Öne Çıkanlar devlet bahçeli mhp bahçeli meclis ayakta alkışladı demirören

Yetişkin köpek mamaları nasıl olmalı

Yetişkin Köpek Mamaları Nasıl Olmalıdır?

Yetişkin köpek maması yavru köpeklerin yetişkinlik dönemlerine geçtikleri zaman tüketmesi gereken mamalardır. Yetişkinlik yaşı, köpeklerin cinsine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Örneğin genelde küçük ırklar 10 aydan sonra yetişkinliğe geçerken özellikle büyük bazı ırklarda bu yaş 18 aylığa kadar çıkabilir. Peki yavru ve yetişkin köpeğin beslenme düzeni neden birbirinden farklıdır? Bunun cevabını özellikle yavru köpeklerin fazla derecede enerji harcaması ve bu enerjiyi sağlayacak besine ihtiyacı olması şeklinde verilebilir. Örneğin yavru köpekler gün içerisinde azar azar 4 hatta bazen 6’ya kadar çıkan öğün miktarıyla beslenirken bu durum yetişkinlerde 1 ila 2 öğün olmalıdır. Yavru köpek maması içerisinde genelde yüksek enerji elde edebileceği besin değerleri taşır ve büyümesi için gereken vitaminleri barındırır. İyi bir mama; kas ve eklem gelişimlerinin de sağlıklı bir şekilde olmasını sağlar.  

Köpeğiniz yetişkinliğe geçtiğinde sizde yetişkin mamalarına geçiş yapmalısınız. Bu mamalar genelde diğer yavru mamalarına göre daha büyük boyutta olurlar. Aynı zamanda her iki çeşit mama için de bazı standartlar mevcuttur. Bunlar, mama içerisindeki temel bileşenlerin asgari oranıyla alakalıdır. Bu oranlar yavru köpek mamalarında protein %22, yağ %8, kalsiyum %1, fosfor %0,8, sodyum %0,3 iken yetişkin köpek mamalarında; protein %18, yağ %5, kalsiyum %0,6, fosfor %0,5, sodyum ise %0,06 şeklinde belirlenmiştir. Buna göre üretilen yetişkin köpek mamaları köpeğiniz için en doğru formüldedir. Aynı zamanda bazı mamalar büyük ırk ya da küçük ırk ve hatta cinse göre özel üretilerek sizlere sunulabiliyor.

Yetişkin maması seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

Mama seçerken markette ve petshopta birçok farklı markaya ve çeşidine rastlayacaksınızdır. Elbette bunların hepsi sizin için doğru ürün olmayacaktır. İlk olarak güvenilir markaları almalı hiç bilmediğiniz ya da duymadığınız markalardan; tozlu, eskimiş, rengi atmış paketlerden uzak durmalısınız. Dilerseniz almayı düşündüğünüz markayı veterinerinize ya da güvendiğiniz bir petshopa sorabilirsiniz. Tat olarak ise tavuklu, hindili, kuzu etli, ton balıklı, sebzeli, biftekli, domuzlu, elmalı, yaban mersinli, portakallı, narlı, tahılsız, geyik etli, tavşan etli ve dana etli köpek maması gibi birçok çeşitte mama üretiliyor. Köpeğinizin en sevdiği tatlara ve ihtiyaçlarına göre mama seçebilirsiniz. İhtiyaç demişken mamalar farklı özelliklerde de üretilebiliyor. Örneğin, ekstra enerji sağlayan, hipoalerjenik, diyet, hassas tüy ve deri yapısına sahip köpekler için üretilen köpek mamaları da mevcuttur.

Yukarıda bahsettiğimiz mamalar dışında yetişkin köpeklerde ödül çubukları ve kemikleri de kullanılabilir. Bu kemikler köpeğinizin diş ve ağız sağlığına katkıda bulunur aynı zamanda çiğneme ihtiyacını da gidermesini sağlar. Bu tarz çubuklar ve kemikler iştahla yerken aynı zamanda dişlerini temizlemesini de sağlar. Fakat burada bir not düşmek gerekir ki yoğun lezzetinden ötürü sürekli kullanım halinde diğer normal mamasını yemek istemeyebilir. Bundan ötürü aralıklarla vermenizi tavsiye ediyoruz. Keyifli alıverişler dileriz!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.