Öne Çıkanlar son dakika ışid türkiye rusya DAEŞ

Kilis'i Serhat ile Korkut koruyacak!
Terör örgütü DAEŞ’in Suriye’den attığı roketler nedeniyle huzursuz günler geçiren Kilis’e yeni hava savunma sistemi kuruluyor. Aselsan’ın ürettiği ve “Korkut” adı verilen hava savunma sisteminin, yine Aselsan’ın ürettiği “Serhat” adlı radar sistemi ile birleştirilerek Kilis’e yerleştirilmesinde son aşamaya gelindi.
Birleştirilmiş savunma sisteminin çalışmaya başlamasıyla Suriye’den atılan Katyuşalar havada etkisiz hale getirilecek. Ayrıca, hükümet roketlerin düşmesiyle yaşamını yitirenlerin ailelerine “şehit ailelerine tanınan haklar”dan faydalanması için düzenleme yapacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, yeni başbakanla birlikte önümüzdeki günlerde Kilis’e gidecek.
Koalisyon güçlerinin DAEŞ hedeflerine yönelik hava operasyonları sonrasında yılbaşından bu yana Suriye’nin Türkiye sınırı yakınlarından Kilis’e 50’den fazla roket düşmesinin yarattığı huzursuzluğun giderilmesi için bir dizi önlemler alınmaya başlandı.

İKİ SİSTEM BİRLEŞTİRİLECEK
DAEŞ kontrolündeki bölgelerden atılan ve Rus yapımı Katyuşa roketlerinin kullanıldığı saldırılarda 20’den fazla Türk ve Suriyelinin yaşamanı yitirmesini önlmek amacıyla Aselsan devreye girdi. 

DAEŞ roketlerine karşı Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Fırtına obüsleri ve toplarla yapılan atışlarından yeterli sonucun alınamaması üzerine kent güvenliğinin sağlanması için Aselsan’ın ürettiği hava savunma sisteminin Kilis’e kurulmasına karar verildi.
Son rötuşları yapılan “Korkut” adındaki hava savunma sistemi, yine Aselsan tarafından üretilen “Serhat” adlı hava radar sistemi ile birleştirilecek.





Birleştirilmiş sistemin kullanılmaya başlanmasıyla Suriye’den atılacak Katyuşalar, “Serhat” radar sistemince tespit edilip takibe alınacak ve “Korkut” savunma sistemi devreye girerek roketin düşmesine 4 kilometre kala havada imha edilecek.

HIMERS VE SİLAHLI İHA’LAR
Aselsan mühendislerinin, Korkut hava savunma sistemini günümüzden geri teknolojiyi kullanan Katyuşa roketlerine göre biçimlendirmeye çalıştıkları ve kısa süre içinde sistemin Kilis’e kurulacağı öğrenildi.
Kilis’in hava güvenliğinin sağlanması için Korkut ve Serhat adlı ikili hava savunma sisteminin yanı sıra daha önce görüşmeleri yapılan HIMERS savunma sisteminden 2 batarya Kilis’e getirilecek. İki HIMERS bataryasının kurulacağı bölgelerin tespit çalışmalarının da devam ettiği öğrenildi. Ayrıca yine silahlı İHA’ların Kilis’e getirilmesi konusunda ABD ile anlaşmaya varıldı. Böylelikle DAEŞ roketlerine karşı bir dizi önlem alınmış olacak.

ÖLENLER ŞEHİT SAYILACAK
Hükümet DAEŞ roketleriyle yaşamını yitiren Kilislilerin “şehit ailesi” sayılması için harekete geçti. Yapılması planlanan düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle roket saldırılarında yaşamını yitirenlerin ailelerine devlette işe yerleştirilmeleri ve diğer olanaklardan faydalanmaları sağlanacak. 

ERDOĞAN DA KİLİS'E GELECEK
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da önümüzdeki günlerde Kilis’i ziyaret edeceği öğrenildi. İstanbul’da geçen hafta İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Kilis heyetini kabul edip kentteki gelişmeleri değerlendiren Erdoğan’ın, yeni başbakanla birlikte Diyarbakır’dan sonra Kilis’e gelmeyi planladığı ifade edildi.

IRAK’TAN SURİYE’YE AĞIR SİLAH GELİYOR
Öte yandan, DAEŞ’in Irak’tan silah ve mühimmat getirdiği de tespit edildi. İstihbarat birimleri, halen Kilis’in karşısında Suriye topraklarında etkisini sürdüren DAEŞ’in, son bir kaç gün içinde bazı bölgeleri yeniden kontrolüne aldığını ortaya çıkardı. İstihbarat birimleri, DAEŞ’in son dönemde Irak sahasından Suriye’deki bölgelere ağır silah ve mühimmat sevkiyatı yaptığını belirledi. 

İSRAİL'İN DEMİR KUBBESİ NEDİR?
İsrail’in ünlü Demir Kubbe (Iron Dome) hava savunma sistemi, kısa mesafeli füzeler ve havan mermilerini engelliyor. Demir Kubbe, 2006 yılında Hizbullah’la yaşanan savaş sırasında Lübnan’dan ateşlenerek İsrail kasabalarını vuran füzeleri ve Hamas’ın 2007 yılından bu yana kontrol ettiği Gazze Şeridi’nden atılan füzeleri engelleme amacıyla devlet destekli Rafael Gelişmiş Savunma Sistemleri şirketi tarafından geliştirildi.
Kamyon tarafından çekilen her ünite, Rus Katyuşa tipi kısa mesafeli füzeleri ve aynı zamanda havan mermilerini imha etmek için radar güdümlü füze fırlatıyor. Gazze Şeridi’ne yönelik son operasyonda Hamas tarafından 222 roket atılırken, Demir Kubbe’nin yüzde 90 başarı oranında bu roketleri engellediği açıklanmıştı.
Sistem karadan karaya atılan roketleri ve havan topu atışlarını tespit etmek için savaş uçaklarının üzerinde çeşitli füze dedektörleri kullanıyor. Hızlı bir kalibrasyon, ateşlenen füzenin nüfuslu bir alana atılıp atılmadığına karar veriyorDemir Kubbe, fırlatılan füzeyi patlatmak için en güvenli bölgeyi belirliyor. Sistem, 5 ile 70 km arasında atılan füzelere karşı kent genişliğinde koruma sağlıyor. Bir Demir Kubbe bataryasının fiyatı ise 50 milyon dolar.
Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.