Öne Çıkanlar türkiye yunus mallı türkiye ışid Tanap ıkby

Binali Yıldırım'dan 14 kente hızlı tren müjdesi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, TBMM Genel Kurulu'nda önemli açıklamalar yaptı. İşte konuşmanın önemli noktaları;

"Bir benzetme yaparsak yanlış olmaz. Ulaşım ve iletişim olmazsa dünyada insanların yarısı açlıktan ölür, diğer yarısı da soğuktan ölür. Çünkü ulaşım hayatın her anında bize lazım. Bu bakanlığın bir önemli özelliği var.  Vatandaş sabah yola girdiği zaman gideceği yerde eğer trafik tıkanır, uçağı  kaçırırsa bize bir selam gönderir. Telefonu çekmiyorsa bizi hatırlar. Vatandaş ile sürekli haşır neşir olan bir bakanlıkta bulunuyoruz."

14 KENTE HIZLI TREN

"Bilinen Truman Doktrini ve Marshall planları bizim sanayi hamlemizin  gecikmesindeki en büyük etkenlerin başında gelmiştir ancak, demiryollarında yaşanan bu ihmali ortadan kaldırmak için işe koyulduk ve neredeyse 50 yıldır el atılmayan bütün hatları elden geçirdik. 13 yılda 10 bin kilometre demir yolumuzu tamamen yeniledik. Sinyalde maalesef yüzde 5 seviyesindeydik, sinyalleşme  seviyesinde yüzde 30'ların üzerine çıktık. Elektrifikasyonda yine yüzde 35'in üzerine çıktık. Böylece bir yandan demir yollarında mevcut altyapıyı yenilerken diğer yandan da Türkiye'nin, milletimizin yarım asırlık özlemi hızlı treni Türkiye'ye getirdik. Türkiye hızlı trende dünyada 8'inci, Avrupa'da 6'ncı  ülkedir. İngiltere'de hızlı tren yok, Türkiye'de hızlı tren var. Amerika'da hızlı tren yok, Türkiye'de hızlı tren var çünkü milletimiz hızlı treni çok sevdi.  Nüfusumuzun yüzde 55'inin yaşadığı 14 şehri 2023 hedefleri içerisinde hızlı trenle birbirine bağlayacağız." Yıldırım, Ankara-İzmir ve Ankara-Sivas hızlı tren çalışmalarının hızla  devam ettiğini anlatarak, tamamlandıktan sonra Sivas'tan 2 saate Ankara'ya  gelmenin mümkün olacağını bildirdi. Yıldırım, bu senenin sonunda Konya-Karaman  hızlı tren projesinde tren çalıştırmayı başlatacaklarını vurguladı.

"KENDİ RAYIMIZI KENDİMİZ YAPIYORUZ"

"Milli metro tramvay setlerinin  tamamen kendi mühendisimizin el emeğiyle göz nuruyla yapılması için TÜBİTAK'la  birlikte çalışmalarımız devam ediyor. Artık rayımızı kendimiz yapıyoruz, artık  bağlantı elemanlarımızı kendimiz yapıyoruz, artık birçok parçayı kendimiz  yapıyoruz. Yaptığımız lokomotifleri, trenleri İngiltere'ye, Amerika'ya,  Pakistan'a, Irak'a, dünyanın birçok yerine ihraç eder hale geldik" dedi.

HAVACILIK 5 KAT BÜYÜDÜ!

"Dünya havacılığının toplam büyüklüğü içerisinde Türkiye'nin payı  sadece yüzde 0,45 iken yüzde 2'ye erişti. Kaç katı? 4 katı. Havacılıkta önemli  bir adım da Türkiye artık havacılığın transit merkezi haline geldi. 2003 yılında  sadece 2 milyon 300 bin transit yolcumuz varken şu anda 24 milyona çıktı. Onun  için, dünyanın en büyük havalimanını İstanbul'a yapıyoruz. Bu havalimanı bütün  gelişmiş havacılıkla uğraşan ülkelerin dikkatini çekiyor, kıskandırıyor ama  kıskançlığa lüzum yok, dünyanın gelişimini, zamanı okumak lazım. Zaman artık  dünyada zenginliğin batıdan doğuya doğru hareket ettiği bir dönemdir. İşte, bu  dönemi en iyi şekilde değerlendirerek İstanbul'u dünyanın buluşma noktası yapmaya  karar verdik ve kamunun, genel bütçeden kaynak kullanmadan 10 milyar 250 milyon  avro yatırımla dünyanın en büyük havalimanını yapıyoruz. İlk etabı 2018'in ilk  çeyreğinde açılacak, 90 milyon kapasite. Unutmayalım, bu yıl İstanbul Avrupa'da 3'üncü oldu. Londra, Paris'ten  sonra İstanbul geliyor. Biz göreve başladığımız zaman İstanbul 14'üncüydü. Seneye  İstanbul Avrupa'da ikinciliğe geçecek, birkaç sene sonra da Avrupa'nın 1 numarası  olacaktır. İstanbul Avrupa'nın 1 numarası olmayı hak ediyor."


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.