Öne Çıkanlar esed chp DAEŞ ahmet davutoğlu esad

Ankara Suriye'ye girmeye mi hazırlanıyor?
Kilis'e DAEŞ tarafından atılan roket mermileri, bir taraftan can kayıplarına neden oluyor, şehirdeki sosyal yaşamı olumsuz etkiliyor, diğer taraftan da Türkiye için ciddi bir tehdit anlamına geliyor.
Roketler hareketli bataryalardan fırlatıldığı için de önlem almak oldukça güç. Son yapılan güvenlik toplantısında ve bakanlar kurulunda Kilis konusunun önemli bir yer tuttuğu belirtiliyor. Peki Türkiye sınırdaki bu ciddi tehlikeyle ilgili nasıl bir yol haritası izleyecek? Seçenekler arasında Sınır ötesine bir kara operasyonu düşünülüyor mu?

KARA OPERASYONU CİDDİ BİR SEÇENEK

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş’un açıklamalarını yorumlayan ve edindiği kulis bilgilerini bugünkü köşesine taşıyan Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet, sınır ötesine kara operasyonunun ciddi bir seçenek olarak düşünüldüğünü yazdı.
Acet’in edindiği kulis bilgilerine göre roket mermilerine kökten çözüm için masada iki seçenek bulunuyor.
Birincisi, Sınır ötesine kara birlikleriyle doğrudan müdahale edip, tehdidi kalıcı bir şekilde yok edip güvenli bölgeyi fiilen oluşturmak.
İkincisi ise, bölgede Türkiye ile birlikte hareket eden ılımlı muhalif grupları daha etkili bir şekilde donatarak sınır hattının DAEŞ’ten temizlenmesini sağlamak.
Mehmet Acet’e göre, son gelişmeler ılımlı muhalif grupların gücünün sınırlı olduğunu gösterdi. Dolayısıyla ikinci seçenek kalıcı bir çözüm vadetmiyor.

TEK BAŞINA OPERASYON İÇİN BM'YE BİLDİRİMDE BULUNMAK YETERLİ

Bu nedenle Türkiye’nin tek başına da olsa sınır ötesine kara operasyonu yapıp, Suriye’de güvenli bölge oluşturma seçeneği Ankara’da üzerinde daha yoğun durulan seçenek olarak görülüyor.
Konunun uluslararası hukuk boyutunda ise ciddi bir sorunla karşılaşılması öngörülmüyor. Çünkü, Türkiye’nin böyle bir harekat için BMGK’ya, sınırlarını savunma hakkını kullanarak müdahale edeceğine dair bildirimde bulunması yeterli olabiliyor.  

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.