Öne Çıkanlar PKK son dakika suriye abd rusya

Shakespeare gerçekten "Shakespeare" miydi?
Hamlet, Kral Lear, Othello ve Macbeth.. İngiliz dilinin en büyük yazarı olarak kabul edilen dünyaca ünlü şair ve oyun yazarı Shakespeare’in eserlerinden sadece birkaçı... Peki Shakespeare bu eserleri kendisi mi yazdı? Yoksa düzgün bir eğitim almamış kasap çırağı Shakespeare üzerinden sahte bir kişilik mi inşa edildi,  o sahte karakterin eserleri kimler tarafından yazıldı? İşte dünyada sıkça seslendirilen ve hakkında filmler yapılan o komplo teorileri...

EDWARD DE VERE





Shakespeare’in metinlerini yazan kişinin gerçekte Edward de Vere (Oxford Dükü) olduğu iddia edildi. Kraliçe tarafından nedeni bilinmeyen bir şekilde yüksek maaşa bağlanması iddiaları kuvvetlendirdi. Shakespeare’in eserlerinde geçen bazı kahramanlar Vere’nin hayatında göze çarpıyor. Kuvvetli iddia 2011 yapımı Anonymous (Anonim) adlı filmde ele alındı. Filme göre De Vere’nin kendisini gizlemesinin altında politik sebepler yatıyor. Özetle, ünleri komplo teorilerine sıkça karışan ve kraliçe Elizabeth’e danışmanlık yapan Cecil ailesi  varislerden James’in tahta oturmasını istiyor. Oxfod Dükü Edward de Vere ise James’in tahta oturmasını engellemek için III. Richard oyunun kaleme alıyor. Richard’ın tahta geçebilmesi için kardeşlerini ve küçük yiğenini öldüren bir cani olarak betimlenmekte. Oyunun Cecil ailesine gönderme olduğu düşünülüyor.

CHRISTOPHER MARLOWE




Ortaya atılan bir diğer iddiaya göre Shakespear aslında şair ve oyun yazarı Christopher Marlowe’dur. California Claremont Koleji Profesörü Ward Eliot’un öncülüğünde yapılan bilgisayar destekli araştırmada Shakespeare’in eserlerindeki kelime ve söz kalıpları şüphe edilen yazarların eserleriyle karşılaştırıldı. Uzmanlar Marlowe’un cümleleriyle Shakespeare’in cümleleri arasında büyük benzerlik buldu. Bu çalışma Shakespeare’in arkasındaki ismin Marlowe olduğu iddialarını güçlendirdi.

İddiaya göre Marlowe ateist olduğu için hapse atılacaktı. Kendisine bir bar kavgası sonrası öldü süsü verdi ve Shakespeare’in gölgesi altında yazılarını yazmaya devam etti. Başka bir iddiaya göre de Shakespeare’in sahtekâr olduğunu anlayan Marlowe bizzat Shakespeare tarafından öldürüldü.

SIR FRANCIS BACON




Umberto Eco Focault Sarkacı adlı kitabında Shakespeare’in arkasındaki ismin filozof Francis Bacon olduğunu defalarca yazar. İddiaya göre Bacon İngiliz Tapınakçıların bir üyesidir ve eserlerini bu teşkilatın planları doğrultusunda Shakespeare’in gölgesi altında yazar.


ÇEŞİTLİ YAZARLAR İDDİASI





Bu teoriye göre Shakespeare’i besleyen tek bir isim yoktu. Edward de Vere, Christopher Marlowe, Sir Francis Bacon’ın yanısıra William Stanley ve Roger Manners gibi isimlerde kasap çırağı Shakespear’in adını kullanarak eserler kalem alıyorlardı.


KADDAFİ'NİN ÇILGIN İDDİASI




Libya’nın öldürülen devrik lideri Muammer Kaddafi Shakespeare adına ortaya atılan komplo teorilerine bir katkıda bulundu. Kaddafi’nin çılgın iddiasına göre Shakespeare aslında bir arap kökenli bir müslümandı. İsmi ise Şeyh El Zübeyr’di. İngiliz yazarın müslüman olduğu ve oyunlarında sufi düşüncesinin izlerini taşıdığı zaman zaman dile getirilen bir iddia.

BİR DERİN ŞÜPHE




Shakespeare’in sözleri nesilden nesile geçti ve Birleşik Krallığın sınırlarına aşıp dünyaya yayıldı: “Olmak ya da olmamak. İşte bütün mesele bu.”  “Dünya bir sahne, bizler de oyuncularız.” Bu sözler Shakespeare seven ve entellektüel gözükmek isteyen kesim arasında derin mânâlara yorumlandı. Ancak bu aforizmaların Shakespeare karakterinin yalandan ibaret olduğunu anlatmak için söylendiği iddia ediliyor. Edebiyat dünyası çok konuşulan teorilerle ilgili ikiye bölünmüş durumda. 

komplohaber.com

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.