisiyatifi ABD'ye bırakmamak adına PYD'ye yeşil ışık yakıyor.

TÜRKİYE'NİN NET TAVRINA RAĞMEN RUSYA PYD KONUSUNDA NE YAPAR?

Rusya'nın söylediği Suriye'deki tüm grupların kongreye katılacak olması. Bunun içinde PYD olacak mı, Türkiye buna kesinlikle izin vermez. Bunun bir şekilde formülüze edilmesi gerek.

10 soruda Soçi'den sonra ne olacak

RUS MEDYASI NE DİYOR?
Rus gazetelerinde Soçi zirvesi değerlendirmelerinde Türkiye'nin PYD tavrının çok net ortada olduğunu vurgulanıyor, PYD dışında her konuda anlaşma sağlandığı belirtiliyor.

10 soruda Soçi'den sonra ne olacak

PEKİ PYD BİR KRİZ OLUR MU, OLURSA NASIL ÇÖZÜLÜR?

Yine Rus medyasının yorumlarında Türkiye, Suriye'de uzun süreli ve hatta kalıcı şekilde asker bulundurma hamlesiyle sınırdaki PYD yapılanmasına müdahale edebileceği şeklinde iddialar var.


SABAH

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.