Öne Çıkanlar rusya haber abd Yasemin Öney Cankurtaran ferhat yüksel

Adil Gür'den HDP bombası!

Milliyet yazarı Tunca Bengin bugün köşesinde Adil Gür'ün HDP ile ilgili son tespitlerine yer verdi.

Ünlü anketçi son yaşanan gelişmelerden sonra HDP'nin yerine yeni Kürt siyasi partilerin de çıkabileceğini söyledi.

İşte yazının o kısmı:

7 Haziran seçiminde yüzde 13.16 oy alarak 80 milletvekili çıkaran HDP'yle ilgili en doğru tahmini yapan kamuoyu araştırmacısı Adil Gür'dü. Üç ay öncesinden şöyle demişti:

HDP,bu seçimde yüzde 13-14 oy alabilir. SHP'lileşebilirse, söylemi duruşuyla Türkiye partisi olabilirse de önümüzdeki seçimde ana muhalefet olur.

"YÜZDE 13'ÜN 11'İ İDEOLOJİK SEÇMEN"

Adil Gür'ün beş ay sonraki HDP'nin baraj tartışmalarının yaşandığı ve oy oranının yüzde 10.8'e düştüğü 1 Kasım seçimine dönük öngörüsü (30 Temmuz 2015 tarihli yazımız) ise şu yöndeydi:

HDP'ye oy veren yüzde 13'ün neredeyse 11'i ideolojik tercih yapan seçmen. Bu insanlar kararını değiştirmez. Belki HDP'nin son zamanlardaki tavrı barajı geçsin diye oy veren beyaz Türkleri etkileyebilir. Yani HDP'nin baraj konusunda sıkıntısı olmaz

HENDEKLER VE ÖZERKLİK İLANLARI HDP'YE NE SAĞLADI?

Özetle Adil Gür'ün iki öngörüsü de doğru çıktı. HDP yükseldi ama Türkiye partisi olamadığı için beş ay içinde bile oyları düştü. Peki ya özerklik ilanları, hendek ve barikatlarla savaş ortamının yaşandığı ve de PKK'nın HDP'yi baraja gömeceği, bazı vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılacağının konuşulduğu bugün sorunun yanıtı yine Adil Gür'den:

Bugün eldeki verilere bakarak bu parti barajı kesin geçer ya da altında kalır veya bu kesin 367 yi bulur diyebilmek çok kolay değil. Ortada bir seçim olması lazım. Ama elimizde iki seçimin verisi var ve bunlar sürecin HDP açısından iyi gitmediğini gösterdi. Şu anda ivmenin tersine dönmesi yukarıya doğru gitmesi için hiçbir neden yok bence.

"YÜZDE 12'Ü GEÇTİ AMA PKK'YLA ARASINA MESAFE KOYMADI"

HDP Ceylanpınar'dan bu yana kendi ayağına sıkıyor. Türkiye partisi oluyordu, yüzde 13 leri geçmişti ama PKK ile arasına bir mesafe koyamadı. İnsanlar sadece siyasal olarak etkilenmiyor, gündelik yaşamları etkilendi Bir çok insan evini terk etti, esnaf işini yapamıyor, siftahsız dükkan kapatıyor, çocuklar okula gidemiyor. Onun için 7 Haziran'dan bu yana l Kasım sonrası da dahil süreç HDP'nin aleyhine işliyor. Kendisine çekidüzen vermezse HDP'nin bıraktığı boşluğu dolduracak Kürt siyasi partiler çıkabilir. 

Anahtar Kelimeler:
HDPAnketçiAdil GürHendek
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.