Öne Çıkanlar esed chp DAEŞ esad komplohaber

Aydıldız Tim'in yeni hedefi Facebook

Siber savaş uzmanı ve 'Ayyıldız Tim' kitabının yazarı Mehmet İshak Telli, siber savaş ve siber terörün tehlikeleri üzerine Akşam Gazetesi'nden Şenay Köşdere'nin sorularını yanıtladı.

İşte o röportajdan önemli ayrıntılar..

"ATASININ KANINI TAŞIYAN TÜRK"

Kimdir Ayyıldız Tim, nasıl kuruldu?

Ayyıldız Tim 2002'de Yeni Zelanda’da Cedkan Bir Yafes tarafından kuruldu. Bu ismin anlamı "atasının kanını taşıyan Türk." Cedkan, o zamanlar 30 yaşlarına yakındı. Ayyıldız Tim 4 kişilik ekiple kuruldu. Şu anda ise 50’ye yakın ülkede birim başkanlığı var. Dünya çapında bine yakın rütbeli üyesi var, bunların tamamı gizli. 70 bin tane de aktif üyesi var. Bu 70 bin kişi ise Ayyıldız Tim'i, hack dünyasını merak edenler.

Ne amaçla kuruluyor peki bu grup, amaç sadece hack yapıp bilgileri ele geçirmek mi?

Hack’ten ziyade psikolojik savaş üzerine kuruluyor bu ekip. İlk çıkış amacı sözde Ermeni Soykırımı iftiralarına karşı durmak. Ardından da internetin geleceğini gördükleri için bir siber ordu kuruyorlar.

KENDİLERİNE BORDO BERELİ DİYORLAR

Hacker denince kafalarda asosyal ve sistem karşıtı bir insan tipi canlanıyor..

Ayyıldız kurucuları, kafalardaki hacker tipiyle alakası olmayan insanlar. Dizilerdeki psikolojisi bozuk, asosyal, evine kapanan insanlar değiller. 30’lu yaşlarında, yurtdışında büyük şirketlerde üst düzey görevlerde çalışan, birkaç dil bilen, iyi kariyer yapmış, maddi imkanları yüksek olan insanlar. Kendilerini bordo bereli diye tanımlıyor. Bu grupta ihtiyacı olan ülkelere yardım etme mantığı var. Arakan’da zulüm mü var. Ayyıldız Tim hemen o zulüm görenlerin yanında oluyor. Bu Filistin’de, başka ihtiyaç olan yerlerde de böyle. İlla Müslüman veya Türk olmasına gerek yok zulüm görenin. Ama tabii ki Ayyıldız Tim, oluşum itibarıyla Türkiye’nin yanında. Ve Türkiye’ye karşı yapılan siber saldırıları engellemeyi kendine görev edinmiş durumda.

ELEKTRİK SİSTEMİMİZ CİDDİ TEHDİT ALTINDA

Geçen sene büyük bir elektrik kesintisi yaşadık. Bu siber saldırı mıydı?


Evet ben onun bir siber saldırı olduğunu düşünüyorum. Ama şunu söyleyebilirim ki kesinlikle içeriden biri kapıyı açtı. Ve sisteme girilmesine izin verdi. Aslında şu anda da Türkiye’nin elektrik sistemi altyapısını kilitlemeye yönelik yoğun saldırılar var. Ayyıldız Tim sürekli bu gizli saldırıları engellemek için çalışıyor.

Yine böyle bir elektrik kesintisi riski mi var ülkede?

Sokaktaki insan bilmese de devam eden gizli ve yoğun bir savaş var. Her savaş görülmez. Bu saldırılar hep var ve olacak. Bununla yaşamaya alışmamız gerekiyor.

HANGİ ÜLKELER DAHA GÜÇLÜ?

"Rusya birkaç sene evvel hacker bütçesi olarak 500 milyon dolar ayırmıştı. Amerika, Güney Kore, Çin, İran bu konuda en güçlü olan ve en çok bütçeyi ayıran ülkeler. "

GEÇMİŞİ HER GÜN SİLİN

Sıradan bir vatandaş ne yapmalı hacker saldırısından korunmak için?


Lisanslı bir işletim sistemi kullanacak. Bu kesin. Bunun yanı sıra mutlaka bir antivirüs programıı. Bilmediği programları, uygulamaları bilgisayarına, telefonuna yüklemeyecek. Her maili açmayacak. Bilgisayardaki geçmişi her gün silin. İnternette tanıştığınız insanlara asla güvenmeyin.

Fuat Avni'nin kimliğini biz de biliyoruz devlet de


Mehmet İshak Telli, Fuat Avni'yle ilgili de şunları söyledi:


"Birincisi Twitter kesinlikle bu insanın bilgisini vermedi. İkincisi ise bu kişi VPN yani ip değiştirici kullanıyor. Ancak tüm bunlar Fuat Avni’nin asıl kimliğinin bilinmediği anlamına gelmez. Bildiğim kadarıyla son 8-10 aydır devlet Fuat Avni’nin kim olduğunu çok net şekilde biliyor, izliyor. Ayyıldız Tim de bana bu kişinin kim olduğunu bildiklerini söylediler. Hatta seçimlerden sonra yazmayı kesmesi de deşifre çok fazla deşifre olmasından kaynaklanıyor."

NÜKLEER SANTRALLER DE SİBER TEHDİT ALTINDA

Hacker’lık nedir? Basit bir tanımla, nasıl oluyor bu siber savaş?


Sistemi kırmak demektir. Sadece internet sitesi olarak düşünmüyoruz bunu. Elektrik santralleri, nükleer santraller… tüm sistemler buna dahil. Bunlara girip sistemlerini geçebilen, değiştirebilen insanlara hacker deniyor. Bunların arasında iyiler, kötüler var. İstihbaratların kullandıkları var. Uluslararası güçlerin ve tetikçilerin kullandıkları var. En son bazı hacker’lar İran’ın nükleer santrallerine sızmaya çalıştılar. O santrallere sızılmış olsa, çok büyük facialar çıkardı. Yani Artık hackerlar uluslararası istihbaratlar için kullanılıyor. Dünyayı karıştırmak isteyen güçler de kullanıyor hacker’ları. Çok büyük paralar dönüyor. Onlarca milyon dolarlar konuşuluyor.

SİBER SAVAŞÇI YETİŞTİRİYORUZ

Hacker'lığa meraklı, bu konularla ilgilenen gençlere ne önerirsiniz?


Ayyıldız Tim, internet üzerinden insanları siber savaşçı olarak yetiştiriyor. Herkesi bu platforma katılmaya davet ediyorlar. 13 ile 70 yaş arası herkesin eğitim almaya gelebileceğini söylüyorlar. Tek şartları ise gelen kişilerde bayrak ve vatan aşkı olması. Ayyıldız Tim bu konuda, "ülkemizin internet guvenligini daha üst seviyelere taşımayı bir borç biliyoruz" diyor.

SIRADA FACEBOOK VAR

Anonymous’un hack’lenmesi bizim için sıra dışıydı. Sırada ne var?


Ayyıldız Tim’in şu anki hedefi Facebook’u hacklemek. Altı aydır bunun için yoğun bir çalışma var.

Neden Facebook?

Facebook’la Ayyıldız Tim arasında uzun süredir bir anlaşmazlık söz konusu. Facebook’ta Türkiye Cumhuriyeti’ne, Atatürk’e karşı küfürler edilirken sayfalar, terör örgütlerinin açtığı sayfalar kapanmıyordu. Ayyıldız Tim’in sayfalarını ise sebep yokken kapatıyorlardı. Facebook’un sahibinin bu konuyla ilgisi yok. Ancak bu mecrada çalışan bazı Türklerle ilgili sorunlar var. Ayyıldız Tim de Facebook’u hacklemeye yemin etti.

Barajların kapağını açıp, uçakları indirebiliyorlar

Türkiye’ye yönelik siber saldırıların kaynağı kim, hackerlar mı, ülkeler mi?

Ülkeler ülkelere siber saldırı yapamaz. Bu, savaş sebebidir. Tüm siber saldırılarda, saldırıyı yapan gruplar aslında birer maşadır. O grubun adı altında ülkeye düşman olan başka ülkeler yapar saldırıyı. Türkiye’ye yapılan son siber saldırıların da İran, Rusya, Çin, Kuzey Kore destekli olduğu tahmin ediliyor. Bir internet sitesini kapatmak kadar basit değil bu iş. Devletin en üstüne yapılan saldırılardan bahsediyoruz.

Örnek verir misiniz?


Mesela Çinlilerin koymuş olduğu bir casus programla Angela Merkel’in ses kayıtlarının alındığı, bilgisayar kamerasından fotoğraflarının çekildiği ortaya çıktı. Estonya’ya düzenlenen siber saldırı sonucunda 14 gün boyunca elektrikler kesildi, tüm ülke felç oldu. Yine geçtiğimiz yıllarda Amerika’nın gizli bir casus uçağı İran’a indirildi. Daha sonra İran devleti o uçağı sergiledi. Yani Hacker’lar artık barajların kapaklarını sizden habersiz açıp, elektrik santrallerini kapatabiliyorlar, uçaklara trenlere müdahale edebiliyorlar, hastanelerin altyapılarına saldırabiliyorlar. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.