Öne Çıkanlar türkiye yunus mallı türkiye ışid Tanap ıkby

Obama'nın açıklaması tartışmalara son noktayı koydu!

ABD Başkanı Barack Obama, G-20 Antalya Zirvesi'nin son gününde basın toplantısı düzenledi. Konuşmasının başında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve Türk halkına teşekkür eden Obama, Türkçe "Teşekkürler" diyerek jest yaptı. Obama, IŞİD ile mücadelede "güvenli veya uçuşa yasak bölge"nin "Verimli olmayacağına karar veriyoruz" diyerek böylesi bir alan oluşturmanın saha operasyonu gerektireceğini söyledi.
Obama, G-20'de büyümenin ivme kazanması için çalışmalar yapıldığı, küresel iklim değişimi için Paris Konferansı öncesi çözüm için anlaştıklarını açıkladı. Paris saldırılarına değindiklerini kaydeden Obama; "Soruşturma ve faillerin bulunması için Fransız ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz. Bugün, yeni bir anlaşmayı ilan ediyoruz. Fransa'ya istihbarat ve askeri bilgi paylaşımını daha etkin hale getiriyoruz. Çünkü bu tür saldırıların tekrarlanmaması için her şeyi yapmalıyız. IŞİD kötülüğün yüzüdür ve bizim hedefimiz bu terör örgütünü yok etmektir. Bunu yapmak için askeri, istihbarat güçlerine ve halklarımızın güçlerine sahibiz. Askeri anlamda koalisyonumuz hava saldırılarını arttırmaktadır. Bugüne kadar 8 bin hava saldırısı yapılmıştır. Sahada etkin bir ortağımız olduğu zaman IŞİD'in geri itilebildiğini gördük. Hem Irak hem Suriye'de artık daha az toprağa sahiptir. İnsancıl alanda daha fazla şey yapmaya karar verdik. ABD, Suriye halkına 4,5 milyar Dolar yardım yapmıştır" diye konuştu.

‘ORDUMUZ MUSUL, RAKKA YA DA RAMADİ'YE GİDEMEZ DİYE SÖYLEMİYORUM’

Sahaya ABD askeri gönderilmesi fikrine ilişkin Obama, "Bunun bir hata olacağı sadece benim görüşüm değil, sivil ve askeri danışmanlarım da aynı görüşü paylaşıyor. Ordumuz Musul, Rakka ya da Ramadi'ye gidemez ve geçici olarak DAEŞ'i temizleyemez diye söylemiyorum. Daha önce gördüklerimizin tekrarını görebiliriz diye söylüyorum" dedi.
Mültecilerin durumuna ilişkin olarak şunları söyledi; "Mülteciler konusunda Türkiye ve Lübnan inanılmaz bir yük kaldırıyorlar. Bu mültecilerin terör saldırılarına maruz kalmış mağdurlar olduğunu unutmamalıyız. Ülkelerimiz bu mültecilere kapılarını açmak ve kendi güvenliğimizi sağlamak zorundadır. Diplomatik alanda biraz ilerleme kaydettik. Bu çok önemli çünkü Suriye'deki savaşın sonunu getirecek tek çözüm budur. Viyana'da bir ortak anlayışa varıldı. Bu hafta sonu yapılacak görüşmelerle, Suriye muhalefeti ve Suriye rejimiyle daha kapsayıcı ve temsilci bir hükümetin kurulması, daha kapsayıcı bir Anayasa'nın yazılması ve seçimlerin yapılması ve bir ateşkesin yapılması üzerine hedeflerini belirledik. Bunlar çok hırslı hedefler, bu ümitlerimiz başarılı olmayabilir. Bütün tarafların temsilcilerinin bir süreç üzerinde anlaşmış olmaları."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.