Öne Çıkanlar abd operasyon terör örgütü haber diyarbakır

Erdoğan ile Putin telefon görüşmesi yaptı!

Erdoğan ile Putin'in telefon görüşmesinde, terörle mücadele konusunda işbirliği ve eş güdüm içinde hareket etmeyi sürdürme kararlılığı teyit edildi.

Erdoğan-Putin görüşmesinde, İdlib'de Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde yeni gözlem noktaları oluşturma süreciyle ilgili meselelere değinildi. Görüşme Suriye Devlet  Ajansı'nın Esed rejimine bağlı güçlerin Afrin'e gireceği bilgisini vermesinin ardından gerçekleşti.

Peki uzmanlar son dakika gelişmesi hakkında ne diyor;


Prof. Dr. Hasan Köni (Kütür Üniversitesi)

Bu durum henüz duyum aşamasında… Olay gerçekleşmesini görmek lazım. Burada en önemli konu Rusya’nın tutumu… Hava sahasını açıp kapama konusu onların yetkisinde. Hava sahası konusu çok önemli…  Bizim harekâtımız bir ‘meşru müdafaa’ idi. Oradaki bir terörist gruba yönelikti.  Savaş hukukuna girmiyordu. Şimdi Suriye devlet güçleri oraya gelirse konu savaş hukukunun alanına girer. Uluslararası hukuk açısından bir savaş durumu ortaya çıkar. Suriye gerçekten asker sokarsa o bölgede savaşa girmiş oluruz. Hukuken durum böyledir. İkincisi İran’ın tavrının ne olacağı da önemli… İran’ın vekâlet güçleri Afrin’e girecek mi? Bu da önemli. Daha önce planlanan İstanbul Konferansı’nın yani Rusya-İran-Türkiye arasında Suriye üzerine görüşmelerin hemen yapılması gerekiyor.  Amerikan Dışişleri Bakanı’nın Türkiye’ye yaptığı son ziyaretin de bu durumda etkili olabileceğini düşünüyorum.

Abdullah Ağar  

Rejim bu hamleyi Rusya’dan habersiz yapamaz. YPG-PKK’nın çaresizliğini gösteriyor.  Rejimi tehdit ederken şimdi rejimden medet umar hale geldiler. Biz rejime karşı değil; PKK ve IŞİD’e karşı bir harekât yürütüyoruz. Esad’ın denkleme nasıl dâhil olacağına da bakmak lazım. Rejim oraya girerken ne yapacağı önemli… PYD’yi himaye eder bir duruma girerse riskli bir durum ortaya çıkar.  Bu şuanda henüz bir iddia aşamasında. Sahada henüz görmedik. Sahadaki durumu görmeden çok sağlıklı olmaz.

Prof. Dr. Hasan Basri Yalçın (SETA Direktörü)

Rejim güçleri Rusya’dan bağımsız bu adımı atamazlar.  Türkiye ile Rusya arasında o bölgede bir uzlaşma vardı. Böyle bir tavır daha önce Türkiye-Rusya arasındaki anlaşmanın bozulması anlamına da gelir. Fiilen böyle bir şey olsa bile Türkiye için ok yaydan çıkmıştır. İçeride Esad askerleri olup olmadığına bakmaz diye düşünüyorum. Rasyonel bir tavırla bakılırsa böyle bir şeyin olmaması yani Rusya’nın bu anlaşmayı bozmaması gerekir ama bozulursa da bütün Suriye resmini yeniden ele almak gerekecektir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.