Öne Çıkanlar Ömer İsi otel tanıtım filmi marcelo guedes danimarka meclisi ayşe paydemirli anlatıcı

Görme Engelli Vatandaş, Yetkililere 'İnsanlık' Dersi Verdi

İzmir'in Çiğli ilçesinde, İZBAN istasyonundan trene binmek isterken iki vagon arasındaki boşluğu kapı sanıp binen ve ölümden dönen görme engelli Salih Pelit, İZBAN ve metrodaki görme engelliler için yapılan hizmet eksikliklerini cep telefonunun kamerasıyla belgeleyip yetkililere gönderdi.

GERİ DÖNÜŞ YOK

İddiaya göre, Metro yetkilileri, herhangi bir eksiklik olmadığı geri dönüşünü yaparken İZBAN yetkilileri Salih Pelit'e geri dönüş yapmadı. Yetkililerin duyarsızlığından şikayet eden Pelit, "Görme engelliler görüyor, görmek istemeyen görevliler görmüyor" dedi.



ÖLÜMDEN DÖNDÜ

Görmeyen Aydınlar Derneği Başkanı görme engelli Salih Pelit, 5 Mayıs 2013 tarihinde İZBAN (İzmir Banliyö Sistemi) Çiğli Ata Sanayi durağında, peronda güvenlik görevlisi olmadığından kendi başına trene binmeye çalıştı. İki vagon arasını kapı sanıp ayağını içeri atan Pelit, vagonlar arasındaki bağlantıya basıp düştü.

Elindeki bastonu düşen Pelit yardım istedi. Ancak peronda kimse olmadığından ve vagondaki yolcular duymadığından yardımına kimse gelmedi. Bu dehşet dakikalar ise kameralara saniye saniye yansıdı. Tren hareket edince bir süre iki vagon arasında çırpınan Salih Pelit, tren peronu terk etmeden can havliyle kendini perona atarken, son anda ölümden döndü.



İŞ BAŞA DÜŞTÜ

Pelit, bu olaydan sonra İZBAN ve İzmir Metro'daki görme engellilerin kullandığı yollardaki eksiklikleri gidermek ve kendi gibi görme engellilerin önüne çıkacak tehlikeleri tespit etmeye başladı. Pelit, İZBAN ve metrodaki yolculukları sırasında, eksik olan kabartmalı yolları tespit edip, cep telefonu kamerası ile kayıt altına aldı.

Salih Pelit, İZBAN ve metrodaki eksiklikleri görüntülü olarak tespit ettikten sonra, iki kurumun mail adreslerine şikayet dilekçesi gönderdi hem de telefonla arayıp bildirdi. İzmir Metro yetkilileri iddiaya göre, maille ve telefonla Salih Pelit'e ulaşıp kendi kurumlarında görme engelliler için yapılan çalışmalarda eksiklik olmadığını belirtti. İZBAN yetkilileri ise Pelit'e ne sözlü ne de yazılı geri dönüş yapmadı.



"GÖRME ENGELLİ GÖRDÜ, GÖRMEK İSTEMEYEN YETKİLİ GÖRMEDİ"

Görme engellilere ve zihinsel engellilere yönelik yaptığı çalışmalarda İZBAN dahil olmak üzere İzmir Metrosunda eksiklikleri tespit ettiğini belirten Görmeyen Aydınlar Derneği Başkanı görme engelli Salih Pelit, şöyle konuştu:

"Yapılan tespitleri İZBAN ve İzmir Metro'ya yazdığımız yazılar sonucunda hiçbir işlem yapılmadı veya yapılanların da çok az ve yetersiz olduğunu tespit ettik. Bu olayın takibini sürdürmeye yine devam ettim. Kendim bizzat metrodaki eksiklikleri telefonun kamerası ile çektim. Bir görme engellinin metro girişinden başlamak üzere yolları, merdivenleri peronlara kadar kabartmalı sarı yolla gitmesi sağlanmalı. İzmir'de bu yollar bizi perona indirmiyor. Sadece bir yere kadar gidiyor arada kesiklikler var. Bu kesiklik bizim can güvenliğimiz yönünde çok tehlikeli olmaktadır. Biz görme engelliler olarak uluslar arası bir standartta kent yaşamı istiyoruz. Ulaşım garantisi istiyoruz. Sarı yolların nizami ve intizamlı bir şekilde yapılmasını istiyoruz. Ama yöneticilerin yerinden kalkıp bu yanlışları tespit ettikleri yok. Biz söylememize rağmen bizle inatlaşarak bizim eksiğimiz yok demekteler. Görme engelliler görüyor, görmek istemeyen görevliler görmüyor."



"BİRLİKTE TESPİT EDELİM DİYORUZ BUNA DA YANAŞMIYORLAR"

İZBAN'nın başlı başına bir tehlike unsuru olduğunu metroda da bazı eksiklikler bulunduğunu ileri süren Pelit, "Bu eksikliği mail ve telefonla şikayet ettiğimiz zaman yöneticiler kesinlikle kabul etmiyor. Kalkın gelin birlikte tespit edelim diyoruz buna da yanaşmıyorlar. Yakın zamanda hukuki yola başvuracağız" dedi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.