Öne Çıkanlar ışid terörist gözaltı terör fenerbahçe

Terörle mücadelede yeni teknolojiler geliyor!

Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, Sur, Cizre başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu’da yaşanan şehir ve hendek çatışmalarından çıkarılan derslerle yeni projeler üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Terörle mücadeleye yönelik yeni projeleri Milliyet’e anlatan Demir, askeri araçlara yanmaz boya projesinden gelen roket ve mermiyi havada vurmaya, duvar arkasını görüntülemeden yer altının görüntülenmesine, radar dalgalarıyla kabloyu tespit etmekten kimyasalların çıkardığı izleri bulmaya, kişisel tanıma sisteminden biyometrik görüntülemeye, insansız savaş uçağı planından görünmezliğe kadar bir çok proje üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Askeri araçları korumaya yönelik yeni projeler 

Araçlara karşı çok sayıda roket kullanılıyor. Bunlara karşı tedbir getirme çalışmamız var. Çünkü roketi önleyecek birkaç çeşit alternatif var. En hızlısını değerlendiriyoruz. Roket araca dokunacağı esnada alınacak tedbirler var. O konuda çalışıyoruz. Bir de tanklar için aktif koruma sistemi çalışması. Gelen bir mermiyi veya roketi havada vurmak gibi bir kavram var. Yanmaz boya da tedbirlerden bir tanesi. Zırhlı araçlarda içeride kamera sistemi var. Hedefe kilitlenmedeki vuruş hassasiyeti, zumlama gibi unsurlar içerdeki elektronik unsurlar. 

Görünmezlikle ilgili bazı teklifler aldık

Bunlar ileri teknolojik unsurlar. Şu an bizim görünmezlikle ilgili bazı teklif almalarımız oldu. Bunların bir elektronik kısım var bir de çeşitli kamuflajlarla yapılacak kısmı var. Kamuflaj derken gözle görmenin yanında çeşitli görüntüleme sistemleri var. Gözle görüntüden kaçmanız görüntüden kaçacağınız anlamına gelmeyebilir. Bununla ilgili birkaç koldan Ar-Ge çalışmalarımız var. Dünyada da bu konu tam olgunlaşmış bir mesele değil. Ama biz teknoloji olarak uç noktada ne varsa onları çok yakından takip ediyoruz.

İnsansız savaş uçağına kafa yoruyoruz

Bu günlerin en popüler konularından birisi zaten. Şu anda savaş uçaklarının manevra kabiliyeti o seviyedeki limit artık insanın dayanma gücü ve fiziki sınırları bu bir faktör insansız savaş uçaklarına gidiş için. Ancak daha da önemlisi can kaybını önlemek ve otonom sistemlerin entegre çalıştığı çeşitli görevleri takım halinde ifa edebilecek insansız filoların oluşturulup belli misyonları hatasız yerine getirebilecek kabiliyeti oluşturmak. Artık donanım, yazılım ve dalga teknolojilerinin entegre olduğu bir döneme girdik. Sadece hava aracı değil kara ve deniz dahil çeşitli ebat ve özelliklerde otonom hareket edebilen, entegre olabilen, hatta karar verebilen araç ve sistemler söz konusu. İnsansız savaş uçağı da diğer teknolojiler gibi yakından takip ettiğimiz hatta plan ve projeleri üzerine kafa yorduğumuz bir şey. Hava Harp Okulu’nda ders de vermiş birisi olarak bu da gündemimin ilk sıralarında yer almakta. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Coşkun 8 yıl önce

Silahlı insansız hava aracı yapmalıyız füzeyle uzaktan vurmak gerekir teröristleri