Öne Çıkanlar chp komplohaber Şırnak mhp bahçeli

Beş süper yıldız keşfedildi

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) uzmanlarından Rubab Khan, ABD Astronomi Topluluğu'nun Florida eyaletine bağlı Kissimmee kentinde düzenlenen yıllık toplantısında yaptığı konuşmada, keşfedilen yıldızların, Dünya'dan 10 bin ışık yılı uzaklıktaki Carina takımyıldızında yer alan "Eta Carinae" yıldızına benzediğini belirtti.

Yeni bulunan yıldızlardan ikisi 15 milyon ışık yılı uzaklıktaki M83 galaksisinde, diğer üçü de 18 ve 26 milyon ışık yılı uzaklıktaki NGC 6946 ve M51 galaksilerinde yer alıyor.

"Eta İkizleri" olarak adlandırılan yıldızları Hubble ve Spitzer uzay teleskoplarını kullanarak bulduklarını kaydeden Khan, keşfin devasa yıldız sistemlerinin doğuşuna ve geçirdikleri evrime ışık tutacağını vurguladı.

Güneş'ten 5 milyon kez daha parlak ve 90 kat daha büyük olduğu sanılan Eta Carinae yıldızında, 1840'larda şiddetli patlamalar meydana gelmişti. Yıldız, patlamalar sırasında uzaya Güneş'in 10 katı kütlesinde gaz ve toz fırlatmıştı.

Süper yıldızların keşfi, "Astrophysical Journal Letters" dergisinde de yayımlandı.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.