Öne Çıkanlar flaş haber Fenerbahçe başakşehir haber botu Sea Pearl Ataköy 16 nisan

50 yıl gezdi 40 kitap yazdı

Yazarlık hayatının 50. yılı dolayısıyla açıklama yapan Aslıyüce, ilk kitabının kendi memleketi de olan Kırıkkale ile ilgili olduğunu ve Cumhuriyetin 50. yılı dolayısıyla hazırladığını belirterek, kitaplarının 4 ana başlıkta değerlendirilebileceğini anlattı.

Aslıyüce, "Birincisi 16 kitaptan oluşan 'Adım Adım Anadolu' adını taşır. Bu 16 kitaptan bazıları istek üzerine yazılan kitaplardır. İkinci olarak, seyahat etme fırsatı bulduğum ülkeleri yazdım. Gezdiğim 45 ülkeden, 31'i şu an kitap haline gelmiştir. Öncelikle Türk Cumhuriyetlerinden 13 ülke. Bunlar Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgısiztan, Kazakistan bir de Rusya federasyonu içerisindeki özerk cumhuriyetler. Tataristan, Başkurtistan, Yakutistan, Hakasya, Tuva ve Altay cumhuriyeti. Avrupa'da Hollanda, Balkanlar, Asya'dan Tayland, Amerika'dan Kanada ve Afrika'dan da Sudan tarihi ile ilgili gezi ve tarih notlarını kitaplaştırdım" diye konuştu.

"Ah Şu Balkanlar" isimli 3 ayrı kitap kaleme aldığını ifade eden Aslıyüce, şöyle devam etti:

"100 yıl önce bizim gafletimiz, dışarının baskısı, uğradığımız ihanetler sonucunda kaybettiğimiz vatan topraklarını kapsayan bir kitaptır. Balkanlara İslamiyeti geçiren ve bizim hep 1354'de Osmanlı'nın geçişiyle Balkanlara İslamiyetin getirildiği tezini çürüten ve 1263 yılında Balkanlara geçen, Dobruca'da yaşayan 1297 yılında hakkın rahmetine kavuşan Sarı Saltuk'dur. Balkanlardaki izlenimlerimi görebilmek için öncelikle eski Yugoslavya topraklarına gittiğimiz zaman Arnavutluk'ta, Makedonya'da Sarı Saltuk'un türbelerinin yanında, 1289 tarihinde Osmanlı'nın geçişinden 65 sene önce yapılmış bir cami vardır. Köylülerin hemen hemen hepsinin soyadları Halepoviç'tir. Halep'ten geldiklerini iddia ederler. Halep Türkmeni olduklarını söylerler ve 1354'te Osmanlı'nın geçişi, Anadolu'dan Balkanlar'a 19. geçiştir. En son geçiş Süleyman Paşa'nın yine Sarı Saltuk Türklerinin rehberliğinde Çimpe kalesi geçişidir. Çimpe kalesi Osmanlı'nın Balkanlardaki sıçrama taşıdır."

"Alpler ve Erenler"

"Alpler ve Erenler" ismiyle, 1978'den 2002 yılına kadar gezdiği coğrafyada tanınmış Türk ve İslam büyüklerinin hayatlarını yazdığını dile getiren Erdoğan Aslıyüce, bu isimlerin Hoca Ahmed Yesevi, Ahi Evran, Muhiddin-i Arabi'nin üvey oğlu Şeyh Sadrettin Konevi, Hacı Bektaşi Veli, Sarı Saltuk, Geyikli Baba, Somuncu Baba ve Hacı Bayram Veli olduğunu aktardı.

Aslıyüce, "Bunlara hepimiz derviş, gazi, alp, eren der geçer gideriz ama bunları tevatürden arındırıp tarihi şahsiyetlerine baktığımız zaman, mesela Ahi Evran'in bütün bölgedeki, vatan coğrafyasındaki içtimai hayatı dizayn ettiğini, iktisadi hayata yön verdiğini görürüz. Hacı Bektaşi Veli'nin konar göçer Türkmen aşiretlerinin yerleşmesini temin ettiğini görürüz" dedi.

Erdoğan Aslıyüce, Türk tarihiyle ilgili çalışmalar da yaptığını ifade ederek, "Madem ki bu coğrafya tekin bir coğrafya değil, bu coğrafyada güçlü olmayana hayat hakkı yoksa, bu coğrafyada yaşayan insanlar tarihini bilmek mecburiyetindedir. Bununla ilgili de şüphesiz bir çok konular araştırılmış. Benim belki de aykırı diyebileceğimiz Türk tarihinde yanlış bilinenler, yanlış yazılan konularla ilgili, 'Avrupa'da Türklerin Kökeni' gibi eserler yazarak, becerim ve yeteneğim nispetinde bunları yayınlamaya gayret ediyorum" diye konuştu. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.