Öne Çıkanlar rusya haber abd ferhat yüksel terörist başı

PKK ile mücadelede yeni bir "tim" oluşturuluyor!
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 2016 yılı bütçesine göre, orduya yaklaşık 900 katır alımı yapılacak. Özellikle terörle mücadele kapsamında arazide nakliye amaçlı kullanılacak katırlardaki standartlar da belirlendi. Buna göre boyu en az 1.3 metre, göğüs genişliği ise 1.5 metrenin üzerinde olacak. Ordu tarafından bu özelliklere sahip katırlara ödenecek tavan ücret de 1.800 TL olarak belirlendi.

 
‘Doğuştan asker’
 
“Yük taşıma kapasitesi 200 kilonun üzerinde olan, yemek ve su ihtiyacı en az hayvanlar arasında gösterilen katırlar, özellikle operasyon birimlerinin vazgeçilmezi konumunda.” Bu sözler savunma stratejisi uzmanı ve eski bordo bereli Metin Gürcan’a ait. Gürcan, bu hayvanların önemini, “Katır aslında doğuştan asker” sözleriyle özetliyor ve şöyle devam ediyor:
 
‘Az yiyor, çok çalışıyor’
 
“Çok az yemek yer, açlığa ve susuzluğa günlerce dayanır. Çok az ses çıkarır, at gibi sürekli kişnemez, attan da eşekten de daha güçlü ve istikrarlıdır. En eğimli ve en zorlu arazilerde hem tırmanışta hem de inişte bir katıra sonuna kadar güvenin. Refleksleriyle size en yumuşak ve en güvenli rotayı çıkartır. Atlar gibi yükseklik korkusu yoktur. Uçurumlardan çekinmezler. Eğitilmesi kolaydır, her dilden anlar, “gel” dersin gelir “git” dersin gider. Ölümüne sadıktır, tehlikeyi hissetse bile kaçmaz. Çatışmalarda, silah ve bomba sesleri arasında asla şaha kalkmaz, sahibini sırtından atmaz.” 

PKK da kullanıyor
 
Gürcan, katırların PKK tarafından da kullanıldığını söyledi: “Köyden PKK’lıların dağ kadroları için hazırlanan erzaklar katırlara yüklenir. Bu eğitimli 10-15 kadar katırdan oluşan ‘özel lojistik timleri’ başlarında insan olmadan araziye salınır. Genelde ses çıkarmamaları için dilleri kesilen, ses çıkarmaması için ayaklarına demir nal yerine yünden özel ayakkabı giydirilen bu eğitimli katırlar başlarında bir insan olmadan araziye sürü halinde salınır. Bu katırlar yavaş yavaş dere yataklarından giderek dağdaki kampa ulaşır. Dağda yükler boşaltılır ve bu sefer boş olarak köye geri döner. Bu şekilde başlarında insan olmadan sadece katırlardan oluşan bu özel lojistik timler sınır bile aşar ve aralarında kuş uçuşu 20-25 kilometre olan iki nokta arasında lojistik bir akış sağlayabilir.”
 
5 ilde 33 yeni polis noktası
 

Bölgede bazı illerde kazılan hendek ve kurulan barikatlar ile PKK’lıların bu bölgelere yerleşmesinden sonra yaşanan çatışmalar nedeniyle gündeme gelen yeni güvenlik noktaları ile ilgili Hükümet yeni kararlar aldı. Bakanlar Kurulu tarafından alınan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanarak dünkü resmi gazetede yer alan karara göre; Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Bingöl, Mardin, Mersin, Erzurum, Kars, Aydın ve Ankara’da yeni polis güvenlik noktalarının kurulması amacıyla belirtilen taşınmazların acilen kamulaştırılması istenildi.
 
Paraşüt kullanan ikinci canlı!
 

Gürcan, dünyadaki başka ordular tarafından da katırın kullanıldığını söylüyor: “Katırların 20. yüzyılda askeri amaçlarla kullanımı da çok yaygın. ABD ordusunun Birinci Dünya Savaşı’nda 80 bin hayvanla en çok katır kullanan ülke olduğu bilinir. Ayrıca İkinci Dünya Savaşı’nda da katırlar özel modifiye C-47 Dakota kargo uçaklarından paraşütle harekat alanlarına atılmıştır.” Dünyadaki birçok ordu özellikle zor güzergahlarda yük taşıma amacıyla katır kullanıyor. Alman, İngiliz, Amerikan orduları önde gelen birliklerinin operasyonlarında lojistik amaçlı yararlanıyor. Geçen yıl ABD’li uzmanların ‘katır’ adını verdikleri 180 kg taşıyabilen ve saatte 32 km gidebilen son teknoloji ürünü robot, operasyonlarda askerlerin yeni yardımcısı oldu. (Vatan)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.