Öne Çıkanlar esed chp DAEŞ ahmet davutoğlu esad

Putin'den Türkiye sınırında tehlikeli oyun!
Türkiye sınırlarını ihlal ettiği için bir uçağı düşürülen ve önceki gün yeni sınır ihlali yapan Rusya’nın, PKK’nın Suriye’deki kolu PYD’ye, gerek silah vererek gerekse uluslararası arenada meşruiyet kazandırmaya çalışarak, “İsrail sınırındaki Hizbullah’ın benzerini, Türkiye sınırında, PYD ile oluşturmaya” çalıştığı iddia edildi.

Cenevre Konferansı’nı yerinde takip eden Ankara, bir yandan PYD’nin Konferansa sızmaması için diplomasi trafiğini sürdürürken, bir yandan da Moskova’nın PYD’ye desteğini izliyor.

TEHLİKELİ OYUN

PYD’nin, kendi tarafını belirlerken, bölgedeki ABD - Rusya rekabetinden her fırsatta yararlandığına işaret eden kaynaklar, Cenevre Konferansı’na katılım konusunda kendilerini “ABD’den daha çok desteklediği için”, örgütün şu anda Moskova’ya yakınlaşmaya başladığına vurgu yapıyor.

Moskova’nın ise, PYD’nin kendilerine yakınlaşmasını “Türkiye - Rusya ilişkilerini ilelebet etkileyecek bir stratejiye çevirebileceğine” işaret eden kaynaklar, “PYD, Türkiye sınırında Hizbullahlaştırılmaya çalışılıyor” endişesini şöyle dile getiriyorlar:

“Rusya, bölgede ve dünyada dengeleri bozacak çok tehlikeli bir oyun oynuyor. Rusya’nın, PYD’ye silah vererek ve siyaseten sürdürdüğü destek, Türkiye - Suriye sınırındaki PKK bağlantılı PYD terör örgütünü, İsrail - Lübnan sınırındaki Hizbullah benzeri bir yapıya dönüştürebilir. Suriye’de ateşkes ilan edilip, taraflar silahları bıraktığında, bir terör örgütü olan PYD’nin silahları bırakacağı şüpheli.”

1982’de Lübnan’da kurulan Hizbullah, 1990’da, ülkedeki iç savaş sona erip, Lübnan’daki bütün silahlı gruplar silahlarını bırakmasına rağmen, silahını bırakmamıştı. İran ve Rusya, Hizbullah’ı silahlandırarak, bölgede bir kart olarak kullanıyor. Hizbullah ise Rusya’nın Suriye’deki hava operasyonlarına da karadan destek veriyor. Türkiye’nin, sınırlarındaki bir terör örgütüne izin vermeyeceğini vede Fırat’ın Batısı’nda PYD’nin kalıcı olmaması gerektiğini vurguladığını anımsatan kaynaklar, buna karşın Rusya’nın, YPG’yi silahlandırdığını kaydediyor.

SİLAH İNDİRDİ

Rusya, Devlet Başkanı Putin başta olmak üzere en üst düzeyyetkililer, uluslararası arenada meşrulaştırmaya çalıştığı PYD’ye askeri kargo uçağı ile Şeyh Maksud bölgesinde 5 ton hafif silahı paraşütlerle indirdi. Öte yandan, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un, HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ile Moskova’daki görüşmesinde ise YPG’nin de ele alındığı kaydedildi.

ABD’den Rusya’ya ‘ihlal’ uyarısı

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Mark Wright, önceki gün bir Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal ettiğini doğruladı. “ABD, NATO ile birlikte, Türkiye ile dayanışma halinde olmaya devam edecektir” ifadesini kullanan Wright, Rusya’yı Türk hava sahasına saygı göstermeye ve bölgede istikrarsızlığı artıracak eylemlerine son vermeye davet etti. Wright ayrıca tansiyonun düşürülmesi için iki ülkenin birbiriyle konuşmasının da önemli olduğunu kaydetti. Bu arada Dışişleri Bakanlığı, 29 Ocak’ta TSİ 11:46’da Rus SU-34 uçağının Türk hava sahasını ihlal ettiği ve ihlal öncesinde defalarca ikaz edildiğini açıkladı. (Star) 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.