Öne Çıkanlar esed chp DAEŞ esad komplohaber

Davutoğlu Açıkladı: Cemevlerine Hukuki Statü Tanınacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, hükümetin 2016 yılı eylem ve reform paketini açıkladı. Davutoğlu'nun açıkladığı eylem ve reform paketinde Alevileri ilgilendiren çok önemli bir madde de yer aldı. Davutoğu, cemevlerine hukuki statü tanınacağını açıkladı...

Alevi açılımında önemli bir adım

1 Kasım seçimlerinden sonra hükümeti kurma görevini alan Başbakan Ahmet Davutoğlu, '2002 ruhu' ile reform paketi hazırlanacağının işaretini vermişti. Alevi açılımı ve cemevi düzenlemesi söz konusu reform paketinin bir parçası. Reform paketinin öncelikli maddelerinden birinin Alevi açılımı olması bekleniyordu.

Cemevlerine hukuki statü

Davutoğlu'nun seçim öncesi önemli vaatlerinden biri cemevlerine statü kazandırılmasıydı. Cemevlerinin bedava elektrik ve su kullanabilmesi, engellerle karşılaşmaması ve Alevi dedelerine maaş bağlanması ele alınacak başlıklar arasında..

İrfan merkezi, Ocak...

Ak Parti'nin Alevi Çalıştayları sonrasında, Aleviler arasında cemevlerinin statüsüyle ilgili görüş ayrılıkları bulunmasının adım atmayı zorlaştırdığı tespiti yapılmıştı. Hükümet, görüş ayrılıklarına takılmadan bir çatı düzenleme yapacak. Geleneksel İrfan Merkezleri ve Cemevleri adı verilen sisteme göre, cemevleri bu başlık altında kurulacak. Aleviler, isterse Cemevi adı altında isterse İrfan Merkezi ya da Ocak adı altında buraları kullanacak. İbadethane olarak tanımlanıp tanımlanmayacağı da Alevilere bırakılacak. Tekke ve Zaviyeler'le ilgili düzenlemenin değiştirilmesinin ise mayınlı bir alan olması, laiklik eksenli tartışmalara neden olma riski taşıması ve anayasa değişikliği de gerektirebileceği için gündemde olmadığı söyleniyor. Cemevleri konusunda, “şablon yok, dayatma yok” düşüncesi doğrultusunda hareket edilecek. Pozitif bir yaklaşım ve inisiyatifi Alevilere bırakan bir düzenleme söz konusu.

Alevileri yakından ilgilendiren reform niteliğindeki bu düzenlemeler 3 aylık dönemde yaşama geçirilecek. Yasal engellerin olması halinde ise en geç 6 aylık dönemde sorunlar çözülecek. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.