Öne Çıkanlar türkiye yunus mallı türkiye ışid Tanap terörist başı

Türk bilim insanına büyük onur!

Türk bilim insanı Prof. Dr. Vamık Volkan ülkelerle kültürler arası çatışmaların çözümünde psikanalitik düşünceyi uygulama yöntemlerine katkısı nedeniyle ödüle layık görüldü.

1989 yılından beri her yıl verilen ödüle, ilk kez bir Türk bilim insanı layık görüldü.

83 yaşındaki Vamık Volkan halen Uluslararası Diyalog Girişimi Vakfı'nın başkanlığını yürütüyor.

Mary Sigorni Ödülü, 15 Ocak 2016’da New York’ta yapılan büyük bir törenle ilk kez bir Türk bilim insanına verildi.

Vamık Volkan ödülünü New York'ta aldı

Vamık Volkan'ın dünya barışı için yaptığı çalışmalarıyla daha önce Nobel Barış Ödülü'ne de aday gösterildiğini hatırlatan Psikoterapist Cem Keçe; "Vamık Volkan 1932 yılında Lefkoşa'da dünyaya geldi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1956'da mezun oldu. 2002'ye kadar tam 45 sene Virginia Üniversitesi'nde ders verdi. 18 yıl üniversite hastanesinin başhekimliğini yaptı. Washington Psikanaliz Enstitüsü’nde emekli bir eğitici ve süpervizör analist olarak görev alıyor ve Uluslararası Diyalog Girişimi Vakfı’nın başkanlığını yürütüyor. Vamık Volkan daha önce de Finlandiya’da Kuopio Üniversitesi, Türkiye’de Ankara Üniversitesi ve Rusya’da Doğu Psikanalitik Üniversitesi tarafından Şeref Doktorası ile ödüllendirildi. Vamık Volkan'a ödülü getiren ise 'ciddi kişilik bozukluklarının anlaşılmasında ilkel nesne teorisini klinik buluşlara eklemesi ve milletler veya kültürler arası çatışmaları anlamak için psikanalitik düşünceyi kullandığı çalışmaları' oldu" dedi.

Vamık Volkan ülkeler ve kültürler arası çatışmaların çözümünde yer aldı

Prof. Volkan’ın Türk-Amerikan Nöropsikiyatri Birliği’nin ve Uluslararası Politik Psikoloji Topluluğu’nun kurucularından ve başkanlarından olduğunu belirten Keçe, bu değerli ödülün ona verilmesinin iki nedeni olduğunun altını çizdi. Bunlardan birinin ülkeler ve kültürler arası çatışmaların çözümünde psikanalitik düşünce sistemlerini uygulamaya konmasına yaptığı katkılar, diğerinin de ilkel zihinsel durumlarda nesne ilişkileri modelini kullanması olduğunu belirtti.

Dünya barışı için çalıştı

Prof. Volkan’ın uluslararası ilişkilerle ilgili çalışmalarının Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sedat’ın 1977’de Kudüs’e gitmesinin ardından başladığını kaydeden Keçe, şöyle devam etti: “Enver Sedat’ın, İsrail’de Araplar ile İsrailliler arasında psikolojik bir duvar olduğunu ve bu duvarın iki halk arasındaki sorunlardan kaynaklandığını açıklamasının ardından, sayın Vamık Volkan’ın da üyelerinden biri olduğu Amerikan Psikiyatri Derneği’nin Psikiyatri ve Uluslararası İlişkiler Komitesi tarafından bu konuda bir çalışma başlatıldı. Bu çalışma kapsamında Araplar ve İsraillilerle görüşmeler yapıldı. Prof. Volkan, dünya barışının sağlanması konusunda yaptığı değerli katkıların başlangıcı olan bu çalışmanın ardından 1988 yılında, Virginia Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde bir merkez kurdu. Üyeleri psikanalistler, ruh sağlığı uzmanları, eski diplomatlar, siyaset bilimciler ve tarihçiler olan Zihin ve İnsan Etkileşimi Araştırma Merkezi adlı bu merkezin önemli çalışmalarından biri, ABD ile Sovyetler Birliği arasındaki soğuk savaş sırasında Sovyetler Birliği Dış İlişkiler Enstitüsü, Gorbaçov’un danışanları ve psikologlar ile yürütülen görüşmeler oldu. Prof. Volkan o zamandan beri, dünyada çatışmaların yaşandığı pek çok yerde, dünya barışının korunmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor.” Keçe, dünya genelinde psikanalistlere verilen en büyük ödül olan bu saygın ödüle bir Türk bilim insanın layık olmasından büyük bir gurur duyduklarını sözlerine ekledi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.