Öne Çıkanlar rusya haber abd ferhat yüksel terörist başı

Karar alındı, Türkiye sınıra kuruyor

AFAD öncülüğünde kurulacak sistem vatandaşları sosyal medya, akıllı telefonlar, SMS ve medya üzerinden uyaracak.

Suriye'deki çatışmalar sırasında atılan roketlerin Kilis’e düşmesi üzerine sınır kentlerinde hava alarm ikaz sistemi kurulması kararı verildi. Kilis Valiliği’ni talebi doğrultusunda harekete geçen AFAD, Kilis'in yanı sıra Hatay, Gaziantep, Şanlıurfave Mardin’de bu sistemin kurtulması için bütçeden 10 milyon liralık özel ödenek çıkarttı. Kilis’te, AFAD öncülüğünde, hava saldırıları, KBRN (kimyasal, biyolojik, radyoaktif, nükleer tehlike) ve afetlerde alınacak önlemlerle ilgili iki haftalık eğitim kursu verilmeye başlandı.    Alınan bilgiye göre, son 6 ay içinde Kilis'e 8 roketin düşmesi üzerine harekete geçen Kilis Valiliği, kente hava ikaz alarm sisteminin kurulması için Ankara’dan talepte bulundu. Roketlerin kent merkezine düşmesi nedeniyle ikisi çocuk 4 kişinin yaşamını yitirmesi nedeniyle olası hava saldırısı ve roket atışlarından halkın haberdar edilmesi amacıyla AFAD tarafından özel alarm sistemi kurulması kararı alındı. Önce sadece Kilis için düşünülen sistemin, bölgedeki diğer kentler için de risk oluşması nedeniyle yaygınlaştırılması kararı alındı.    AFAD’ın öncülüğünde kurulacak hava ikaz alarm sistemi, Kilis’le birlikte Suriyesınırındaki Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin’e de yerleştirilecek. AFAD’ın, sivillerin radyolojik ve kimyasal saldırıların yanı sıra hava saldırısı ve meteorolojik afet tehlikelerinden korunması amacıyla 5 kentte kuracağı “Bütünleşik İkaz ve Alarm Sistemi (İKAS)” için bütçeden 10 milyon liralık özel ödenek ayrıldı. Ödeneğin, valiliklere ulaşmasının ardından sistemin alımı için ihale süreci başlatıldı.    Sivil savunma çalışmalarını yeni bir döneme taşımak amacıyla faaliyete geçirilmesi öngörülen İKAS, olası bir sivil savunma tehlikesinde vatandaşları sosyal medya, akıllı telefonlar, SMS ve medya üzerinden uyaracak. 

VATANDAŞLARA EĞİTİM

Bu arada, kente kurulması sağlanacak hava ikaz alarm sistemiyle birlikte Kilis Valiliği, vatandaşlara olası bir hava saldırısı, KBRN saldırısı ve doğal afetlerde yapmaları gereken işler ile alınması gereken önlemlerin öğretildiği özel kurs vermeye başladı.    Milliyet’e bilgi veren Kilis Valisi Süleyman Tapsız, son yaşanan gelişmelerden sonra hem halkın hemde kamu kurumlarında görev yapanların bilgilendirilmesi ihtiyacının doğduğunu söyledi. Tapsız, afetlerden korunmanın afet bilincinin yerleştirilmesi ile mümkün olduğuna dikkat çekerken, afetlerin ne zaman ve ne şekilde geleceğinin önceden tespit edilmesinin mümkün olmadığını ve bu yüzden can ve mal kaybının asgari seviyeye indirilebilmesi için afetlerden korunma yollarının öğrenilmesi gerektiğini vurguladı. Vali Tapsız, kente gelen özel ekibin, kentteki kurum yöneticilerinin yanı sıra, okul yöneticileri ve öğretmenleri, meslek odaları ve sivil toplu kuruluşlarının sorumlularına eğitim verdiğini açıkladı. Tapsız, aynı eğitim kapsamında, ilk yardım, şüpheli ve bombalı paketle karşılaşıldığında yapılması gerekenler, intihar saldırıları karşısında alınması gereken önlemler hakkında da bilgilendirme yapıldığını kaydetti.  

HALK BİLİNÇLENDİRİLECEK  


İki haftalık eğitimler kapsamında, her kurumda belirlenen personele ''eğiticilerin eğitimi'' verilerek daha geniş gruplara eğitim verilmesini planlandığını belirten Tapsız, ''Sarı alarm nedir? Kımızı alarm nedir? İkaz alarm sistemi nasıl çalar? Ne anlama gelir? Roket düştüğünde ne yapılacak? Panik yaşanmaması, vatandaşlarımızın güvenliğinin sağlanması ve halkın bilinçlendirilmesi için valiliğimizin talebi doğrultusunda AFAD tarafından özel eğitim veriliyor'' diye konuştu. 

Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.