Öne Çıkanlar abd operasyon terör örgütü haber diyarbakır

Nazar boncuğu takmak caiz mi? İşte Diyanet'in cevabı...
Diyanet İşleri Başkanlığı, bazı kimselerin bakışlarıyla olumsuz etkiler meydana getirebildiklerinin dinen de kabul edildiğini belirtirken, “Dinimizde nihai etkiyi Allah’tan başkasına atfeden tutum, davranış ve inanışlar yasaklanmıştır. Bu sebeple nazar boncuğu ve benzeri şeylerin, bunlardan medet ummak amacıyla boyuna veya herhangi bir yere takılması caiz değildir” bilgisini verdi.

Vatandaşlardan gelen dini soruları yanıtlayan Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, Dinî Bilgilendirme Platformu, “Göz değmesine karşı nazar boncuğu takmak caiz midir?” sorusunu da cevapladı.

Nazarın mahiyeti ve keyfiyetinin kesin olarak bilinmediğine işaret eden Diyanet, bununla beraber, bazı kimselerin bakışlarıyla olumsuz etkiler meydana getirebildiklerinin dinen de kabul edildiğini belirtti. “Bir hadis-i şerifte: ‘Nazardan Allah’a sığının, çünkü nazar (göz değmesi) haktır.’ buyrulmaktadır” bilgisini veren Diyanet şunları kaydetti:

“Rasulullah’ın nazar değmesine karşı Ayete’l-Kürsi ile İhlas ve Muavvizeteyn (Felak, Nas) surelerini okuduğu; ashabına da bunları okumalarını tavsiye ettiği; bunlardan kurtulmak için ayrıca doğrudan Allah Teala’ya yakardığı rivayet edilmektedir.

Nazar konusunda Hz. Peygamber’in tavsiyelerini uyguladıktan sonra sonucu yüce Allah’tan beklemek İslam inancının gereğidir. Dinimizde nihai etkiyi Allah’tan başkasına atfeden tutum, davranış ve inanışlar yasaklanmıştır. Bu sebeple nazar boncuğu ve benzeri şeylerin, bunlardan medet ummak amacıyla boyuna veya herhangi bir yere takılması caiz değildir. Bu tür davranışlarda bulunanlar hakkında Rasulullah ‘Kim nazarlık takarsa Allah onun işini tamama erdirmesin’ buyurmuştur. Diğer bir hadiste ise nazarlık takan ve nazarlığa koruyucu etki atfeden kimsenin Allah’a ortak koşmuş olacağı ifade edilmiştir. Nazardan korunmak için böyle hurafeleri terk edip Hz. Peygamber’in öğrettiği duaları yapmak gerekir. Bu çerçevede Felak ve Nas sureleri yanında Hz. Peygamber’in torunlarına yaptığı şu dua da okunmalıdır: ‘Her türlü şeytan ve zehirli hayvanlardan ve bütün kem gözlerden Allah’ın eksiksiz kelimelerine sığınırım’.” 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.