Öne Çıkanlar rusya ahmet davutoğlu Aykurt Nuhoğlu IŞİD ankara yeni görüntü erdoğan almanya

Kıble Nedir ve Nasıl Bulunur?

İstikbal-i kıble namazın şartlarından olup, namazın kıble yönüne dönerek kılınmasını ifade etmektedir. Kıble, Mekke şehrindeki Kâbe yönüdür. Kıble yani Kâbe ciheti ile ilgili olarak Bakara Suresinin 144. ayetine bakalım: "(Ey Muhammed!) Biz senin çok defa yüzünü göğe doğru çevirip durduğunu (vahiy beklediğini) görüyoruz. (Merak etme) elbette seni, hoşnut olacağın kıbleye çevireceğiz. (Bundan böyle), yüzünü Mescid-i Haram yönüne çevir. (Ey Müslümanlar!) Siz de nerede olursanız olun, (namazda) yüzünüzü hep onun yönüne çevirin." Ayette de görüldüğü üzere, namazda yüzünüzü hep kıble yani Mekke'deki Mescid-i Haram cihetine çevirin buyurulmaktadır. Namazda zahiren yüzümüzü Kâbe cihetine çevirdiğimiz gibi bâtınen de gönlümüzü arındırarak Allah'a yönelmemiz, O'ndan gayrısını kalpten atmamız gerekmektedir. Pusula ile kıble bulma yöntemi ile kıblemizi tespit edebiliriz.

Kıble yönünü bilmediğiniz bir yerde namaz kılmak istediğinizde ne yapmalısınız? Kıblenin hangi tarafta olduğunu bilmeyen kimse yanındaki Müslümanlara sorarak kıble yönünü tespite çalışır. Etrafında salih bir kişi bulamayan kişi güneş, yıldız gibi bir takım alametleri dikkate alarak kıble yönünü bulmaya çalışır. Kıble Yönü platformu da size bu hususta yardımcı olacak açıklama ve makaleler içermektedir. Kıble saati, güneş, yıldızlar ve diğer doğal karineler baz alınarak belirlediğiniz yöne doğru namazınızı eda edebilirsiniz. Birine sormadan veya kıblenin hangi tarafta olduğunu araştırmadan rastgele bir tarafa yönelerek namaz kılınır ve kanaat getirilen o yönün kıble olmadığı anlaşılırsa namazı iade etmesi gerekir. O halde kıble yönünün mutlaka araştırılması ve araştırmalar neticesinde içtihad edilen yöne doğru kılınması gerekmektedir.

Kıble yönünüzü pusulalar ile tespit edebildiğiniz gibi internet üzerinden de Google Haritalar vasıtasıyla da rahatlıkla bulabilirsiniz. Bunun için geliştirilmiş akıllı telefon uygulamaları veya Maps uygulamaları kullanılarak geliştirilen Kıble Bulma Pusulası siteleri sizin işinizi kolaylaştıracaktır. Bunun için geliştirilmiş bulunan www.kiblebulma.com işinizi ziyadesi ile görecektir. Google Haritalar ile evinizin çatısına kadar inerek kıble yönünüzü belirleyebileceğiniz gibi arzu ederseniz verilen kıble açısını pusulaya uygulayarak net sonuçlar elde edebilirsiniz. Başta da belirttiğimiz üzere suretinizi Mekke'deki Kâbe cihetine, kalbinizi ve gönlünüzü Allah'a döndürmeniz temennisiyle...

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.