Öne Çıkanlar rusya Aykurt Nuhoğlu fenerbahçe astana stoilov Bayern Münih fenerbahçe bursaspor

Macarca çeviri hizmeti

Macaristan'da yaklaşık 10 milyon insan ana dili olarak Macarca konuşmaktadır. Ancak Macarca, Macaristan'ın dışında Romanya, Slovakya, Ukrayna, Avusturya, Sırbistan, Hırvatistan, Slovenya ve Kuzey Amerika'da da yaygın olarak konuşulan bir dildir. Tüm dünya genelinde ise 15 milyon insanın Macarca konuştuğu tahmin edilmektedir. İlk Macar dili, Türklerin Orhun alfabesine benzeyen runik bir alfabeye dayanmaktadır. Macarlar Hristiyanlığı resmi olarak kabul ettikten sonra ise Latin alfabesine geçmişlerdir. En eski Macarca yazılı belge 1190 yılına aittir. Bu yazılı belge, bir cenaze için yazılmış 26 satırlık bir konuşmayı ve 6 satırlık bir duayı içermektedir. Günümüz Macarcası, geçmişteki bu ilk Macarca yazıdan oldukça farklıdır. Macarca, özellikle 17. yüzyıl sonrasında oldukça gelişmiş ve modernleştirilmiştir. Macarca 18. yüzyılda Ferenc Kazinczy ve diğer yazarlar tarafından yeniden düzenlenmiş ve reforma uğramıştır. Bu reform hareketinden sonra Macarca ülkede resmi dil haline gelmiştir. Macarca kelime hazinesi de bu süreçte oldukça genişlemiş, geçmişte kullanılan birçok kelime değişime uğramıştır. Macarca çeviri yapmak için günümüzde kullanılan modern Macarca hakkında bilgi edinmek ve kelime hazinesini genişletmek oldukça önemlidir.

Ural dil ailesinin bir üyesi olan Macarca, Türkçe ile aynı dil ailesinden olduğu için Türkçe’ye oldukça benzemektedir. Macarca’da Türkçe'nin etkileri görülmekle birlikte, diğer kültürlerden etkileşim sonucunda Almanca, İtalyanca, Fransızca ve İngilizce’den de birçok ortak kelime bulunmaktadır. Macaristan'ın 1544 ile 1686 yılları arasında Türk egemenliği altında yaşaması sonucunda Macarca’da Türkçe kelime sayısı oldukça fazladır. Bu yüzden Macarca Türkçe çeviri yapmak diğer dillerden Türkçe’ye çeviri yapmaktan daha kolaydır. Günümüzde kullanılan modern Macarca’nın alfabesinde 42 harf bulunmaktadır. Macarca’dan Türkçe’ye çeviri yapabilmek için harfler ve dilbilgisi kuralları iyi bir şekilde öğrenildikten sonra kelime bilgisinin artırılmasına özen gösterilmelidir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.