Öne Çıkanlar türkiye yunus mallı türkiye ışid Tanap terörist başı

Neden Ortodontik Bozukluklar Oluşur?

Neden Ortodontik Bozukluklar Oluşur?

5 yıllık diş hekimliği fakültesini başarı ile bitirdikten sonra 4-6 yıl Ortodonti doktora programını tamamlayan diş hekimlerine ortodontist ünvanı verilir.

Ortodontisler, fonksiyonel çene ortopedisi, sabit tel tedavileri ve ağız dışı apareyler vb. ortodontik tedaviler alanlarında uzmanlaşmıştır. Ortodontik tüm tedavilerin muhakkak alanında uzman olan ortodonstistler tarafından gerçekleştirilmeleri gerekir.

Ortodondist kelimesi, Latince kökenli bir kelimedir. Latince’de orto düzgün, donti ise diş anlamına gelir. Ortodonti kelimesinin Türkçe karşılığı ise düzgün diştir.

En genel tanımıyla ortodonti, henüz büyümekte olan dişlerin ya da yetişkin dişlerinin kişinin çene ve yüz yapılarının dikkate alınarak, hareket ettirilmesidir. Dişlerin hareket ettirilmesi ile ilgili yapılardaki bozukluklar giderilir. Dişlerin birbirleriyle ya da yüz kemikleri ile olan ilişkileri düzeltilir. Bu esnada dişlere kuvvet uygulanır.

Ortodonti’nin Sorumluluk Alanları:

  • Kapanış bozukluklarını teşhis ederek, bu durumu engellemek, durdurmak ve tedavi etmek,
  • Yüz ve kafadaki kemik yapısı(kraniyal yapı) arasındaki ideal fizyolojik ve estetik uyumu yakalamak adına dişlere ve destek dokulara rehberlik etmek,
  • Fonksiyonel ve düzeltici apareylerin dizaynını, uygulama ve kontrol aşamalarını gerçekleştirmek,

Neden Ortodontik Bozukluk Oluşur?

  • Genetik faktörler:

Diş eksiklikleri, üst çene darlığı, iskeletsel birtakım bozukluklar, dişlerde çapraşıklık vb. bazı problemler; genetik geçişli olabilir. Bu durumda hastanın ailesinde benzer bir anomalinin olup olmadığı ortodontist tarafından mutlaka öğrenililir.

  • Birtakım kulak, burun ve boğaz problemleri:

Burunda geniz etinin varlığı, burun deviasyonu, ağız solunumu vb. bazı etkenler, çene kemiklerinin gelişimini olumsuz bir şekilde etkileyebilir.

  • Bazı kötü alışkanlıklar:

Parmak ve yanak emme, dil emme, bebeklerin uzun süre yalancı meme kullanması vb. kötü alışkanlıklar, çenenin sağlıklı gelişimini aksatabilir. Bu duruma engel olmak adına tüm ebeveynlerin çocuklarını takip etmeleri ve bu kötü alışkanlıklara zamanında müdahale etmeleri gerekir.

  • Erken diş kaybı:

Süt dişlerinin çürük vb. bazı nedenlerden ötürü erken çekilmesi ve yerine yer tutucu yapılmaması, komşu süt dişlerinin çekilen dişlerin yerine doğru kaymalarına neden olabilir.

Bu durumda alttan çıkacak olan daimi dişlerin yerleri kaybolur. Kişi, çapraşıklık ve sürme gibi birtakım sorunlar ile karşılaşabilir.

Kaynak: http://www.adadent.com.tr/ortodonti

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.