Öne Çıkanlar flaş haber Fenerbahçe başakşehir İlyas İlbey CHP rusya California

Yedi THY personelinden altısı kurtarıldı

 Rezidor Otel Grubu'ndan yapılan son açıklamaya göre, saldırganlar, Hamdallaye mahallesindeki Radisson Blu Otel'de halen 125 müşteri ve 13 personeli rehin tutuyor.

Anadolu Ajansı, çıkan çatışmada ikisi güvenlik görevlisi üç kişinin öldüğünü bildirdi. Mali devlet televizyonu, rehinelerden 80'inin serbest bırakıldığını duyurdu. Kurtulanlar arasında Fransız havayolu şirketi Air France'ın 12 personeli de var.

Reuters'ın haberine göre, saldırıyı El Kaide bağlantılı El Murabitun örgütü üstlendi. Örgüt, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, saldırıyı kendilerinin düzenlediğini duyurdu.


Otelden kurtarılan rehinelerden biri

DAVUTOĞLU: TÜRK REHİNELERLE İLETİŞİMDEYİZ

Rehin alınan THY kaptan pilotu İsmail Yerli, ikinci pilot Sadık Murat Arat, THY istasyon şefi Mehmet Atmaca ile kabin görevlisi Şerife Taşcı Kabacık, Lütfiye Deniz Kıvrak operasyonla kurtarıldı. Kurtarılan altıncı personelin ismi henüz bilinmiyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mali'deki rehine eylemine ilişkin, "Yedi vatandaşımız vardı. Beşi şu an itibarıyla kurtarıldı. Diğer iki vatandaşımızla da iletişimimiz var. Sağlıkları, sıhhatleri iyi. O bakımdan bir sıkıntı yok. İnşallah onların da kurtarılması için yoğun bir çaba içindeyiz. Yedi vatandaşımızın beşi salimen kurtarıldı. Diğer 2'sini inşallah önümüzdeki süre içinde kurtarma çalışmalarımız devam ediyor" demişti.



THY UÇAK KALDIRIYOR

Rehin kalan THY ekibini ve yolcuları almak için İstanbul'dan Bamako'ya gitmek üzere bir uçak hazırlandı. Özel sefer sayısı TK-5880 olan uçak saat Mali'ye hareket edecek.

"10 SALDIRGAN" İDDİASI

Reuters'a bilgi veren üst düzey bir güvenlik kaynağı, otelde yaklaşık 10 saldırgan olduğunun tahmin edildiğini belirtti.

Ajansa konuşan güvenlik kaynakları, "Kuran'dan ayetler okuyabilen rehinelerin serbest bırakıldığını" iddia etti.

Şu ana kadar Hindistan 20, Çin ise yedi vatandaşının rehin olduğunu açıkladı. Cezayir ise yedi vatandaşının serbest bırakıldığını duyurdu.



Polis, otomatik silah seslerininin duyulduğu 190 odalı otelin çevresinde güvenlik kordonu oluşturdu.

ABD ve Fransız büyükelçilikleri, Bamako'daki vatandaşlarını güvenli bir yerde beklemeleri konusunda uyardı.

FRANSA 50 SUBAY GÖNDERİYOR

Fransa terörle mücadele konusunda uzman 50 seçkin subayı, otelin bulunduğu Bamako kentine gönderme kararı aldı. Fransız jandarma sözcüsü, "Yola çıkmaları an meselesi" dedi.

"DİPLOMATİK ARAÇLARLA GELDİLER"

Birleşmiş Milletler'in Mali'deki misyonunun sözcüsü Olivier Saldago, diplomatik araçlarla gelen saldırganların yerel saatle 07.00 sularında ellerindeki Kalaşnikoflarla oteli bastığını söyledi.


Mali'de Ağustos ayında da Sevare kasabasındaki bir oteldeki 24 saatlik kuşatma ve rehin alma krizinde dört asker ve beş BM çalışanı hayatını kaybederken, dört saldırgan öldürülmüştü. Saldırıyı, El Kaide bağlantılı El Murabitun örgütü üstlenmişti. Örgütün Cezayirli lideri Muhtar Belmuhtar, Afganistan'daki bir patlamada sol gözünü kaybettiği için "Tek gözlü" ismiyle biliniyor. Belmuhtar'ın geçtiğimiz aylarda öldürüldüğü öne sürülmüş ancak bu iddia doğrulanamamıştı.






Otelden kurtarılanlar arasında Gineli şarkıcı Sékouba 'Bambino' Diabate de var. Diabate, Reuters'a yaptığı açıklamada, saldırganların İngilizce konuştuğunu söyledi.

AB: HEPİMİZ BAMAKO'YUZ

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Avrupalı devletler adına Mali'de düzenlenen saldırıyı kınadığını belirterek, "Dün hepimiz Paris'tik, bugün ise hepimiz Bamako'yuz" dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.