Öne Çıkanlar flaş haber Fenerbahçe başakşehir California diyarbakır haber botu

Financial Times, IŞİD'in silah kaynaklarını araştırdı

Financial Times, IŞİD'in silah kaynaklarını araştırdı
İngiliz Financial Times gazetesi, IŞİD için çalışan silah kaçakçılarıyla görüşerek örgütün silah ve mühimmat kaynaklarını ortaya çıkardı.

İngiliz Financial Times gazetesi, yayımladığı özel dosya haberinde IŞİD'in silah ve cephanesini nasıl edindiğini ortaya koydu. BBC Türkçe'nin aktardığı haberde, örgütün silah ve mühimmatın kaynağını önemsemediğini, Esad rejimi yanlısı gruplar dahil alabildiği her yerden silah sağladığı belirtiliyor.

FT muhabirine konuşan Ebu Ali takma adlı bir silah kaçakçısı, IŞİD için "Deliler gibi mühimmat alıyorlar. Sabah, öğlen, akşam..." diyor. Ebu Ali, ele geçirdiği bölgelerde ve düşman güçlere yaptığı baskınlarda muazzam miktarda silaha sahip olan IŞİD'in, mühimmata "fazlasıyla ihtiyaç duyduğunu" ifade ediyor. Örgütün en çok Kalaşnikof mermisine talep olduğunu belirten Ebu Ali, keskin nişancı ve roketatar mermisi de aldığını kaydediyor.

"Alabilsek İsrail'den bile silah alırız"

FT'ye konuşan bir başka silah kaçakçısı olan Ebu Ömer ise "Silahları rejimden, Iraklılardan veya muhaliflerden alıyoruz. Alabilsek İsrail'den bile alırız. IŞİD'in umurunda değil. Yeter ki silahları elde edebilsinler" diyor.

FT'nin haberinde, IŞİD'in silah kaçakçılığı operasyonlarının tıpkı petrol ticaretinde olduğu gibi örgütün üst yönetimi tarafından yönetildiği belirtiliyor. Haberde şu ifadeler yer alıyor:

"IŞİD'in cephanenin ihtiyaç olduğu cepheye hızla sevkıyat yapabilmesini ise gezici komiteler sağlıyor. Bu komiteler, farklı bölgelerdeki mühimmat depolarıyla ve cephelerdeki emirlerle sürekli olarak temas halinde kalıyor. Kuzey Irak'ta Kürt peşmerge güçleri ve IŞİD arasındaki şiddetli çatışmaların ardından ele geçirilen belgelerde örgütün 24 saat içerisinde yüklü cephane sevkıyatları yapabildiği ortaya çıkmıştı."

Ağır makinalı tüfek "kebap", Kalaşnikof mermisi "salata"

"Ancak bu iletişim ağı IŞİD'i düşmanlarına karşı da kırılgan hale getiriyor. Çoğu zaman telsiz telefonlarla yapılan görüşmelerin frekansları ele geçirilirse, IŞİD sevkiyatının nerede ve ne zaman gerçekleşeceği istihbaratının sızması riski bulunuyor."

Kuzey Irak'ta bir grup peşmerge bir telsizin çevresinde toplanmış yakaladıkları konuşmayı dinleyip 'Kebap', 'Salata' diye bağırıyor."

Suriye'nin doğusundaki bir muhalif grubun komutanı Ebu Ahmed, kebabın ağır makinalı tüfek anlamına geldiğini söylüyor. Salata ise kalaşnikof mermileri için kullanılan şifre."

Whatsapp'tan iletişim kuruyorlar

"Silah tüccarı Ebu Ömer IŞİD cephanelikleriyle Whatsapp mesajlaşma programı aracılığıyla iletişim kurduğunu belirtiyor. Gezici komite birkaç günde bir alınacaklar listesi hazırlayıp fiyatları çıkarıyor. Silah tüccarlarının yapılan ticaretten aldığı komisyon yüzde 10 ila 20."

Türkiye sınırından gerçekleştirilen kaçakçılık faaliyetleri koalisyon güçlerinin hava operasyonlarının yoğunlaşmasıyla zorlaşınca cephane fiyatları da yükselmiş. Bunun üzerine IŞİD daha fazla sayıda tüccara silah alım-satım ehliyeti vererek tüccarlar arasındaki rekabeti kızıştırmaya başlamış."

IŞİD için her şey para, kim olduğunuz umurlarında değil

Suriye gibi ekonomik açıdan pek bir fırsatın kalmadığı bir yerde silah ticaretini de durdurmak son derece zor. Ne zaman bir silah tüccarı ülkeden kaçsa, yerini almak isteyen birçok kişi çıkıyor.

Ebu Ömer, 'Her şey para. Kim olduğunuz kimsenin umurunda değil... Sadece dolarlarla ilgileniyorlar' diyor." 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.