Öne Çıkanlar rusya haber abd Yasemin Öney Cankurtaran ferhat yüksel

BBC IŞİD saldırılarını Ramazan ayına bağladı
Irak'ta geçen hafta 200'den fazla insanın hayatını kaybettiği terör örgütü IŞİD'in saldırıları, BBC Türkçe'de yayınlanan bir makaleyle Ramazan ayına atfedildi.
Söz konusu yazının sahibi, King's College Savaş Çalışmaları Bölümü üyesi ve 'Selefi Cihad: Bir fikrin tarihi' adlı kitabın yazarı Şiraz Mahir.
Şiraz Mahir, İslam tarihinde Bedir Savaşı ve Mekke'nin fethinin Ramazan ayında gerçekleştiğine vurgu yapan terör örgütünün, bu amaçla İslam'ı bir savaş dinine çevirmeye çalıştıklarına dikkat çekiyor.
Cihadı sadece öldürmek olarak benimseyen örgütün acımasızlığının da altını çizen Mahir'in yazısında, Ramazan ayının IŞİD'e göre, Müslüman için 'savaş ayı' olduğu düşüncesinin irdelendiği kısmının, BBC Türkçe tarafından "Allah Yolunda" başlığıyla ayrılması göze çarpıyor.

ÖNEMLİ BİR HATIRLATMA
Bedir Savaşı, Müslümanların gaspedilen mallarını geri almak için Allah'ın indirdiği ayet ile yapılmıştı. Mekke'nin Fethi de Hudeybiye barışının müşriklerce sürekli olarak ihlal edilmesi sonrası, Müslümanların 10 bin kişilik güçlü bir orduyla, haram ay olan Ramazan'ın içinde, mümkün mertebe kan dökmeden, ya da en az can kaybıyla gerçekleştirilmiştir.
Ayrıca, Mekke yolunda oruçlu olduklarından sıkıntı çeken Müslümanlara kolaylık olsun diye, Peygamber Efendimiz'in orucunu ikindi vakti açması da ayrı bir örnektir. Bunun dışında, İslam tarihinde zorunlu olmadıkça haram aylarda hiç savaş yapılmamıştır.

"RADİKAL" ÖRGÜTLER KİME HİZMET EDİYOR
Ancak çağımızda, Müslümanların yaşadığı coğrafyaları sömüren zihniyet, özellikle Ramazan ayında katliamlarını artırmıştır. Şu durumda, söz konusu "radikal" örgütlerin de hangi odaklara hizmet ettiğini anlamak çok da zor olmasa gerek.

İŞTE O YAZI..

IŞİD, NEDEN RAMAZAN'DA SALDIRILARI ARTIRDI

..Ramazan, İslami takvimin en kutsal ayı olarak görülür ve günahlardan arınma ve ölçülülük zamanıdır.

Müslümanlar 30 gün boyunca oruç tutar ve Allah'ın bu ay boyunca daha bağışlayıcı olduğuna inanırlar.

Camiler de bu dönem boyunca normalden daha kalabalıktır.

Ramazan bayramı konusunda bir yandan bu düşünce ve duygular söz konusuyken, radikal örgütler ise bu ayı bir fetih ve talan ayı olarak görüyorlar.

Bu nedenle de Ramazan ayında saldırılarını artırma yoluna gidiyorlar.

El Kaide'nin Suriye'deki kanadı Nusra Cephesi yakın bir dönem önce Ramazan ayını "fetihler ayı" olarak tasvir etmişti.

Ramazan yaklaşırken, IŞİD sözcüsü Ebu Muhammed el-Adnani tüm dünyadaki destekçilerine "Kafirlerin olduğu her yerde bunu bir facia ayına çevirmek için hazırlanın. Özellikle de hilafetin Avrupa ve Amerika'daki savaşçılarına ve destekçilerine sesleniyorum" demişti.

"ALLAH YOLUNDA"

Ramazan'ın bir savaş ayı olduğu düşüncesinin kökeni İslam tarihine dayanıyor.

Muhammed Peygamber, Bedir savaşı olarak bilinen ilk cihadını 624 yılı Ramazan'ında yapmıştı.

Bundan sekiz yıl sonra Mekke'yi de Ramazan ayında fethetmiş ve İslam için en kutsal merkezi olan Kabe'yi ele geçirmişti.

Bütün bunlar ışığında Ramazan ayındaki saldırılar yalnızca bir askeri eylemden öte görünüyor ve 'Allah yolunda ibadete yakın bir eylem' olarak anlaşılıyor.

Afganistan'daki Arap yabancı savaşçıların 1980 yılındaki komutanı olan ve 'modern cihadın babası' olarak görülen Abdullah Azzam, "Cihadı terk etmek oruç tutmayı ya da namaz kılmayı bırakmak" gibidir demişti.

Azzam daha sonra da, "Cihat en mükemmel ibadet türüdür ve cihat yoluyla Müslümanlar cennette en üst mertebelere çıkabilirler" demişti

AŞIRI YORUMLAR

Müslümanların geneliyse, doğal bir şekilde cihat ve Ramazan ayı arasında kurulan bağlantılara tepki duyuyorlar.

Onlara göre Ramazan bir tefekkür ve kendini sınırlama ayı.

Radikal düşünceler bu durumu "eğer Ramazan ayında fazladan namaz kılma ve zekat verme makbul ise neden daha fazla kan dökülmesi de makbul olmasın" diye yorumluyor.

Bu yoruma bakarak, Ramazan ayının neden yaşadığımız türden bir kan, ölüm ve gözyaşına neden olduğunu anlamamız mümkün.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.