Öne Çıkanlar esed chp DAEŞ ahmet davutoğlu esad

Rusya'dan Türkiye'yi kızdıracak ''Kürt'' hamlesi
Rusya, uçak krizinin ardından PKK'nın Suriye kolu YPG'ye desteğini artırdı. Rusya'nın PKK'nın Suriye'deki kolu YPG'ye de silah sevkiyatı yaptığı belirlendi. Moskova, Suriye'de PKK'ya destek vererek Türkiye'nin kırmızı çizgilerini zorluyor.

IŞİD ile mücadele bahanesiyle Esed'e karşı savaşan tüm unsuları hedef Rusya, PKK'nın Suriye'deki kolu olan YPG'ye de açık destek vermeye başladı. Rusya'nın, Halep'e bağlı Afrin kasabasının 7 kilometre batısında yer alan bin 500 kişilik YPG'nin eğitim kampına helikopterle ile ağır silah sevkiyatı yaptığı belirlendi.

YPG'nin ana eğitim kampı

Bu kamp, 2013 yılından bu yana YPG'nin ana eğitim merkezi konumunda. Halep, Kobani ve Kamışlı'ya giden YPG mensuplarının bu kampta eğitim gördüğü belirtiliyor. Kamptaki eğitmenlerin büyük bir bölümün ise PKK'nın Kandil kadrosundan geldiği öğrenildi.


Rus uçakları Azez'i vuruyor

Rusya ve YPG işbirliği Azez saldırılarında da sergileniyor. Suriye sınırındaki Kilis' in karşısında bulunan Halep'in Azez ilçesin 5 gündür Rus savaş uçakları tarafından bombalanıyor. Saldırılarda şu ana kadar 70'den fazla sivil hayatını kaybettiği ilçeye şimdi de YPG karadan saldırıya geçti. İki gün önce Azez'e saldıran YPG, Rusya'dan aldıkları destek ile muhaliflerin buradaki hakimiyetini kırmak istiyor. YPG, Azez yönünde başlattığı saldırıları ile Şevarık, Keştear, Malikiye ve Tinneb, Meryemin köylerini ele geçirmişti. Dünden beri YPG güçleri ile yoğun bir çatışmaya giren muhalifler Şevarık, Keştear, Malikiye köylerini geri aldı.

Halep'i de vuruyorlar

Öte yandan Halep'in merkezinde muhalif gruplar ile çatışan YPG, şehrin tek giriş koridoru olan Kastillo geçicini vuruyor. Bugün aralarında bir ambulansın da yer aldığı 5 sivil araç YPG saldırılarına hedef oldu. 2 ölü, 13 yaralı olduğu öğrenildi. Akşam saatlerinden itibaren YPG ile yaşanan çatışmalardan dolayı Halep'e giriş ve çıkışlar durduruldu.

Türkiye'nin kırmızı çizgisini hedef alıyor

Rusya, Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesinin ardından, PYD'ye Halep'in kuzeyinde Türkiye sınırında güvenli bölge ilan edilmesi planlanan ve Türkiye'nin kırmızı çizgisi ilan edilen Azez-Cerablus hattında ilerlemesi için yoğun hava desteği sağlamaya başladı.

Kantonları birleştirme harekatı

PYD, halihazırda kontrol ettiği Afrin ve Kobani'yi birleştirmek için Rus şemsiyesi altında iki yönden harekete geçti. Bir yandan 5 gündür muhaliflerin Azez'deki cephe hatlarına saldıran PYD, diğer yandan Fırat'ın batısına geçebilmek için Cerablus'ta IŞİD ile çatışıyor.

Afrin'in doğusunda, Halep'in kuzeyinde bulunan ve muhaliflerin kontrolündeki Deyr Cemal, Meryemeyn, Malikiye ve Ziyara beldeleri 5 gündür havadan Rus savaş uçaklarının, karadan ise PYD'nin askeri gücü YPG'nin liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri'nin saldırısına maruz kalıyor.

Yerel kaynaklar dün, ılımlı muhalifler ve PYD güçleri arasındaki çatışmalar sonucu, Halep'in kuzeyindeki Keştear ve Teneb köylerinin muhalifler tarafından ele geçirildiğini bildirmişti.

Rus savaş uçakları, 5 günde iki kere Azez ilçesinde bulunan Babu's Selame sınır kapısına giden ve insani yardım için kullanılan yoldaki tırlara hava saldırıları düzenlemiş, sivil kayıplar yaşanırken, yardım tırları da hasar görmüştü.

Fırat'ın batısına geçme çabası

YPG güçleri, 3 gündür Rusya'nın hava desteğiyle DAEŞ'in kontrolünde bulunan Fırat'ın batısındaki Cerablus'a ilerleme çabasına da ağırlık verdi. YPG ile DAEŞ arasında YPG'nin kontrolünde bulunan Zor Magar köyünün batısında, Fırat nehrinin iki tarafında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Yerel kaynaklar, Cerablus ile Mümbiç arasındaki bölgenin 3 günde 15 kez Rus bombardımanı altında kaldığını belirtiyor. 

Anahtar Kelimeler:
PKKTürkiyeRusyaYpgKürt
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.