Öne Çıkanlar esed chp DAEŞ esad komplohaber

Bingöl'de düşen gök taşının sırrı çözüldü

Bingöl Üniversitesi Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. İskender Demirkol ve Merkezi Laboratuvar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan, inceledikleri gök taşı numunelerinin kısmi analiz sonuçlarını açıkladı.

Açıklamada, "Sarıçiçek meteorunun atmosfere girerken NASA'nın uyduları tarafından da tespit edilmiştir ve meteorun çapının yaklaşık 50 santim büyüklüğünde, atmosferde yaklaşık 40 kilometrelik bir yükseklikte parçalandığı ve oldukça dik bir şekilde düştüğü tespit edilmiştir. Akabinde NASA ve İstanbul Üniversitesinden bir ekip üniversitemize gelmişlerdir.

NASA'dan Dr. Peter Jenniskens ve İstanbul Üniversitesinden Doç. Dr. Ozan Ünsalan ile Bingöl Üniversitesinden bir ekip oluşturularak, 4 gün süreyle Sarıçiçek köyü ve civarında araştırma yapılarak, bulunan meteorların kütleleri tespit edildi. Bunların bulundukları yerler ve koordinatları alındı" denildi.

Yapılan incelemeler neticesinde düşen meteorun Howardite ve Eucrite türü meteor olduğu ve içerisinde 60 elementin bulunduğu belirtilen açıklamada, oluşan konsorsiyumun kaydettiği 250 civarında bulunan meteorun var olduğu kaydedildi.


Açıklamada, şu ifadelere de yer verildi

: "Büyüklükleri 2 gramdan başlayarak bin 470 grama kadar büyük parça meteorlar bulundu ve daha bulunmayan, bulunup da kayda geçmeyen meteorlar var. Bu yönde çalışmalar geniş kapsamlı bir şekilde devam ediyor.

Öte yandan Türkiye'de, üniversitemizde dahil olmak üzere 5 üniversite ile NASA'nın da dahil olduğu 21 üniversite ve araştırma merkezi, Sarıçiçek meteorlarını incelemek üzere bir konsorsiyum oluşturuldu. Bu konsorsiyumda her üniversite belirlemiş olduğu çalışmaları yapıyor.

Üniversitemiz laboratuvarlarında analizlerin bir kısmı yapıldı ve elde edilen datalar NASA'ya gönderildi." 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.