Öne Çıkanlar türkiye yunus mallı türkiye ışid cumhurbaşkanı Tanap

Seçim ittifakının detayları belli oldu!

Milliyetçi Harekat Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Cumhur İttifakı"olarak adını koyduğu AK Parti-MHP ittifakında somut adımlar atılmaya devam ediyor.

Partilerin ortaklaşa hazırladığı kanun teklifi bugün TBMM Başkanlığına teslim edildi. Ardından iki partinin temsilcileri bir basın toplantısı düzenledi ve ittifakın detaylarını açıkladı.

PUSULADA NASIL YER ALACAK?

-Hazırlanan teklife göre; oy pusulasında isteyen partiler ortak logo ve adla aynı sütun içerisinde yer alabilecek.

-İsteyen partiler ise ittifak oluşturmalarına rağmen ayrı sütunlarda da yer alabilecek.

-İttifak sütunu içerisinde bulunan partilere basılan "EVET" mühürleri o partinin Meclis'e girdikten sonra alacağı vekil sayısını belirleyecek.

-İttifak içerisindeki birden fazla partiye "EVET" oyu verilmesi halinde ittifak partilerinin Meclis'e girecek olan vekil sayısı ittifak partilerinin toplamda aldığı oy oranına göre belirlenecek.

SEÇİM BARAJINDA İTTİFAKIN ALDIĞI OYA BAKILACAK

-Teklife göre ittifak yüzde 10 barajını geçerse, ittifakın içerisindeki tüm partiler Meclis'e girecek. Buna göre yüzde 10 altında oy alan bir parti ittifaka girerek Meclis'e girme şansı bulacak.

BAŞKA PARTİDEN ADAY OLUNABİLECEK

-Seçimlere katılma yeterliliği taşıyan siyasi partinin seçime katılmaması halinde, bu partinin üyesi kendisinin ve üyesi olduğu siyasi partinin yazılı muvafakati alınarak, başka bir siyasi parti tarafından aday gösterilebilecek.

AK Parti ve MHP'nin Cumhur İttifakı olarak adını koyduğu 26 maddelik ittifak teklifi Meclis Başkanlığına verildi.

Ortak kanun teklifi, Ak Parti Grup Başkanı Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin imzasını da taşıyor.

CHP'Lİ TEZCAN: BARAJ KORUNUYOR

26 maddelik teklife ilişkin CHP'den de ilk yorum geldi. CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, "İttifak getiriyorsunuz ama baraj korunuyor. Niye ısrarla yüzde 10 barajını koruyorsunuz. MHP'yi barajdan kurtarmak için oluşmuş ikili bir baraj. Siz yüzde 5, yüzde 3, yüzde 7 alan bir partiyi yüzde 10 barajından kurtarmayı öngörüyorsunuz da seçmene kendi programımla gideceğim diyen bir partinin yaşamasına niye fırsat vermiyorsunuz." dedi.

"HER ŞEKİLDE SANDIKLARA SAHİP ÇIKACAĞIZ"

Tezcan ayrıca, "Kolluk güçlerinin sandık çevresine girebilmesi sandık başkanının çağrısına bağlıdır, şimdi vatandaşın çağrısı ile de gelecek diye hüküm getirmişler. Sandık başkanlarının kararlı durdukları yerlerde, parti destekçilerin müdahalelerine açık olmaktadır. Sandık başkanını öneremezsin diyorlar siyasi partilere. Güvenli seçim konusunda bütün kadrolarımızla her şekilde sandığa sahip çıkacağız." ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.