Öne Çıkanlar esed chp DAEŞ ahmet davutoğlu esad

Putin'in komplo teorisinin doğruluk payı var mı? Esad'ın devrilmesindeki amaç ne?
Türkiye ile Rusya arasında tırmanan gerginlikte Vladimir Putin ortaya attığı komplo teorisi Suriye’de yaşanan savaşın çıkış sebebine yeni bir boyut kazandırdı. Putin’in ortaya attığı iddiaya göre Suriye Cumhurbaşkanı Esad'ı devirmenin amacı Katar doğalgazını boru hattıyla Türkiye üzerinden AB'ye ulaştırmak...

 

Avukat Vedat Oruç, Putin’in ortaya attığı iddia üzerine bir değerlendirme yaptı. Av. Oruç, Putin’in komplo teorisi üzerine @AvVedatOruc twitter adresinden değerlendirmelerde bulundu...

 

İşte o açıklamalar;

 

Putin'in iddiasına göre; Esed'i devirmekle, Katar doğalgazının boru hattıyla Türkiye üzerinden AB'ye ulaştırılması amaçlanıyomuş... 

Bu iddianın mesnedini araştırmadan önce, Katar, Türkiye ve AB neresi? Değer mi? Dahası bu hat nerelerden geçmek zorunda ona bakmak lazım.


Katar ile Türkiye arasında 3 alternatif yol var;

- Katar, Deniz, İran, Türkiye

- Katar, Suudi Arabistan, Irak, Türkiye

- Katar, Suudi. Arabistan, Ürdün, Suriye, Türkiye.

Bu alternatifler arasında İran yolu çok uzun, Irak yolu da uzun ve Işıd var, Suriye yolunda iç Savaş var... ve Putin, “Boru hattı için Esed devrilecekti” diyor...!


Bu durumda; Işıd'i ve Suriye'deki iç savaşı, Katar gazının Türkiye ve AB'ye satılmasını bu hattı istemeyenlerin çıkarmış olması gerekmez mi?

 

Peki Suriye ile aramızı iyi tutarak bu boru hattını daha kolay ve ucuz tarafından kuramaz mıydık? Pekala kurabilirdik.


Suriye ile ortak Bakanlar Kurulu yapacak bir dostluktan nasıl oldu da müthiş bir düşmanlığa savrulduk? Bunun sorgulanması lazım!


Esed ile arayı iyi tutup pekala bu boru hattını kurabilecekken, sırf bu boru hattı için onun devrilmek istendiği iddiası  mantıklı değil.


Boru hattı iddiası ciddi ise; o zaman Katar Gazına Türkiye'de ve AB'de rakip olan ve bu hattı engellemek isteyecek ülkelere bakmak lazım..


Katar’da 25 trilyon metreküp doğalgaz rezervi bulunuyor. Rusya ve İran'dan sonra dünyada en büyük 3. rezerv Katar'da.


Katar'daki 25 trilyon metreküp doğalgaz rezervi, Türkiye'nin 2015 tüketimi olan 52 milyar metreküpün 500 katı demek... Yani 500 yıllık tüketimimiz!


Bu durumda, Suriye'ye ve Işid'e müdahale etmek isteyen AB ülkelerinin, ABD, Rusya, İran ve Türkiye'nin asıl hedefi Katar Gazı mıdır?


AB ve Türkiye'nin bu gazı bir şekilde ülkelerine götürüp Rusya ve İran'a bağımlılıktan kurtulmak istemeleri gayet mantıklı.


Rusya ve İran'ın da; bu hattı engelleyerek en büyük rakipleri Katar'ın TR ve AB pazarında daima devre dışı bırakmak istemeleri mantıklı.


Birkaç haftada Esed'i deviririz mantığı ile ABD, AB ve Türkiye bu işe girişti. Ama masa başındaki hesap Suriye'ye uymadı.


Rusya ve İran'ın Suriye'yi bu biçimde sahipleneceği (Hatta İşıd'i) öngörülmedi sanırım.


Suriye'yi istediği gibi yoğurabilecek yakınlıktan TR'yi Esed'e savaş ilan edecek aşamaya getiren irade kim ise iyi plan yaptığı kesin.


Suriye ile aramızı bozan şeyin her halukarda GAZA gelmek (veya GAZI getirmek) olduğu açık. Türkiye, Suriye'de oyuna geldi mlsf.


Işid olayının da, Suriye iç savaşının da aslında enerji paylaşım savaşı olduğu da gayet açık.


İddiası doğru ise Putin, dolaylı olarak biz de pazarımızı kimseye kaptırmayız burdan size yol da verdirtmeyiz demek istiyor...


Sonuç: Oyun kurucu olabilmemiz için şu an erken.. Vee Fillerin, ayıların savaşında olan yine masumlara, saflara oluyor...


Türkiye'nin ve AB'nin Rus gazını ikame edemeyeceğini herkes gayet net biliyor.


Rusya, ne kadar efelense de, Avrupa'daki 2. en büyük müşterisi olan Türkiye'nin gazını kesemeyecektir.


Katar'dan aldığımız sıvı gazı, ancak tekrar gaza çevirerek sisteme aktarabiliriz. Altyapı buna uygun değil ve işlem çok zaman almaktadır.


Sıvı gaz çevrimi yapacak kaç tesisimiz var. Sanırım sadece İzmir civarında bir tesisimiz var. Sonuç; sıvı gaza da ümit bağlayamayız.


AB ve Türkiye'nin Rusya'ya olan gaz bağımlılığını anlamak için şu gaz boru hattı haritasına bakmak yeterli... 


Katar gazı, LNG tankerleri ile değil boru hatları ile gelmeli. Tabii, gelebilirse...


2011'de İsrail'in 47 km açığında Leviethan'da 450 Milyar metreküp, Tamar'da 240 milyar metreküp gaz ve 600 milyon ton petrol rezervi bulunuyor...


vee bu rezervlerin Denizaltı hat ile Türkiye'ye ve AB'ye satılması planlanıyor.Bakanlık ve özel bir Türk Enj. Şirk. bununla ilgileniyor.


İsrail açıklarında tek bölgeden çıkacak bu rezerv dahi Türkiye'nin 13-14 yıllık ihtiyacının tamamını karşılayabiliyor. Ama Katar başka!


Sadece Katar'da, AB ve Türkiye'ye yüzyıllarca yetecek gaz rezervi var... Yani Putin'in Katar'a olan ilgisi boşuna bir ilgi değil!:)

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.