Öne Çıkanlar suriye türkiye terör örgütü edip yüksel hapis cezası fransa

Berberler nasıl olacak

Ahmet Hakan’ın sunduğu Tarafsız Bölge’ye konuk olan Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) gündemine dair sorulara cevap verdi.

Ateş Kara’nın açıklamaları şu şekilde:

Maçlara ne zaman gideceğiz?
Maçlarda insanlar çok iç içe. O nedenle seyirciler o kadar kalabalık geldiğinde ne olur? Sporcular birbirleriyle yakın olduklarında ne olur

Bunlara yanıt verebilmek için s’algının seyrine ve o sırada elimizde olacak verilere bakmak lazım. Belki bir ay sonra bu sorulara cevap vermek daha kolay olacaktır.

Restoranlar açılacak mı?
Eğer önümüzdeki dönemde de kurallara uyarsak, gevşeme olmazsa küçük küçük başlarız, belli noktalarda açılmaya. Lokantalarımız açılabilir. Ama açık alanda. Mesafeyi arttırırız. Öyle başlarız.

Okullar ne zaman açılacak?
Okullardaki ortam, çocukların nasıl gidip geleceklerini, bir araya geldiklerindeki duruma bakarak değerlendirmek lazım. Bugünkü noktada baktığımızda okulların bir ay sonra açılmaları zor görünüyor. Ama baktık çok iyi gidiyoruz, okulların haziran ortası veya temmuzda telafi eğitim olabilir mi? Ağustosta okulların yeni dönemi açılabilir mi bakmak lazım. Okullar için kesin bir bilgi vermek şimdilik zor.

Bayram ziyareti?
Bunu söyleyebilmek için ülkemizin rakamlarına bakmak lazım. Elimizde iyi işaretler var ama önümüzdeki bir-iki haftayı da görelim. Bu iki haftayı da çok sıkı tutalım. Bayramda ben annemin yanında olmayı çok isterim. Ama bunu söyleyebilmek için ülkemizin biraz daha rakamlarını görmemiz lazım. Son bir haftadan sonra son bir iki haftayı da görelim. Önümüzdeki dönemi görelim, buna cevap vermek daha kolay olacaktır. Önlemler sıkı görülebilir ama ikinci dalga yaşamamamız için bu kurallara uymamız gerekiyor.

Hayat ne zaman normalleşecek?
Kuralları sıkı tutarsak vaka sayısında yavaş yavaş, kademeli olarak azalma olacak. Şu anki görüntü onu veriyor. Önümüzdeki 7 ile 10 gün içinde vaka sayıları küçük oynamalarla beraber 3 bin 500 ila 4 bin arasında seyredeceğini tahmin ediyorum. Sonra aşağı doğru inebilir. Mayıs sonuna doğru rakamlarda büyük düşüş olursa hayat kademeli olarak normale dönecek. Basamak basamak normale dönüş başlar.

Berberlerin son durumu?
Berberimiz açılır ama saatte bir müşteri alabilirler. Yavaş ve kontrollü. Basamak basamak açılabilir.

Tatil planı yapılabilir mi?
Deniz suyu virüs bulaştırmaz. Hastalık havuz suyuyla da bulaşmaz. Tatil yapılabilir ama aradaki mesafeye dikkat etmeli. Otellerin lokanta kısımlarında masaların, sandalyelerin arası açık olacak. Belki çapraz oturulacak. Daha sonra risk azalırsa, “Bir masada dört kişi oturabilir” diyebileceğiz. Ama bunu demek için elimizdeki verilere bakacağız. Tatil planı yapın ama kontrollü bir tatile gideceğinizi de aklınızdan çıkarmayın. Memlekete, köye gidildiği zaman da aynı kurallara dikkat etmeli.

”Yabancı turist için henüz zaman var”
Yurtdışından gelecek turistlerin hangi ülkeden geldiklerine ve koşullarına bakmalı. Yabancı turist için henüz zaman var. Birkaç haftayı değerlendirdikten sonra daha net bir şeyler söyleyeceğiz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.